URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Februarie 2021, 20:10

Scumpele noastre gunoaie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orice schimbare care-l scoate pe orădean din zona de confort mintal şi financiar naşte o sumedenie de reacţii. Aşa cum era de aşteptat, asociaţiile de locatari refuză să semneze noile contracte cu operatorul de salubritate pe motiv că sistemul nu este perfect şi tot nu se poate plăti exact cât arunci la pubelă. În plus, conform simulărilor, costul serviciului va creşte simţitor, mai ales dacă nu faci o colectare selectivă foarte riguroasă.

Oamenii nu ar trebui să fie nervoşi neapărat pe scumpire, ci pe faptul că Primăria, tot din banii lor, a plătit în patru ani aproape 6 milioane de euro penalizări pentru că nu colectăm aşa cum ne cere UE. Aici sunt banii noştri! Ne plac fondurile nerambursabile, dar detestăm să respectăm condiţiile de aderare asumate de Statul Român.

Şi la case sunt nemulţumiţi. Vechile contracte erau făcute pe numărul de persoane din gospodărie şi, dracu’ ştie cum se face, dar suspect de multe familii aveau un singur membru. Cum plăteau pentru o singură persoană, de-acum, că se introduce plata la cantitate, blatiştii au constatat că vor plăti mai mult. Păi, dacă eşti singur la casă, aşa cum ai declarat şi ai plătit până acum, de ce calculezi că vei fi nevoit să scoţi săptămânal două pubele la golire?

Cu reciclabilele sunt tot probleme financiare şi nicidecum ecologice, cum ar fi normal. Până acum colectarea era gratuită, dar se va taxa, ceea ce, evident, nu e pe placul oamenilor. Probabil că lucrurile se vor calma când se vor preda, contra cost, PET-urile la magazine, ele formând practic grosul reciclabilelor. Ar rămâne reciclabile mult mai puţine pentru operatorul de salubritate şi costuri pe măsură.

Oricum, nu bine ne vom obişnui cu actualul sistem, că peste câţiva ani va trebui să colectăm în mai multe fracţii. Alţi bani, alte nemulţumiri!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Cine nu-i gu noi e impotriva noastra...
Degeaba e acuzata de management gunoios, ca si vechea conducere a CJ BH a demonstrat ca poate gestiona deseurile: Uite, dupa alegeri, destule desheuri abandonate de noua conducere CJ au fost reciclate prin diferite ministere si administratii centrale ori locale... ;)
Postat 01 Martie 2021, 08:45 de cristi_h
Oradeni, sa punem mina pe lopeti
"Primăria, tot din banii lor, a plătit în patru ani aproape 6 milioane de euro penalizări pentru că nu colectăm aşa cum ne cere UE" .Pe bune??? In conditiile in care RER vest face anual 5.000.000lei profit?? [ https://www.risco.ro/verifica-firma/rer-vest-cui-8309690 ],putem afla cifra de afaceri respectiv profitul societatii pe anii trecuti:2019 (50.534.342/3.599.667 profit), 2018(55.330.604/4.063.675 profit) ,2017 (47.967.538/6.838.961 profit ).Cit adunam din 2017 incoace? 7+4+3.6+4 (~2020)= 17.000.000 lei.Pentru că n-a reciclat destul, din 2017 încoace, Oradea a plătit către AFM în total 28,9 milioane de lei.Pentru ca RER nu si-a facut treaba cu colectatul selectiv si sortatul.A facut in schimb profit. BA, NE LUATI DE PROSTI??? 3.500.000 profit impartit la 350 angajati=10.000 lei an.1000 lei/luna in plus la salar. Da tiganului banul in mina si ai o sortare de nota 10.Si minca si gura lui ceva.Ca mi-s dragi pe autobuz catre rontau,imbracati in salopete verzi,oameni ai muncii...
Postat 24 Februarie 2021, 09:59 de excalibur
@Mircea
mai Mircea, inteleg ca zeul tau a dat ordine sa scrii un articol unde cetateanul e de vina ca primarul nostru ameninta cetatenii sa semneaza un contract cu o firma PRIVATA, lucru care clar nu e in subordinea sa. Daca privim asa ca primaria plateste penalizari dupa gunoi, de ce Bolojan a lasat sa vine aici camioanele din Cluj, Salaj, Satu Mare, Alba samd? Bine ca primaria plateste dupa firmele de casa private ca nu fac datoriile, fiindca asa a fost vorba ca ECO Bihor o sa colecteze selectiv dupa cand sosesc camioanele, dar firmele de casa nu platesc penalizari cand aproape cu fiecare proiect intarzie ani de zile si primarele noastre da prelungiri la termenele de finalizare la infinit... A fost vorba ca lucrul la linia noua de tramvaie sunt sistate din cauza Electricei, ca nu au mutat cabluriile in subteran... inca nu sunt mutate, dar firma totusi a reusit in ultimele 2 saptamani sa continua lucrariile, deci a fost clar o poveste iarasi sa ajutam firmele de casa... Nu stiu de unde ai cules cifrele, mai ales ca "in fiecare casa a fost declarata numai o persoana"... pentru tine probabil ca ne place sa stai in gunoi, dar altii probabil vrea sa fie golit containerul macar saptamanal si daca nu e plin containerul... o golire, si daca ai in el numai o punga costa 20 de lei... lunar asta inseamna 80 numai la un singur container, nu? Daca platim dupa cat aruncam, logic ar trebui sa platim dupa kilogram si nu dupa cate ori a fost golit containerul respectiv... La blocuri si mai rau, fiindca in mai multe locuri nici nu poti sa inchizi locatia ca ori nu merge deja inchizatorul ori lipseste lacatul si toata ziua e deschisa... la blocul parintii mei nu o data am vazut ca vine cineva cu masina, deschide portbagajul si arunca acolo gunoiul... e normal sa platesc eu dupa altii?? sau ca nu conteaza daca containerul e plin sau nu oamenii de la RER sunt obligati sa trage containerul la masina sa goleasca ca sa plateasca asociatia dupa golire... nu o data am vazut si asta, ca sunt intr-o locatie 2 containere negre, una e asezat dupa celalalt, nici nu ai loc sa arunci in al doilea container nimic, numai primul e aproape plin, dar fiindca camionul vine in fiecare saptamana de 3 ori dupa containerele negre amandoua sunt trase la camion si daca al doilea container e GOL GOL... de ce?? iooaa, ca sa plateasca oamenii pentru containerul gol, asa-i? asta inseamna furt in fata omului legal... si mai vine primarul cu amenintari ca nu stiu ce se intampla daca oamenii nu vrea sa semneze un contract dubios... si n-am vorbit despre faptul ca de multe ori si in vara, dar mai ales in timpul iernii masiniile de curatare a RER-ului merg pe strada ca sa fie monitorizat prin GPS ca au mers pe traseu, dar fara sa curge apa sau sa fie pus pe asfalt sistemul de curatare langa borduri, etc... aceea nu e furt pe fata? sa incerci sa semnalez asta... vin ca prin sistemul de monitorizare masina a parcursi traseul cum a fost ceruta... (sarcastic)
Postat 24 Februarie 2021, 09:24 de cititor_
RER group
Ute o afacere reusita in tara noastra de cacao,plina de gunoaie: https://rergroup.ro/. V-ati tot plins ca nu vine audi,mercedes si bm in romania,sa investeasca.Neamtul e cu noi,din 1996.Mai mult,acuma e si soarele liberal sus pe cer,doctrina cea buna se pogoara peste noi: "luam de la saraci si dam la bogati"
Postat 24 Februarie 2021, 08:59 de excalibur
Probleme cu "confortul mintal"
SMID (sistemul de management integrat al deșeurilor) în Bihor reprezintă cel mai penibil proiect al județului, gândit și realizat cu fundul timp de 12 ani !?! Încă nu este funcțional, nici nu rezolvă problemele și are doar rolul, în complicitate cu toate autoritățile locale,cde a creștevtariful colectării gunoaielor de la oameni !?! Creșterea prețului cu până la 300% în unele situații, arată concret la ce folosește "insistența mediatică" a operatorilor care monopolizează SMID !?! Keviep, AVE și RER ... sunt singurii "actori" de pe piața gunoaielor din Bihor, adică doi unguri și un neamț la care fac sluj toți "neterminații" cu statut de aleși locali !?!
Postat 23 Februarie 2021, 16:30 de CrisDumi
Reticentii
Toti cei ce au ridicat semne de intrebare au totusi o substanta in argumentele lor: cu cat mai multe fractii, cu atat mai multe ridicari si camioane, si cu atat mai scump gunoiul, din cauza numarului de ridicari. Aici ar putea imbunatati primaria si RER situatia cu niste variante si optiuni astfel incat sa poti sa obtii si o reducere de pret in situatiile in care te conformezi, reciclezi, nu produci prea multe deseuri pentru halda...
Postat 23 Februarie 2021, 16:15 de unu
Consilierul PNL Nicolae Serban catre directorul RER Ecologic Services Liviu Mocanu: ’’Lucrati ca un mafiot!’’
Nu la noi s-a intamplat, la Buzau! La noi trece orice hotie pompos numita ,,hcl"! https://newsbuzau.ro/social/16405-video-lucrati-ca-un-mafiot-consilierul-nicolae-serban-catre-directorul-rer-ecologic-services-liviu-mocanu-vezi-aici-raspunsul-mafiotului
Postat 23 Februarie 2021, 12:31 de pinonel
::::))))))
La Vaslui mai iesftin, Luxembourg e gratis
Postat 23 Februarie 2021, 09:54 de Sandu2100
Dezamagitor Bihoreanul si dl. Chirila
Domnule Chirila, ce vad eu aici este fix genul de articol care decredbilizeaza presa. Genul de articol care poate sa apara fie din ignoranta, fie din nevoia de a servi anumitor interese. Doar dvs. sunteti cel ce stie care dintre astea este varianta corecta. Ati facut in acest ziar o intreaga propaganda despre cum o sa colectam selectiv, despre cum o sa ne aruncam gunoiul in mod igienic in containere si pubele cu pedale, si in general, despre cum treaba asta cu gunoaiele o sa fie foarte roz. Acum constatati ca lumea nu a inghitit pe nemestecate aceasta propaganda, si ce faceti? Loviti in cetateni. Ei sunt aia rai, care nu vor si nu se supun, in conditiile in care primaria si RER fac totul intr-un mod ireprosabil. Mama lor de cetateni nesimtiti! Dar daca ati fi avut un minim de rigurozitate, ati fi luat la pas orasul ca sa vedeti cum sta treaba. Nu tot orasul, ca nu e nevoie. Se poate constata destul de repede ca suntem pe nicaieri. Eu va invit sa luati la pas doar zona Bld. Dacia si sa observati cate dintre tarcurile RER sunt inchise "pe bune" si in cate poate intra oricine fiindca lacatul este defect sau lipseste. Apoi va mai rog sa observati cate dintre containere si pubele (da, pubelele cele noi, verzi si maro) au pedala. Si dupa ce faceti asta, va rog sa ne raspundeti si noua, poate cu un articol mai bine pus la punct, la urmatoarele intrebari. Ce siguranta avem noi, cei care platim pentru salubritate, ca in containere si pubele se va arunca doar gunoiul produs de cei carora acestea le sunt destinate? Altfel spus, cum ne poate garanta noua cineva ca vom plati atat cat aruncam DOAR NOI, nu si alti "bine intentionati" veniti din alta parte sa-si arunce mizeriile la noi? Si tot pe aceasta linie, cum avem noi siguranta ca in tarcuri nu intra cautatorii prin gunoaie sa imprastie continutul containerelor peste tot si sa amestece reciclabile cu nereciclabile, noi devenind astfel pasibili de amenzi? In caz ca nu stiati, asta se intampla daca vin "organele" si constata ca e vraiste in tarcuri si containere - asociata de proprietari primeste amenda. Ce siguranta avem din punct de vedere sanitar, din moment ce suntem nevoiti sa manevram cu mana capacele containerelor si pubelelor? Iar pe partea economica, de ce este mai corecta plata pentru fiecare ridicare a gunoiului versus plata la kilogram? Si de ce e normal sa se plateasca mai mult pentru salubritate, in conditiile in care cel care plateste face o parte din treaba, colectand selectiv si facilitand valorificarea gunoiului? Apropo de asta, deja de cativa ani in Oradea colectam selectiv si deci, pentru mine este cam aiurea sa-mi spuneti ca se recicleaza foarte putin. Cel putin pentru mine, asta inseamna ca problema este in alta parte pe lantul de reciclare, nu la omul care arunca gunoiul. Vorbesc aici strict despre Oradea, nu stiu cum e in alte localitati. S-a investigat ca sa se vada unde este problema? Domnule Chirila, sa vorbim despre ce o sa fie si cum o sa fie, cu pedale, cu cipuri in pungi, sa aruncam vina pe omul de rand, asta e foarte usor. Sa verifici realitatea din teren si sa faci o analiza mai atenta inainte sa produci un articol, asta se pare ca e mai greu. Somn usor dvs. si Primariei Oradea!
Postat 23 Februarie 2021, 09:25 de v0id
Copy-paste
Fiecare articol despre gunoi merita un calcul aritmetic.Cifra afaceri rer:50.000.000 lei.Profit:4-5 milioane. Populatia oradea: 200.000 locuitori.Taxa lunara gunoi:10 lei.200.000x10x12 luni=24.000.000 lei.Asta e suma colectata de rer de la bravii oradeni.Buget oradea: cca 1.5 miliarde lei.Un miliard se aloca functionarii orasului,administratie,salubritate,spitale,iluminat public. Gunoiul reprezinta 2.5%. Se poate lejer acoperi din taxa parcare (17.000.000) plus profit aquapark(12.000.000),de exemplu.SA NE LASATI IN PACE CU GUNOIUL VOSTRU.SA VA OCUPATI VOI DE EL.AVETI BANII IN CONT. FARA CAMPANII DE PSIHOTERAPIE,CONVINGERE,CONTRACTARE,LOBBY.SA COLECTATI GUNOIUL DIN ORAS SI SA FACETI CE VRETI CU EL.
Postat 23 Februarie 2021, 08:47 de excalibur
Gunoaie de Oradea
In Oradea lucrurile sunt simple pentru cine vrea sa vada: in urma cu ceva ani, s-a scumpit gunoiul pe motive de statie de sortare ecologica, UE, ecologie si alte blablauri (la pachet cu monopol RER), apoi s-a mai scumpit acest serviciu cate un pic pe motiv de inflatie iar acum s-a mutat serviciul (deja platit) de sortare, la oradean in casa, ceea ce nu e un lucru rau (atata timp cat nu se umbla la pretul gunoiului). Tinand cont ca o parte din treaba o face oradenul, la pachet cu dublarea pretului, mi se pare ca s-a intalnit hotu' cu prostu". Asa ca mirciulica, "mananci qăqăat" la greu, servit de primarie. Rusinica..
Postat 23 Februarie 2021, 08:12 de oradeanbihor
@excalibur
Se vede la toasu' inginer scoala utc/uascr! Ce mestesugit impleteste un adevar cu o seama de minciuni, il citez: ,,Primăria, tot din banii [nostri], a plătit în patru ani aproape 6 milioane de euro penalizări pentru că nu colectăm aşa cum ne cere UE. Aici sunt banii noştri!" Asa e, TOTUL, amenzi/penalitati/orectii/etc se plateste NUMAI din banii nostri! Ei, cei care fac platile, nu raspand de niciun fel, desi primele si sporurile nesimtite sunt si ele un raspuns, unul plin de infatuare si aroganta. Din lungul sir de minciuni pe care ni le indruga alesii de tot soiul si de la toate nivelurile, una, la subiect: nu ,,noi" am colectat si nu ,,noi" vom colecta! Au facut-o, o fac si o vor face cei al caror simbrias esti, toasu' ing. Cum?! MIZERABIL!
Postat 23 Februarie 2021, 07:17 de pinonel
Hai să fim sinceri
Cu tot respectul, nu este vorba de creștere simțitoare, o să fie dublu conform contractului semnat, când nu se colectează separat plastic, hârtie și sticlă. Aia îi colectare separată a deșeurilor. Pot să vă dau contractul și poză cu hârtia cum o să se colecteze. Acum realizez că am fost prost că am semnat. Ca și o critică, prea multe articole lăudătoare pentru firma rer pe aici.
Postat 23 Februarie 2021, 05:31 de Vio_427
!?
articol bun, corect din punct de vedere politic. nici nu ma asteptam vreodata ca autorul sa ia partea oradenilor in detrimentul primariei. nu au fost ei “neghiobi” sau “200000 de arhitecti”?!
Postat 22 Februarie 2021, 21:50 de User anonimizat
Inginerii,cu accentul pe ultimii ii
La un moment dat,pe cind era guru la aba crisuri, guru pastor sandor a emis o duma cum ca apa e o resursa in scadere,ca atare ar fi prea ieftina.Daca se facea risipa pe vremea lui ceausescu,capitalismul a venit cu marea reforma a economisirii apei.Instalatorii au avut de lucru citiva ani pina au contorizat toti locuitorii,oamenii s-au pus pe dramuit,rezultatele incep sa se vada: tot mai des se infunda canalele orasului.Pentru ca la scoala de instalatii se calculeaza niste viteze,pante,debite pentru auto-curatare,auto spalare.Scopul este atins ,precum ceausescu executat.Cine are timp de lectura,afla aici, [ https://adevarul.ro/cultura/istorie/In-1958-mao-zedong-ordona-uciderea-tuturor-vrabiilor-china-1_5a858e00df52022f7596f84d/index.html ][ https://ziare.com/cultura/documentar/razboiul-vrabiilor-responsabil-de-moartea-a-30-milioane-de-oameni-in-china-1314135 ], cum s-au gindit chinezii sa stirpeasca vrabiile,prin anii 50-60 ,ca sa nu mai manince grinele patriei.Efectul a fost inmultirea insectelor,foamete,mii de morti,milioane. Acuma e rindul gunoiului.Niste intelepti,care NU au facultatea de ingineri,nici cea de gunoi, se vor ocupa de gunoi.Si va fi bine...chiar si mircea e optimist,in buna traditie penelista
Postat 22 Februarie 2021, 21:01 de excalibur
Natural born killer
Nascut asasin,s-a tradus in romana.Fac o parafraza,o extrapolare ,un silogism si produc un derivat: Nascut inginer.Etimologia cuvintului inginer ,conform dex: Din it. ingegnere. Cf. rus. injener, fr. ingénieur, germ. Ingenieur. Au uitat engleza: engineer=1. a person who designs, builds, or maintains engines, machines, or structures. 2. a person who controls an engine, especially on an aircraft or ship. Adica un cetatean care face un motor(engine) sa mearga. Alta viata! Concluzia:lasati inginerii pe linga masini,motoare... tineti-i departe de gunoaie.De gunoaie se ocupa gunoierii, alta tagma.Tagma cum laudae,pentru cunoscatori.
Postat 22 Februarie 2021, 20:43 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON