URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
01 Mai 2020, 17:13

Se recoltează plasmă cu anticorpi în Bihor: Doi bihoreni care s-au vindecat de Covid-19 au donat sânge pentru a ajuta bolnavii în stare critică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea a anunţat, pe Facebook, că doi pacienţi vindecaţi de noul coronavirus din Bihor, Mihaela şi Alin, au fost primele două persoane care s-au oferit voluntare să doneze plasmă cu anticorpi pentru tratamentul pacienţilor în stare critică. 

Acest tip de tratament a fost aprobat pe 22 aprilie de Ministerul Sănătăţii din România doar pentru pacienţii în stare foarte gravă. 

"Primii doi super-eroi Covid-19. Mihaela şi Alin, în susţinerea vieţii pacienţilor cu Covid-19, aflaţi în stare critică", au precizat, joi, pe Facebook reprezentanţii Centrului de Transfuzie din Oradea, alături de două fotografii cu cei doi pacienţi vindecaţi în timp ce li se recolta sânge.

Femeia care a donat este chiar prima pacientă cu coronavirus din Bihor, orădeanca Mihaela Marian, care lucra într-o staţiune montană din Italia. După ce s-a întors acasă, ea a fost confirmată ca fiind infectată cu virusul.

Centrul de Transfuzie le transmite persoanelor care au trecut prin boala Covid-19 şi au fost declarate vindecate şi doresc să doneze sânge total sau plasmă convalescentă pentru tratamentul altor pacienţi pot să trimită un mail pe adresa contact@proviataoradea.ro.

Tratamentul cu plasmă cu anticorpi este folosit deja în mai multe ţări din lume, între care China, Statele ale Americii şi Israel.

În România, potrivit metodologiei, după ce recoltează probele de la donatori, acestea trebuie trimise către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, unde vor fi testate pentru HIV, HBV, HCV. 

"Se trimit eşantioane, plasma rămâne la noi congelată. Se fac teste sofisticate iar apoi poate fi folosită în tratamentul bolnavilor în stare critică. Am semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Municipal din Oradea în acest sens", a explicat pentru BIHOREANUL dr. Olivia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie Oradea. 

În urma testelor, INHT transmite Centrelor de Transfuzie Sanguină rezultatele care confirmă sau infirmă eligibilitatea plasmei proaspăt congelată pentru distribuţie şi administrare experimentală pentru pacienţi Covid-19.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON