Deşi a declarat că are "rădăcini adânci" în mişcarea liberală din Bihor, inginerul Emil Floruţ, copreşedinte ALDE Oradea, a pornit cu stângul în prima sa conferinţă de presă, susţinută miercuri alături de alţi trei colegi de partid.
Întrebându-se retoric "ce dorim noi în plan local", Floruţ – prezentat de copreşedintele organizaţiei judeţene, Mircea Teaha, ca fiind expert tehnic asociat la Institutul European de Inovare şi Cercetare Tehnologică, inginer, doctor în ştiinţe şi cercetător – şi-a dat singur răspunsul: "Să arătăm necesitatea unor ajustări în privinţa măsurilor luate în plan local, în care să fie evidenţiat caracterul mai puţin liberal".
Concret, "în legătură cu ultimele realizări pe plan local", copreşedintele ALDE Oradea a afirmat că "s-au făcut cinci parcuri industriale în care ponderea capitalului autohton este sub 15%, ceea ce nu permite manifestarea liberalismului naţional şi local în plan economic", asta spre deosebire de trecut, când "dezvoltarea capitalului autohton a fost o direcţie principală".
De asemenea, a spus Floruţ, există "anumite acţiuni desfăşurate în plan local care se caracterizează mai puţin prin liberalism", dând exemplu reabilitarea Pieţei Unirii, despre care, deşi proiectul a fost adoptat după două runde de dezbateri publice, a susţinut că "multe măsuri s-au luat fără consultarea publică". "În momentul în care închizi circulaţia în Piaţa Unirii cred că este o măsură mai puţin liberală. Cine nu simte Oradea nu realizează importanţa acestui lucru, a faptului că este o arteră principală de circulaţie", a spus copreşedintele ALDE Oradea, adăugând că amenajarea unei fântâni în Piaţa Unirii va face ca zona să arate precum "bulevardul Victoria Socialismului" şi concluzionând că "nu realizezi nimic cu asemenea implanturi".
Şeful ALDE Oradea a mai spus că, în opinia sa, orice proiect pentru reabilitarea Pieţei Unirii trebuia implementat abia după o consultare populară "în primul rând cu orădenii autentici" şi că proiectul suferă de lacune, dând ca exemplu faptul că nu a fost "lustruit şi repus în valoare" vechiul tramavai de pe linia 3 (desfiinţat la începutul anilor '90), care putea da Oradiei un aer similar unor metropole precum Lisabona ori San Francisco.
În fine, Floruţ a criticat şi proiectul de amenajare a campusului Colegiului Economic Partenie Cosma (colegiu evacuat în urmă cu câţiva ani dintr-un imobil retrocedat Episcopiei reformate) în apropierea fostei Comenduiri a Garnizoanei, afirmând că "în urmă cu 8 ani s-a aprobat acolo un Centru de Excelenţă, unde trebuia să fie concentraţi copiii din mediul rural fără posibilităţi materiale" care ar fi trebuit să devină viitoare elite ale cercetării ştiinţifice locale.
"Foarte bine că s-a construit (n.r. – campusul), dar greşit nu se creează în spaţiul respectiv un Centru de Excelenţă, unde să se asigure pentru copiii din judeţul Bihor proveniţi din familii care nu pot să susţină un asemenea program", a spus copreşedintele ALDE, neştiind că proiectul campusului a fost iniţiat chiar de actualul şef al propriului partid, Călin Popescu Tăriceanu, pe când era premier.
"Acestea sunt obiectivele noastre, caracterizate de doctrina ALDE şi de măsurile pe care intenţionăm noi să acţionăm în viitor", a mai spus Floruţ, precizând că vrea ca viitorii aleşi locali ai ALDE să susţină proiecte cu fonduri europene pentru cercetare, la care să participe şi autorităţile locale. "Nu avem speranţa utopică că vom realiza un procent prea mare în viitoarele alegeri, dar vrem să ne spunem punctele de vedere", a încheiat copreşedintele ALDE Oradea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.