URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Sebastian Lascu le bate obrazul politrucilor locali, prin demisia din CJ Bihor: „Am vrut să demonstrez că nu se moare dintr-o demisie”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ales al PNL Bihor s-a remarcat, la finalul săptămânii trecute, făcând un gest nemaiîntâlnit în politica locală. Sebastian Lascu (40 de ani), de profesie medic stomatolog, şi-a dat demisia din funcţia de consilier judeţean după ce, întâi, i-a cerut fără şanse de succes preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor - prins de BIHOREANUL, în plină pandemie, la pescuit ilegal -, să o facă. Liberalul a spus în plen că nu mai poate sta la aceeaşi masă cu o persoană care, în loc să fie un exemplu de moralitate, încalcă legea pentru a-şi satisface hobby-urile.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI la scurt timp după demisie, Sebastian Lascu, vicepreşedinte în PNL Bihor, îşi explică gestul, vorbeşte despre aşteptările deşarte pe care le-a avut de la colegii de partid, condamnă noua "prietenie" dintre PNL şi UDMR şi îşi prezintă planurile politice...

"Luăm în derâdere orice instituţie"

- Aţi sperat că Pásztor Sándor va demisiona, aşa cum i-aţi cerut, sau aţi ştiut de la început că veţi ajunge să renunţaţi la mandatul dvs.?

- Nu am crezut neapărat că va demisiona. Totuşi, a trebuit să arăt că în Oradea, în Bihor, trebuie să facem altfel de politică. Adică, dacă greşim şi suntem pe o poziţie de demnitate publică, să recunoaştem. Am considerat că fapta sa a fost una gravă, dat fiind că, pe perioada stării de urgenţă, marea majoritate a bihorenilor au fost obligaţi să stea în case. Domnul preşedinte oricum a avut dreptul să circule în tot judeţul, prin prisma funcţiei, dar nu i-a ajuns acest lucru. A vrut să-şi satisfacă şi hobby-urile. Şi, în plus, a mers la pescuit cu o maşină a instituţiei, cumpărată printr-un proiect european pentru medicina de urgenţă.

- Până la urmă, ce v-a determinat să mergeţi atât de departe încât să renunţaţi la mandat?

- Ca vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, trebuia să respecte legea şi să dea un exemplu. Există mii de oameni care locuiesc în garsoniere, în apartamente cu 2 camere şi au fost ţinuţi acolo (n.r. - pe perioada stării de urgenţă). Eu am vrut să-i demonstrez domnului preşedinte că nu se moare dintr-o demisie. Eu am meseria mea. Până la urmă, ar fi bine ca majoritatea celor implicaţi în politică să aibă profesii care să le asigure o independenţă în a se exprima. Dacă eşti legat de anumite chestii, nu poţi să-ţi exprimi sincer doleanţele. Pot să spun că îl respect pe dl Pásztor, chiar am colaborat pe diferite proiecte, dar chiar şi aşa, am fost în stare să-i spun că a greşit şi a pătat numele funcţiei sale. În România am ajuns să nu mai respectăm nicio instituţie. Despre Parlament se vorbeşte că toţi sunt hoţi şi toţi sunt la fel. Nu-i aşa. În schimb, prin gesturi din acestea pătăm imaginea unei funcţii, altfel respectabilă. Am ajuns să ne batem joc şi să luăm în derâdere orice instituţie. Un partid a vrut la un moment dat să-i facă pe români să creadă că toţi sunt hoţi, dar nu-i aşa. Sunt şi oameni muncitori. Eu provin din echipa PNL Oradea, iar în Oradea se vede ce s-a făcut. Nu pot să accept derapaje de genul acesta.

- După prima şedinţă, cea în care aţi cerut demisia, ameninţând în caz contrar cu propria demisie, aţi avut vreo conversaţie în privat cu preşedintele CJ? A încercat să-şi explice gestul?

- Nu, nu am avut nicio discuţie.

"Ce să mai înţeleagă alegătorii noştri?"

- Aţi ridicat problema şi în partid, în PNL? V-aţi fi dorit să fiţi susţinut public, în solicitarea demisiei, de colegi? Cum comentaţi faptul că nu au făcut-o?

- Ultimii 4 ani au fost grei în opoziţie pentru liberali. Ne-am certat cu ei (n.r. – cu majoritatea formată, până de curând, din UDMR, PSD şi ALDE), am avut procese. Fiind un liberal vechi, am considerat că trebuie să-i cerem demisia (n.r. - lui Pásztor). Dacă nu a vrut partidul, i-am cerut-o eu. Întotdeauna, în orice partid, sunt păreri şi păreri. Era foarte simplu ca noi să cerem demisia. Normal că nu o puteam forţa, sunt conştient de asta...

- Dar cum au primit gestul dvs.? V-a criticat cineva? V-a sfătuit să nu o faceţi?

- Sunt destul de încăpăţânat. Era clar că nu mă putea schimba nimeni de pe traseul meu. Am avut discuţii cu multe persoane. Mulţi m-au înţeles. Nu, n-am primit critici. Am spus că nu pot să mai stau la masă cu cineva care trebuie să implementeze legi, dar nu le respectă...

- Cum comentaţi noile înţelegeri între PNL şi UDMR, care până acum s-au războit, iar acum şi-au împărţit, brusc, cele mai mari sume pentru primării?

- Eu cred că nu trebuia să facem nicio alianţă cu nimeni, după ce 4 ani de zile ne-am certat. Eu am spus clar şi în partid: trebuie să aşteptăm alegerile, iar după ce se numără voturile ştim fiecare pe ce poziţie stăm şi putem face o alianţă. Să nu uităm că în ultimii ani UDMR-ul nici nu ne-a băgat în seamă, n-am contat. Şi acum, dintr-o dată, suntem prieteni? Nu cred în lucrurile acestea. Ce să mai înţeleagă alegătorii noştri? După ce 4 ani am încercat să le demonstrăm că ceilalţi n-au luat decizii bune, acum dintr-o dată sunt OK? Eu nu pot să le spun asta. Dar aş putea să le spun sincer că intrăm în alegeri, iar după vot va trebui să facem o alianţă cu cei care ne asigură o majoritate stabilă, că va fi UDMR, USR, PLUS, oricare. E nevoie de asta pentru a putea să faci proiecte majore, nu poţi să o joci aşa, la un vot... Sigur, în interiorul alianţei poţi să lupţi pentru idei, pentru proiecte, asta e de înţeles. Or, în acest mandat, supărarea a fost mare, fiindcă noi, liberalii, am fost cei mai mulţi de la masă, dar eram în opoziţie. Puterea a fost creată din uniunea a trei partide, care au fost, de fapt, pierzătoarele alegerilor.

- Aţi participat la elaborarea proiectului de împărţire a banilor pentru primării, propus de PNL?

- Nu am participat. Oricum aveam voturile necesare să ne susţinem banii către primarii noştri şi fără UDMR. Nu intru în detalii, decide Biroul Permanent Judeţean în acest caz.

- A contat şi noua înţelegere dintre PNL şi UDMR când v-aţi dat demisia?

- A fost cireaşa de pe tort. Eu mă aşteptam ca partidul să-i ceară demisia. Altfel, am respectat echipa întotdeauna, am votat cum a vrut partidul, dar peste acest lucru n-am putut să trec.

"Cu siguranţă era altfel"

- Cum aţi evalua activitatea în Consiliul Judeţean, caracterizat deseori ca o "staţiune balneară"? Pe cea a conducerii CJ, inclusiv a preşedintelui Pásztor Sándor?

- Aşteptările mele şi ale multor bihoreni sunt altele la CJ Bihor. Nu acuz neapărat că nu s-au făcut proiecte. În schimb, eu aş fi atacat unele proiecte pe care le poate face doar Consiliul Judeţean. De exemplu, stabilirea unei ordini, unei organizări în zona Padiş, foarte vizitată, dar lăsată în haos. Mă refer la o zonă de camping. Mă aşteptam, de asemenea, la proiecte majore, de exemplu în zona de mediu, să se facă o telecabină care să unească Vârtopul cu Padişul şi Stâna de Vale. Ar fi minim invazivă pentru mediu, dar ar lega nişte puncte turistice. Eu mă aşteptam să legăm, de pildă, Oradea de Cluj printr-o o pistă de biciclete, dar nu paralelă cu E60, ci pe un alt traseu. Aş fi vrut să dezvoltăm turistic judeţul, pentru că stăm pe o mină de aur şi nu ştim să facem nimic cu ea. În schimb, s-au făcut bazine de înot în Nucet. Ei (n.r. - UDMR, PSD, ALDE) cred în asta, eu nu cred în acest proiect atât timp cât toţi copiii merg în centrele zonale de şcoală, cum ar fi Şteiul şi Beiuşul.

- Dar activitatea grupului PNL din aceşti ani?

- Din opoziţie nu puteai să faci altceva decât s-a făcut. După cum spuneam, 4 ani nu ne-au băgat în seamă. Sigur, au fost proiecte susţinute şi de noi, care nu puteau să treacă fără votul nostru. Un exemplu este Drumul Apuseni, un proiect bun.

- Consideraţi că dacă liberalii ar fi condus CJ Bihor ar fi fost mai multe rezultate? S-ar fi implementat modelul "Bolojan - Oradea"?

- Cu siguranţă, dacă Mircea Mălan avea şansa să fi preşedintele Consiliului Judeţean, era altfel. Atât pot să spun. Noi aşa am crescut, ne-am luptat pentru proiecte. A existat şi există la Oradea o echipă destul de mare, în frunte cu Ilie Bolojan, care a dus la dezvoltare. Fiind cinstit, poţi depune proiecte, să ai pretenţii faţă de constructori. Eu vin din sfera privată, am depus proiecte europene şi voi depune în continuare, fiindcă e şansa noastră, a tinerilor. Sigur, nu e uşor, dar dacă nu o faci acum - inclusiv instituţiile - pierzi trenul.

"Am plecat cu fruntea sus"

- După anunţul demisiei, aţi primit pe reţelele de socializare numeroase aprecieri pentru gestul făcut. În schimb, alţii au susţinut că era mai bine să rămâneţi în CJ pentru a avea pârghii de "luptă" din interior. Ce le spuneţi acestora?

- Eu mi-am încheiat mandatul în termenul care s-ar fi încheiat normal, dacă nu exista pandemia. Nu puteam face în ultimele luni ce n-am făcut în 4 ani. Eu am plecat, oricum, cu fruntea sus. Ca să înţeleagă toţi colegii liberali, eu am stat până în momentul în care s-a votat bugetul judeţului. Oricum, plecarea mea nu influenţează majoritatea fragilă pe care o deţin liberalii pentru că, după cum ştim, din păcate, un consilier judeţean UDMR a decedat. Mai vreau să transmit ceva clar: nu voi merge la USR sau PLUS, deşi îi respect şi cred că ar fi singurii cu care am putea face un parteneriat real. Voi rămâne liberal, aşa cum sunt de la 18 ani, deci de 22 de ani. M-a sunat lumea să mă întrebe dacă plec. Eu vreau să rămân să mă lupt în partid, dacă e cazul. Nu îmi place plecatul ăsta de la un partid la altul...

- Ce aţi fi vrut să faceţi în cei aproape 4 ani în care aţi activat ca ales judeţean şi n-aţi reuşit? De ce?

- Dacă aş fi fost la putere, aş fi vrut să fac proiectele pe care le-am menţionat: telecabine, piste de biciclete, susţinerea concretă a turismului... Ţin minte un lucru pe care primarul Ilie Bolojan l-a spus în urmă cu mai mulţi ani, când era acuzat că Oradea nu participă la târgurile de turism, dar clădirile erau nerenovate. A zis atunci: "Vreţi să aducem turişti să le cadă cărămizile în cap? Sau ne facem ordine şi apoi îi chemăm?". Revenind, eu m-am luptat pentru câteva proiecte, între care cel privind curăţenia şi supravegherea video a câtorva zone turistice din judeţ. Acel proiect trebuie să meargă înainte, trebuie să curăţăm judeţul. Nu putem avea pretenţii să vină turiştii atât timp cât e mizerie peste tot. Cred în continuare şi în proiectul cu duşuri şi toalete în zonele turistice, pe care tot eu l-am propus. Poate dacă eram la putere îl finanţam din start cu toţi banii, aşa s-au alocat doar o parte din fondurile necesare. Mingea a ajuns la primarii din Şuncuiuş şi Vadu Crişului. De acei bani trebuie să tragă utilităţile, să rezolve hârtiile...

Ochii pe "parlamentare"

- Cum caracterizaţi clasa politică locală? În ce măsură sunt promovaţi specialiştii versus aşa numiţii politruci?

- Nu pot să generalizez. Oradea şi conducerea ei liberală dă exemple de bună practică în a susţine specialişti. Sigur, poate se fac şi greşeli, dar e omeneşte.

- Ce faceţi acum, după ce aţi rămas fără mandat?

- Îmi voi practica meseria principală de medic stomatolog, îmi voi continua proiectele europene, construiesc o clinică împreună cu asociata mea. Rămân implicat şi în turism (n.r. - deţine o pensiune în Şuncuiuş şi este vicepreşedintele unui club de alpinism, Cassio Montana). Mai este şi o idee veche, un proiect pe care l-am conturat, dar n-am apucat să-l duc mai departe. Mă voi implica în lansarea unui ONG al cărui scop va fi să cumpere păduri şi să le păstreze virgine. Vom face statutul clar, să arate că acea pădure care va intra în proprietatea ONG-ului va rămâne în veci neatinsă.

- Veţi candida din nou la alegerile locale în toamnă? Pentru Consiliul Local Oradea, pentru Consiliul Judeţean, sau ţintiţi, poate, o altă funcţie?

- Dacă Partidul Naţional Liberal îmi va cere, mă voi implica. Membru sigur voi rămâne până la bătrâneţe. După experienţele mele şi proiectele iniţiate în Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, probabil că mă voi înscrie pe lista internă pentru alegerile parlamentare, iar partidul va decide dacă merit să merg mai departe...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
deci...
si-a dat demisia,....hai sa vedem: ori va fi compensat cu ceva (de la partid) ori are ceva ,,bube" si a fost momentul potrivit ! Demnitate ? asta sigur nu a avut si nu are,...daca avea nu se baga ...ha-ha-ha-ha(in politica) avea el scopul lui ,,prietenii stiu de ce " drum bun si liber....
Postat 27 Mai 2020, 07:43 de Ardeleanul
Lin ge la b... la pastor sz
Fradisz iar ești prost, vezi ca faci bășici pe limba de la atâtea l...ins în dos.
Postat 25 Mai 2020, 21:54 de sss
@fradi
Ca onoarea sa fie si mai mare sluga pastor ar trebui expulzata din Romania in tara unde pupa in cur si linge maini.
Postat 25 Mai 2020, 18:27 de garb_89
onoare
ca onoarea sa fie si mai mare,trebuia sa iti dai demisia mai repede,sau,probabil nici nu trebuia sa candidezi!!!
Postat 25 Mai 2020, 17:13 de Fradi
Pe langa onoare , iti mai trebuie si demnitate...care, dupa demisie iti va fi calcata de toata lumea, inclusiv colegii tai!
Aviz amatorilor! Examplul personal ...ramane doar examplu si atat! Ca politician TREBUIA sa stii ca in politica tipic-ro, nu conteaza nici onoarea si nici exemplul! Ai ramas doar fara reprezentare si ...te va inlocui altul care se bucura!
Postat 25 Mai 2020, 15:53 de vineri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON