URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2020, 07:53

Pacienta nr. 1: Prima bihoreancă diagnosticată cu coronavirus susține că nu a mințit la frontieră, într-o mărturie făcută BIHOREANULUI

Pacienta nr. 1: Prima bihoreancă diagnosticată cu coronavirus susține că nu a mințit la frontieră, într-o mărturie făcută BIHOREANULUI "NU AM MINŢIT!" Mihaela Marian (foto) lucra de 4 ani în Trentino, Italia, şi nu s-ar fi întors dacă putea rămâne. "Nu am minţit la vamă! N-am fost puşi niciunul dintre noi să completăm niciun chestionar", susţine orădeanca, supărată de dezinformarea autorităţilor şi de bârfele vecinilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vreme de aproape o lună, vestita "femeie de 49 de ani", prima persoană depistată cu coronavirus în Bihor, a purtat stigmatul de a fi omul care a adus molima aici.

Revenită din Italia, unde munceşte într-o staţiune montană, dar acuzată că ar fi ascuns adevărul, a devenit primul bihorean Covid pozitiv şi primul "titular" al unui dosar penal, fiindcă ar fi sabotat combaterea bolii. Trei săptămâni a stat la Boli Infecţioase, timp în care vecini şi necunoscuţi au răspândit zvonul că s-a plimbat inconştientă prin oraş şi, deci, i-a infectat şi pe alţii.

Ieşită din spital, Mihaela Marian îşi spune povestea BIHOREANULUI, pentru ca toată lumea să afle că n-a minţit. Şi nimeni n-are probe care să demonstreze contrariul...

Vineri, 13

"Primul caz de coronavirus în Bihor! O femeie de 49 ani care a ascuns că vine din Italia", titra presa locală pe 13 martie, după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică publicase o hartă a îmbolnăvirilor din România, pe care judeţul Bihor era marcat cu cel dintâi bolnav, al 89-lea la nivel naţional.

În aceeaşi seară, BIHOREANUL relata că "femeia ar fi venit din Italia pe 10 martie, într-un autoturism în care se mai afla o clujeancă şi alte două persoane", iar a doua zi clujeanca, "cazul nr. 52" din România, s-a internat cu dureri în gât la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj. Sursele afirmau, neoficial, că "bihoreanca şi colegele cu care a călătorit din Italia au ascuns că vin din această ţară, aşa că nu au intrat în evidenţele autorităţilor", iar "la femeia din Bihor s-a ajuns din ancheta epidemiologică declanşată de DSP Cluj în cazul clujencei, care a declarat persoanele cu care a luat contact". Prezumţia era implicită: "Este posibil deci ca doar de joi, 12 martie, de când a fost luată în evidenţă, bihoreanca de 49 de ani să fi intrat în autoizolare, până atunci putând circula nestingherită".

Comunicate în serie

În aceeaşi seară de 13 martie, DSP Bihor a emis un comunicat lapidar: "Cazul 89 la nivel naţional este o femeie, 49 ani, din Bihor, venită din Italia în data de 10.03.2020, aflată în autoizolare, confirmată cu noul coronavirus în 13.03.2020".

A doua zi, pe 14 martie, un nou comunicat al DSP arăta, de data asta oficial, că bihoreanca, internată în acea dimineaţă la Infecţioase, "nu a recunoscut că vine din Italia şi nu a completat chestionar", confirmând că joi "a anunţat medicul de familie şi DSP Bihor". Nici ea şi nici ceilalţi membri ai familiei sale nu aveau simptome.

Tot DSP a revenit apoi cu încă un comunicat: "Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor anunţă că femeii de 49 de ani, diagnosticate pozitiv cu Covid-19 în 13.03.2020, i-a fost întocmit dosar penal azi, 14.03.2020, iar poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor", faptă pedepsită cu închisoare între 6 luni şi 2 ani sau amendă.

Vestea s-a răspândit rapid în oraş şi a creat panică, atât printre vecinii femeii - care susţineau că aceasta n-ar fi stat în casă, "s-a plimbat cu liftul, ba chiar s-a dus la coafor şi la shopping în Lotus" -, cât şi în rândul angajaţilor din mall, iar fotografia şi adresa ei au fost masiv distribuite pe Facebook, chiar dacă internauţii recunoşteau ei înşişi că nu sunt siguri că ea e personajul...

Plecaţi de nevoie

Externată din Spitalul Municipal pe 4 aprilie, "femeia de 49 de ani" a acceptat să-şi spună povestea BIHOREANULUI săptămâna trecută.

Mihaela Marian, soţia unui bihorean pensionar al statului francez după ce a servit în Legiunea Străină, şi mamă a două fete, eleve la o şcoală din Ioşia, munceşte de 4 ani într-un hotel din Selva di Val Gardena, o staţiune de schi din Trentino, la graniţa Italiei cu Austria. La început a fost cameristă, dar fiind serioasă, proprietarii au promovat-o ajutor de bucătar şi s-au şi împrietenit cu ea. "Într-o vară au şi venit la noi în Oradea. Au aflat că mama avea cancer şi s-au oferit să ne ajute", spune femeia.

Pe 15 februarie, însă, după ce mai mulţi turişti germani au fost depistaţi cu Covid, hotelul a fost închis, iar angajaţii români n-au mai avut unde sta. La începutul lunii martie, bucătăreasa clujeancă, orădeanca şi doi colegi din Timişoara au decis să se întoarcă acasă. "Am pornit la drum luni, 9 martie, şi după 13 ore am ajuns în Borş, marţi, 10 martie, la 3.30 noaptea. Nu era coadă, în faţa noastră era numai un autocar FlixBus". Pe pasagerii acestuia i-a văzut în faţa unui cort albastru, dar ei n-au fost îndrumaţi acolo.

"Nu ne-au spus nimic"

Mia, cum îi zic apropiaţii, susţine că atunci când maşina lor a ajuns la gheretă, un poliţist de frontieră i-a întrebat de unde vin şi toţi au răspuns că din nordul Italiei, care la acea dată nu fusese declarată zonă roşie. "N-am avut niciun gând să minţim, eram pregătiţi să intrăm în carantină sau în izolare la domiciliu. Înainte să pornim la drum mi-am şi sunat soţul să facă provizii pe două săptămâni, că după ce ajung nu va mai putea ieşi nimeni din casă".

Femeia susţine nu doar că nu au fost trimişi "la cort", dar nici n-au fost puşi să completeze vreun chestionar. "Ne-au lăsat să plecăm, nu ne-au spus să ne autoizolăm în case". Din vamă, soţul a luat-o cu maşina şi a dus-o direct acasă, pe strada Sovata. "Din ziua aceea, nici fetele nu au mai mers la şcoală. Asta se poate verifica uşor. Şcolile s-au închis la noi pe 11 martie, dar ele au lipsit din 10 martie".

Singura internată

Mia afirmă că miercuri, 11 martie, a sunat medicul de familie, care a sfătuit-o să contacteze DSP Bihor, ceea ce a şi făcut, cu o zi înainte ca prietena din Cluj să fi fost găsită cu Covid. "În ziua în care ea a fost confirmată, joi, au venit de la DSP să-mi ia probe din nas, iar vineri am fost anunţată că eram şi eu pozitivă".

Orădeanca e şi acum mirată: "N-am avut niciun simptom, iar 13 ore am călătorit cu colegii. Un timişorean era la volan, colega din Cluj lângă el în faţă. În spatele ei am stat eu, iar lângă mine, în spatele şoferului, celălalt coleg timişorean. Numai noi două am fost confirmate pozitiv. Colegii, care s-au autoizolat, au avut amândoi rezultate negative".

Pe 13 martie, seara, o maşină SMURD a dus-o la Infecţioase, pe Republicii. "Am fost singura pacientă. Abia după trei zile, pe 16 martie, au mai adus o orădeancă de 53 de ani, venită şi ea din Italia, tot fără simptome". Între timp, altă mirare: testele făcute soţului şi celor două fetiţe au ieşit negative, chiar dacă stătuseră împreună trei zile, în acelaşi apartament!

Fără reproş

După o săptămână, Mia şi colega sa de salon au fost transferate, ca de altfel toţi ceilalţi pacienţi, la Spitalul Municipal, pe secţia de Boli Infecţioase I, unde sunt persoanele confirmate. "Am rămas colege de salon", zice orădeanca despre "cazul nr. 2", femeia de 53 de ani.

După trei săptămâni în spital, Mia nu are ce să reproşeze cadrelor medicale, ba dimpotrivă, le mulţumeşte doctoriţelor Mirela Indrieş şi Maria Coste, dar şi asistentelor, care au tratat-o exemplar. "Toţi cei care au intrat la noi în salon s-au purtat foarte frumos".

Neplăceri? Da, a avut. Odată, din greşeală, o asistentă i-a introdus prea adânc beţişorul cu care preleva secreţii din nas pentru testare, ceea ce i-a provocat o mică sângerare. Cel mai angoasant a fost, însă, că până să fie declarată vindecată, i s-au făcut nu mai puţin de 9 teste. "Pe 24 martie mi-a ieşit neconcludent, pe 25 şi 26 martie la fel. Pe 30 martie negativ, pe 31 două neconcludente, pe 2 aprilie la fel. Abia în 3 şi 4 aprilie au ieşit negative cele două teste consecutive necesare pentru a fi declarată vindecată", explică Mia în detaliu.

"În rest nu am nimic de comentat. Mereu eram întrebate dacă avem nevoie de ceva, cum ne simţim, mâncarea a fost bună, primeam apă îmbuteliată, săpun, prosoape, iar curăţenie se face zilnic".

Vecine, nu de bine

În spital a aflat că are dosar penal fiindcă ar fi minţit în vamă, ceea ce neagă insistent. "M-am şocat citind pe site-uri cum DSP a anunţat că aş fi ascuns adevărul. Eu nu mint. Sunt o persoană cerebrală şi, în acelaşi timp, credincioasă".

Cel mai mult, însă, spune Mia, "m-a îngrozit ce am văzut pe Facebook": vecine, dar şi mama unei colege de-a fetelor, "au distribuit inepţii, care apoi au fost redistribuite, că am fost la Lotus, la Penny, chiar şi la o casă de schimb valutar". Şi mai mult a durut-o într-o seară când, la telefon, soţul i-a spus cum au fost hărţuiţi, el şi fetele, de indivizi care sunau la interfon să acuze că "au adus boala", să înjure, să blesteme... "În trei săptămâni, cât am stat în spital, n-am suferit deloc de boală, ci numai de răutatea oamenilor! Toţi primitivii au sărit la noi, fără să ne cunoască...".

O lecţie amară, care nu putea fi primită decât la greu, dar de care cu siguranţă va trece întreaga familie. Până la urmă, cel mai important lucru este că sunt, cu toţii, sănătoşi...


CERC VICIOS
Dosar penal mort

BIHOREANUL i-a solicitat purtătorului de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, să precizeze ce anume a motivat comunicatul privind deschiderea unui dosar penal "femeii de 49 ani", răspunsul fiind că "în baza informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bihor". Contactat, la rându-i, comisarul şef Alina Fărcuţa a răspuns că nu poate furniza date: "Pe subiecte legate de Covid, singura instituţie abilitată să comunice public este DSP".

Un jurist consideră, însă, că dosarul penal are toate şansele să fie clasat, deoarece "dacă persoana cercetată nu a completat niciun chestionar la intrarea în ţară, înseamnă că nu există nicio probă împotriva sa". Cel mai probabil lucrătorii din PCTF Borş au fost neglijenţi, omiţând să ia declaraţii ocupanţilor maşinii cu care a venit orădeanca, iar apoi, când cazul a devenit de notorietate, autorităţile "au vrut să arate că nu stau degeaba".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vamesi competenti
iar e vorba de vamesi competenti ...care si-au facut treaba ca la carte. acoperitii, ei nu au voie sa fie cercetati doar felicitati si premiati.
Postat 15 Aprilie 2020, 08:33 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON