URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2017, 15:39

Se demolează! Fosta fabrică Metalica este dezafectată din temelii pentru a face loc unor blocuri (FOTO/VIDEO)

Din fosta fabrică de maşini de gătit, Metalica din Oradea, nu va mai rămâne piatră pe piatră. Angajaţii firmei SMZ Impex SRL au început săptămâna trecută demolarea clădirilor de beton ajunse în ruină după închiderea fabricii şi folosite ca adăpost pentru boschetari.

"Începutul a fost mai greu. A trebuit să ne construim o rampă din moloz pe care să urce buldoexcavatorul. Clădirea este înaltă şi trebuie dezafectată de sus în jos", a declarat şeful de lucrări, inginerul Cornel Tritean.

Lucrările sunt îngreunate de spaţiul restrâns de manevră. "A trebuit să demolăm pereţi ca să ne facem loc. Nu putem folosi mai mult de două utilaje simultan. Ne învârtim cum putem într-un spaţiu îngust, înconjurat de blocuri, magazine şi o zonă verde", spune inginerul.

Chiar şi aşa, locuitorii blocurilor turn de pe malul Crişului Repede sunt nemulţumiţi de şantierul de sub geamuri. "Până acum, aici era o zonă liniştită. Acum toată ziua este o gălăgie infernală. Nu auzi decât bubuit de ciocane mecanice şi uruit de buldozere", reclamă o femeie.

"Nu ştii niciodată ce găseşti în pământ"

Şantierul se deschide dimineaţa la ora 7 şi se încheie seara la 18 cu o pauză de o oră la prâz. Demolatorii spun că încearcă să provoace cât mai puţin deranj posibil. "Stropim tot timpul zidurile cu apă ca să nu se facă praf şi oprim lucru seara când se întoarce lumea acasă de la muncă, dar mai mult nu prea avem ce face", zice inginerul.

Cornel Tritean spune că firma va încerca să încheie lucrarea mult mai repede decât termenul limită de la sfârşitul lunii decembrie. "Demolarea pereţilor merge relativ repede. Problema este că va trebui să demolăm şi fundaţiile şi nu ştii niciodată ce găseşti în pământ. S-ar putea să corepundă planurilor, dar s-ar putea la fel de bine să dăm de structuri masive. Pe vremea lui Ceauşescu nu se zgârceau la beton", spune Tritean.

Dinozaurul de fier

Demolarea clădirii fostei fabrici Metalica se face cu ajutorul a trei utilaje speciale cu braţ mecanic asemănător unei guri de dinozaur metalic. Muncitorii îi spun "pulverizator". Ciocul de fier muşcă din pereţii masivi ca dintr-un biscuite.

Când şi când, utilajul se încurcă într-o venă de fier striat care dă rezistenţă zidului de beton. Utilajul se opinteşte şi rupe reţeaua metalică de parcă ar fi din carton. "Pulverizatorul are o presiune în braţ de până la 400 de bari. Poate rupe un stâlp de iluminat ca pe-o grisină", spune un muncitor.

Greoi şi masiv, utilajul frământă molozul sub şenile de parcă ar fi lut. "Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să ai suficientă distanţă faţă de zid ca să nu îţi vină pe cabină. Cum e aici, că încercăm să nu afectăm parcul dinspre râu, trebuie să tragi peretele spre tine", zice bărbatul.

În cazul de faţă, riscul este însă minim. "Lucrăm cu structuri de beton întărite cu fier, care nu se dărâmă cu una, cu două. Probleme pot apărea când lucrezi în cărămidă. Aceasta se sparge imprevizibil, iar bucăţi din perete pot să sară în jur peste oameni sau maşini", povesteşte muncitorul.

Aici vor fi ridicate blocuri

Amplasamentul fabricii Metalica va fi ras ca în palmă până la sfârşitul lunii decembrie. Cel mai probabil aici vor fi ridicate câteva blocuri. "Certificatul de Urbanism cu rol de informare eliberat de Primărie vorbeşte despre o zonă rezidenţială în care se pot ridica blocuri cu parcare subterană şi posibile funcţiuni comerciale", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca, în prima parte a anului viitor, proprietarul terenului să ceară Primăriei să aprobe un nou Plan Urbanistic Zonal în care să prezinte ce vrea să construiască pe acest amplasament. În cea de a doua jumătate a anului 2013 zona ar putea redeveni şantie,r iar din fosta întreprindere comunistă va mai rămâne doar amintirea.

De la cazane şi bidoane...

Una dintre cele mai mari întreprinderi orădene Metalica a fost înfiinţată în 1963 pe structura Cooperativei Meşteşugăreşti Minszki Lajos, datând din 1949, specializată în fabricarea în serie mică de produse de uz gospodăresc, de la cazane şi bidoane la albii pentru rufe.

În timpul comunismului societatea şi-a dezvoltat sectoarele galvanizare, mecanică şi sculărie şi a construit atelierele de emailare, decapare, presare la rece, accesorii, prototip şi altele.

Transformată în societate pe acţiuni în 1991, întreprinderea a fost privatizată zece ani mai târziu, pentru ca în perioada 2005 – 2006 să ocupe locul I pe ţară în topul firmelor mici şi mijlocii din domeniul producţiei de electrocasnice, de la maşini de gătit şi hote de bucătărie la centrale termice, scule şi matriţe.

Fabrica a intrat în posesia omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu în 2013. Acesta a cumpărat aproape 80% din acţiunile societăţii cu mai puţin de 500.000 euro, în condiţiile în care activele acesteia valorau peste 2 milioane de euro iar cifra de afaceri era de peste 5 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...su...șaș !
Falsa arhitectă șef Lipoveanu se tot băga în seamă, dădea explicații, interviuri etc. Acum avem arhitect șef dar observ că în locul D-nei Cristina-Antonina Buruiană ne povestește ce se va face pe amplasament....birtășița Sas Grama !
Postat 02 August 2017, 15:45 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON