URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2022, 08:03

Scurtcircuit: „Ordonanța energiei” provoacă frisoane Primăriei Oradea și firmelor, nevoite să facă raționalizări

Scurtcircuit: „Ordonanța energiei” provoacă frisoane Primăriei Oradea și firmelor, nevoite să facă raționalizări STINGEREA! La fel ca-n pandemie, iluminatul arhitectural de pe clădirile municipalității orădene ar putea fi oprit, pentru reducerea facturilor de curent. „Va trebui să cântărim bine, pentru că restricțiile generează frustrări. Întotdeauna va fi cineva care ca spune: «Mai bine să plătim decât să umblăm pe întuneric sau să stăm în frig»”, spune un director din Primărie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Ordonanţa energiei", care plafonează preţul energiei electrice doar pentru o parte dintre consumatori, provoacă frisoane conducerii Primăriei Oradea şi firmelor bihorene, care se văd obligate să facă raţionalizări ca pe vremea lui Ceauşescu. 

"Nu avem de ales. Va trebui să găsim soluţii ca să reducem consumul de energie electrică măcar cu 15%", spune primarul Florin Birta.

Un colac salvator...

Adoptată pe 1 septembrie, Ordonanţa de Urgenţă 119, care modifică OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, i-a făcut pe români să răsufle uşuraţi. Plafonarea preţurilor la energie a fost prelungită până la 1 august 2023, ceea ce înseamnă că populaţia va reuşi să treacă peste iarnă, în ciuda exploziei tarifelor pe fondul războiului din Ucraina. 

Astfel, consumatorii casnici plătesc din septembrie gazele la un preţ de 0,31 lei pe MWh, iar cei non-casnici de 0,37 lei pe MWh, mult sub preţul de piaţă de circa 1,6 lei pe MWh, care i-ar fi împins în incapacitate de plată.

O măsură similară a fost luată şi în cazul curentului. Guvernul a menţinut plafonarea de 0,68 lei pe KWh pentru clienţii casnici cu un consum sub 100 KWh pe lună în 2021.

... numai pentru unii

În schimb, pentru a determina populaţia să stingă din becuri, gospodăriile cu un consum între 100 şi 300 KWh, de altfel majoritare, beneficiază de un preţ plafonat de 0,80 lei KWh doar până la 255 KWh pe lună. Diferenţa se plăteşte la preţul pieţei!

În cazul consumatorilor non-casnici, spitalele, unităţile de învăţământ şi furnizorii de servicii sociale plătesc 1 leu pe KWh, iar instituţiile publice, IMM-urile şi firmele din industria alimentară au "reducere" doar pentru 85% din consumul mediu realizat la locul de consum în 2021, pentru a fi obligate să îşi reducă consumul cu 15%.

Ordonanţa nu spune nimic despre întreprinderile cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane lei, serviciile de utilităţi publice şi biserici, care vor fi obligate să plătească curentul la preţul pieţei, ce poate fi şi de trei ori mai mare decât cel plafonat...

"Căutăm variante"

Plafonarea parţială a preţului la energia electrică a luat prin surprindere administraţia locală. "Sperăm că în final serviciile publice, de la alimentare cu apă la transport local, vor beneficia şi ele de plafonarea preţului curentului, dar până atunci căutăm variante de reducere a consumului", spune primarul Florin Birta.Mircea Oaie,  directorul administrativ al Primăriei

Primăria este în plină procedură de achiziţie a necesarului de energie electrică pentru palatul administrativ, Direcţia Patrimoniu Imobiliar cu clădiri, şcoli şi grădiniţe, Clubul Sportiv Municipal, Spitalul Judeţean, DASO, APTOR şi Termoficare Oradea. "Prin contractul pe un an, care a expirat în iulie, am plătit pentru curent 97 milioane lei fără TVA. Pe viitorul contract ne aşteptăm ca factura de curent să crească la peste 130 milioane lei pe an", spune directorul administrativ al Primăriei, Mircea Oaie (foto).

În condiţiile în care furnizorii de energie electrică evită să încheie contracte pe termen lung şi pe cantităţi mari, conducerea Primăriei ia în calcul inclusiv varianta să treacă la un furnizor de ultimă instanţă. "Dacă semnăm un contract la un preţ ferm, astăzi, când tariful este foarte sus, s-ar putea ca pe termen lung să pierdem", zice Oaie. 

Stingeţi becul! 

Având în vedere că OUG 119 plafonează preţul pentru doar 85% din energia consumată de Primărie, BIHOREANUL a aflat că municipalitatea pregăteşte un pachet de măsuri de economisire. "Vrem să scădem consumul cu 15% pentru a nu fi nevoiţi să plătim curentul la preţul pieţei, care poate fi şi de 6 ori mai mare decât cel plafonat", spune directorul Mircea Oaie.

Măsurile, înaintate spre analiză primarului, vizează printre altele pornirea iluminatului public seara cu circa o jumătate de oră mai târziu şi oprirea lui dimineaţa mai devreme cu o jumătate de oră, interzicerea folosirii aparatelor de aer condiţionat sau a radiatoarelor pentru încălzirea birourilor odată cu venirea sezonului rece şi oprirea peste noapte a tuturor consumatorilor din palatul administrativ, care nu sunt strict necesari, ceea ce ar putea implica inclusiv iluminatul arhitectural.

Pe pielea orădenilor...

Reprezentanţii CAO şi cei ai OTL, mari consumatori care îşi cumpără curentul separat, speră ca "Ordonanţa Energiei" să fie modificată. "Ca să curgă apă la robinet, undeva porneşte o pompă. Dacă vom plăti curentul la un preţ de 5 ori mai mare, acest lucru se va răsfrânge şi în facturile orădenilor", avertizează directorul CAO, Lucian Chindlea.Romeo Nica, director economic al OTL

Conducerea OTL a ordonat deja tuturor structurilor subordonate să reducă consumul cu 15% prin folosirea mai judicioasă a iluminatului şi utilajelor. Economiile vor fi, însă, mici. "Singurele modalităţi eficiente de diminuare a consumului ar presupune oprirea aerului condiţionat sau a încălzirii în tramvaie şi autobuze ori reducerea frecvenţei de trecere, ceea ce nu ne putem permite. Circulaţia în oraş este deja dată peste cap", explică directorul economic Romeo Nica (foto).

Soluţii de criză 

Şi firmele bihorene sunt direct afectate de noile facturi. "Deocamdată nu avem notificări de disponibilizări. Firmele încearcă să îşi reducă din costuri şi să umble la tarife. Dacă factura de curent creşte de 3-4 ori, acestea nu pot scumpi produsul cu 15-20%, pentru că nu-l mai cumpără nimeni", explică directorul AJOFM Bihor, Bėkési Csaba.

Ioan Lezeu, directorul CongipsConfruntat cu o creştere a facturilor cu 50%, producătorul de materiale de construcţii Congips, de pildă, va transfera costul în preţuri. "Deşi materiile prime s-au mai ieftinit, nu vom reduce preţurile, pentru că s-a scumpit curentul", zice directorul Ioan Lezeu (foto)

În schimb, producătorul de tâmplărie PVC Optimedia, care exportă 80% din producţie, îşi va creşte tarifele. "Degeaba s-a mai ieftinit oţelul, dacă sticla şi curentul sunt în continuă creştere. Previzionăm o majorare cu  5%", spune directorul Marius Pantiş.

Confruntaţi cu scumpirea energiei, agenţii economici caută surse alternative. "Parte a unui grup mare, plătim curentul la preţul de piaţă, aşa că factura aproape că s-a triplat. Încercăm să modernizăm liniile de producţie, să reducem consumul la birouri şi căutăm soluţii de energie regenerabilă", spune directorul de vânzări al producătorului de materiale de construcţii Cesal, Mihaela Masaric.

"S-ar putea să închidem"

Există, însă, domenii unde reducerea consumului este imposibilă. "Lucrez cu carne şi e greu să fac economie. Frigul trebuie să meargă tot timpul. Că am 10 kg la rece, că am o tonă, tot atâta consum", spune directorul producătorului de mezeluri Andromi, Sorin Mudura.

Firma, care plătea cam 220.000 lei pentru curent pe lună, a primit în septembrie o factură de 290.000 lei şi se aşteaptă la creşteri în continuare. "Florian Serac, directorul SCT Turism FelixEfectiv, nu ştiu ce să fac. Singura soluţie de reducere a facturii ar fi să închid fabrica", spune directorul.

Domeniul turismului este la fel de afectat. Într-un singur an, facturile de curent ale complexului President din Băile Felix au crescut de la 150.000 la 500.000 lei şi sunt în continuă urcare. "După doi ani de pandemie, explozia preţului la energie ne va pune capac", spune directorul Dumitru Fechete.

SCT Turism Felix, cel mai mare operator din staţiune, se pregăteşte de ce e mai rău. "La cum se scumpeşte curentul, riscăm să închidem pe zero", spune directorul Florian Serac (foto). Potrivit acestuia, orice economie ar afecta direct turiştii, aşa că operatorul nu exclude soluţiile radicale. "Dacă va fi nevoie, din noiembrie s-ar putea să închidem unele hoteluri", spune directorul. Măsură la care s-ar putea să apeleze mulţi agenţi economici "electrocutaţi" de facturi...


"Am contactat patru firme diferite fără să reuşesc să închei un contract. Furnizorii nu şi-au primit banii de la Guvern, aşa că nu mai vând curent subvenţionat. Mi-au spus: «Dacă vrei să cumperi la preţul pieţei de 4 lei pe kilowatt, în loc de 1 leu cât e preţul plafonat, bine; dacă nu, nu»"

Ioan Lezeu


SPERANŢE DE SALVARE
Între plafonare şi investiţii

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat la începutul săptămânii trecute că "Ordonanţa Energiei" ar putea fi modificată. "Instituţiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare... Serviciile publice - iarăşi a fost o scăpare", a declarat PSD-istul.

Printre operatorii care trebuie să beneficieze de plafonarea preţului la energie, el a menţionat compania Metrorex şi serviciile publice de transport. "Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât şi colegii din coaliţie vor completa ordonanţa", a spus acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Serviciile publice si companiile de stat
Care e diferenta intre OTL, Metrorex si Atlasib, FanyTransport? Ca daca ordonants discrimineaza, in justitie ar trebui sa castige companiile private care ofera servicii (publice) de transport (adica toate)…
Postat 16 Septembrie 2022, 08:12 de unu
Foarte bine
Să mai taie din lumini. Să pună panouri solare pe clădirile luminate din centru. Și cârciumile să se închidă la 22. Să nu mai facă traseu înierbat la tramvai, că apă aia tot noi o plătim. Cum rămâne cu proiectele cu apa termală? P.S. la iarnă cum va fi? Apă caldă? Căldură?
Postat 15 Septembrie 2022, 00:30 de Dinu29
Dacă primăria stinge lumina cu totul ...
... chiar credeți că orașul va avea de suferit? Din contră, veți constata că tot orădeanul își vede de treabă, costurile vieții se reduc dacă municipalitatea va avea facturi mai mici ... iar pasul următor va fi să-i lăsăm pe edili să roadă, pe întuneric, din lupta lor politică de nezdruncinat.
Postat 14 Septembrie 2022, 18:45 de KP
o tampenie
o tampenie hordonanta asta caci practis se subventioneaza contorul si nu omul. Nu e totuna ca pe un contor sunt 2 oameni sau 4,5,6 fiecare cu consumul lui.
Postat 14 Septembrie 2022, 13:52 de scortosul
Degeaba...
...daca nu vine la pachet cu inghetarea birurilor locale si a tarifelor la utilitati (salubritate, apa, Gca, parcare, etc)! Primul lucru pe care-l vor face ,,alesii" locali va fi sa mareasca taxele/utilitatile, tot!
Postat 14 Septembrie 2022, 10:51 de pinonel
6 servicii secrete are Romania...
...dar nu mai are nici un Tudor Vladimirescu sau Avram Iancu. Doar ma-ciuce si ciolaci. Incepem cu documentarea: [ https://www.sistemulenergetic.ro/ ]. Productia de energie electrica, pe ore,pe categorii, total, istoric tot ce vrei. Depindem de eolian si fotovoltaic,impredictibil, ca asa a vrut UE. Am distrus termocentrale pe carbune, cu care ne puteam rezolva lipsurile. Poluarea europei la nivel global e undeva pe la 10%, deci ne-am impuscat singuri in picior. Mai departe citim aici niste opinii: [ https://evadare.ro/economie/unul-din-baietii-destepti-din-energie-care-te-va-face-sa-tremuri-la-iarna/ ]. Invatam despre traderi, certificate co2, bursa,tranzactii. Marfa nu exista,doar o taraba unde unii fac bani din nimic. Aduceti-va aminte despre cet oradea, megaamenda, insolventa, vinzari certif de co2 catre alte orase: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cet-ul-amenda-termoficare-oradea-a-devenit-magnet-pentru-amenzi-139552.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/afacerea-certificatul-termoficare-oradea-este-singurul-operator-din-tara-care-face-bani-grei-din-certificatele-verzi-148666.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/robu-lu-bolo-termoficare-oradea-imprumuta-certificate-verzi-cet-ului-din-timisoara-141312.html ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ne-au-facut-o-electrocentrale-oradea-a-fost-amendata-cu-33-4-milioane-euro--113916.html ]. In loc sa ne ocupam de treburile noastre , noi trebuie sa avem grija de smecheriile LOR. Pe scurt, suntem f*tuti, nu doar noi, ci intreaga europa. Ridea delegatia germaniei la o conferinta onu cind trump ii avertiza ca-s dependenti de rusi. Deci, Romania nu e in pericol, cu conditia sa aiba in fruntea tarii niste purtatori de koaie.Rectific, testosteron. Aud azi la tv, ca oradea, cu Racheta ei magnifica, e pe lista operatorilor "intreruptibili". Birto, ai promis, tata, ca vii sa ne controlezi acasa: [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html]. Te asteptam cu drag. Daca nu vii tu, poate te cautam noi, prin ianuarie...
Postat 14 Septembrie 2022, 09:48 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON