URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Februarie 2015, 16:11

Se înmulţesc şantierele! Primăria vrea să reabiliteze cu 20 km de reţea de termoficare în plus până la sfârşitul anului

Se înmulţesc şantierele! Primăria vrea să reabiliteze cu 20 km de reţea de termoficare în plus până la sfârşitul anului Harta lucrărilor

Se înmulţesc şantierele! Municipalitatea a obţinut avizul Autorităţii de Mediu pentru extinderea cu încă 20 de kilometri a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare.

"Avem aprobarea Autorităţii de Mediu pentru înlocuirea a 20 de kilometri de magistrală, în continuare, în afara celor 17,5 kilometri aflaţi în lucru", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Investiţia, în valoare de 33 milioane euro, va fi finanţată din fonduri europene, contribuţia bugetului local fiind de doar 5%. Proiectul va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local, după care, odată aprobat, lucrările vor fi scoase la licitaţie în cel mai scurt timp, pentru a putea fi terminate până în octombrie 2015.

Primarul Ilie Bolojan spune că în cazul în care lucrările nu vor putea fi încheiate până în toamnă, la începerea noului sezon de termoficare, şantierul va fi reluat în primăvara anului viitor. "Am discutat şi lucrările pe POS-ul de Mediu şi cel de Transport se fazează, adică investiţiile care nu se termină în actuala perioadă de finanţare se trec pe programul 2014 - 2020, deci banii nu se pierd", a spus edilul.

În cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a reţelelor de termoficare vor fi cuprinse 20 de lucrări din toate cartierele oraşului, începând de la înlocuirea a 2,8 kilometri din magistrala 4 de la Piaţa Creangă până în strada Dragoş Vodă, cu trecere prin Bulevardul Magheru, la înlocuirea 1,8 kilometri din Magistrala 2 în zona străzii Sucevei şi a Magistralei 5 din zona Pârâului Peţa.

Cu ocazia lucrărilor, municipalitatea va muta în subteran reţelele supraterane din zona străzilor Oneştilor, Dragoş Vodă şi a Pârâului Peţa, lucru care va îmbunătăţi considerabil imaginea oraşului.

"Va fi un deranj total pe aceste străzi. Dacă înlocuim reţeaua de termoficare din strada Leonardo da Vinci, care trece exact pe mijloc, strada va fi închisă o lună de zile. La fel se va întâmpla şi în Parcul Traian în dreptul BNR, dar nu avem ce face pentru că altfel nu avem cum interveni pe aceste străzi", a spus Bolojan.

Potrivit unui studiu al municipalităţii, înlocuirea reţelelor de termoficare aflate într-o avansată stare de degradare, va genera reducerea pierderilor cu circa 73,6% şi diminuarea emisiilor de CO2 cu 480.774 tone pe an.

"Reabilitarea reţelelor va aduce bugetului local o economie de 4,8 milioane euro pe an, pierderi cumulate fizic prin temperaturile pierdute şi producţia suplimentară de energie termică", a declarat edilul.

Conform evidenţelor municipalităţii, numai înlocuirea celor 10 kilometri de reţea făcută anul acesta de Construcţii Bihor a diminuat pierderile de pe reţea de aşa natură încât municipalitatea a redus subvenţia alocată Electrocentrale de la 37 milioane lei la 25,5 milioane lei pe sezon rece, ceea ce înseamnă o economie de 3 milioane euro.

Firmele Construcţii Bihor şi Hidroconstrucţia lucrează în prezent la înlocuirea a 17,5 kilometri de reţea din magistralele I şi III, cele mai vechi din oraş. Lucrările, în valoare de 48,9 milioane lei, au început în primăvara anului trecut şi vor trebui finalizate până la sfârşitul lui 2015.

Vezi lista străzilor cuprinse în noile șantiere, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
În plus faţă de ce ???
Că 100% e pentru anul 2018 !!!
Postat 12 Februarie 2015, 15:41 de WinDos
NU
@Adi_Oradeanul NUUUUUUUUUUUU! PS Chiar dacă este vorba despre fonduri europene cdre ca dumnealor mai speră măcar să ciupească ceva! De-aceea atâtea șantiere! De-aceea graba!
Postat 12 Februarie 2015, 13:51 de TDS
37-25,5 =3 milioane de euro economie
Deci s-au redus pierderile cu 3 milioane de euro pt. 10 km de magistrala.... Se vor îngropa, motivând că d.p.d.v. estetic e ami bine, magistralele pe Oneștilor.... Pe centură în cartierul Rogerius nu sunt îngropate...poate cu alte fonduri.... Trebuie terminate lucrările până în octombrie 2015!!!! Lucrări pe Bd. Magheru, Parcul Traian, Bd. Decebal!! Mai o să avem pe unde circula pe undeva?
Postat 11 Februarie 2015, 23:25 de Adi_Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON