URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 August 2014, 12:32

Şedinţa Consiliului Judeţean: nicio controversă şi 28 de hotărâri date în 20 de minute

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faptul că în Consiliul Judeţean toate partidele sunt la putere - PNL, PSD şi UDMR în urma alegerilor din 2012, PPDD prin asocierea cu PSD, iar PDL prin parteneriatul cu liberalii în cadrul ACL - s-a văzut din nou la reuniunea de marţi.

Din 28 de subiecte aflate pe ordinea de zi, doar două erau de natură să justifice eventuale polemici, dar nici aceasta nu s-a întâmplat. Proiectul de hotărâre privind aprobarea întocmirii unui raport de evaluare a terenurilor care nu au fost utilizate de firma Selina pentru construcţia "locuinţelor sociale" promise de fostul preşedinte al CJ din perioada 2004-2008, Alexandru Kiss, nu s-a mai discutat, fiind retras de pe ordinea de zi.

De asemenea, proiectul pentru însuşirea unui raport de expertiză tehnică extrajudiciară asupra imobilului Filarmonicii a fost votat cu 6 abţineri, ale consilierilor UDMR, fără însă ca aceştia să încerce să-şi influenţeze colegii din celelalte partide. Raportul, întocmit de SC Racozen Proiect SRL, a fost făcut la solicitarea CJ, la două luni după ce consilierii judeţeni au respins un alt raport de expertiză, întocmit de un topograf, la solicitarea, însă, a Episcopiei Romano-Catolice, asupra aceluiaşi imobil, al Filarmonicii de Stat, din strada Moscovei nr. 5.

Cum se ştie, această clădire a fost revendicată de Episcopia Romano-Catolică la începutul anilor 2000, iar prin expertiza solicitată Eparhia a dorit să demonstreze că imobilul i-a aparţinut înainte de naţionalizarea de la mijlocul anilor '40.

În schimb, expertiza cerută de actuala conducere a CJ a avut ca scop demonstrarea faptului că, de-a lungul anilor, statul a construit în incinta proprietăţii alte clădiri, ce ar reprezenta cel puţin 50% din suprafaţa construită iniţial, ceea ce ar permite ca eventuala retrocedare în beneficiul Episcopiei Romano-Catolice să nu se facă în natură, ci prin despăgubire bănească, situaţie în care imobilul ar rămâne în proprietatea judeţului.

În rest, în cele 20 de minute, cât a durat şedinţa, membrii CJ au votat numeroase dezmembrări de terenuri, modificări ale organigramelor, statelor de funcţii şi regulamentelor de organizare şi funcţionare ale unor instituţii din subordine (DGASPC, Serviciul Monitorul Oficial al Judeţului, Spitalul de Psihiatrie Nucet, Teatrul Szigligeti, Direcţia Social-Comunitară a Judeţului), precum şi atribuiri de licenţe de traseu pentru transportul public de persoane prin curse regulate între diferite localităţi din judeţ.

În fine, aleşii bihorenilor au votat şi desemnarea a trei reprezentanţi ai CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor FC Bihor: Florin Bogdan (PSD), Nicolae Gherdan (PNL) şi Grim Andras (UDMR).

Deşi era aşteptată, o discuţie despre înlocuirea vicepreşedintelui CJ Ioan Mang nu a mai avut loc. Schimbarea acestuia din funcţie a fost decisă de conducerea PNL Bihor, care s-a obligat faţă de partenerii PDL-işti din noua Alianţă Creştin-Liberală să le ofere, ca semn de bună-credinţă, unul din cele două poziţii de secund la conducerea judeţului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai relatat, însă, schimbarea din funcţie a şefului PSD Bihor nu este agreată de preşedintele UDMR, Alexandru Kiss, care reuşeşte să o blocheze deja de două luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
zero
Bay of pigs
Postat 26 August 2014, 17:25 de chelner
dar cu baietii destepti
DAR CU BAIETII DESTEPTI DIN EXTERNALIZAREA DGASPC CE SE INTIMPLA DE CE SE IGNORA SUBIECTUL CA FUNDATIA COPII FAGADUINTEI CE ADMINISTREAZA CP2 ACOLA SAMUEL MITRA A REUSIT PERFORMANTA CA 3 MINORE INSTITUTIONALIZATE SA NASCA DECI VOR FI TREI VOTURI IN PLUS VAISAMAR CINE ADMINISTREAZA BANII PUBLICI
Postat 26 August 2014, 14:46 de biro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON