URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2014, 07:39

Scump şi neştiut: Primul proiect important al Consiliului Judeţean, o necunoscută chiar şi pentru susţinătorii săi

Scump şi neştiut: Primul proiect important al Consiliului Judeţean, o necunoscută chiar şi pentru susţinătorii săi SCURTĂTURĂ. Majoritatea turiştilor care vizitează Apusenii sunt unguri şi polonezi care intră în ţară pe la Nădlac şi ajung la Arieşeni prin Moneasa-Gurahonţ-Vârfurile-Vaşcău. Dacă drumul forestier de 15 km dintre Moneasa şi Şuştiu (comuna Lunca) va fi transformat în şosea, turiştii ar fi scutiţi de un ocol de 110 km
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi ani i-au trebuit actualei conduceri a CJ Bihor să-şi contureze un proiect prioritar pe fonduri UE. "Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabilă în zona montană a judeţului, îmbunătăţirea accesului şi dezvoltarea serviciilor de sănătate în cazul intervenţiilor medicale de urgenţă" ar permite accesul la o finanţare de 11,8 milioane euro prin Programul Transfrontalier Ungaria-România (Hu-Ro), în exerciţiul financiar 2014-2020.

Contestat de Ilie Bolojan, proiectul s-a lovit şi de opoziţia a doi reprezentanţi ai PNL şi PDL din CJ, formaţiuni ce-l susţin pe preşedinteleCornel Popa. Motivul? Planul le-a fost prezentat superficial şi habar nu au ce conţine...

Bolojan, dat deoparte

Ideea lui Bolojan a fost aruncată la coş. Primarul Oradiei, se ştie, insista ca Strategia judeţului pentru 2014-2020 să promoveze ca prioritară realizarea unei centuri a Zonei Metropolitane, pe 23 km, care să ocolească municipiul din DN1 pe lângă Oşorhei, prin "spatele" comunei Sânmartin, a Nojoridului, pe lângă Sântandrei şi până în Biharia, la viitoarea autostradă.

Criticat că valoarea proiectului depăşea 100 milioane euro, Bolojan şi-a redus pretenţiile, astfel că o a doua variantă, mai modestă, de 7,5 km, prevede doar prelungirea actualei centuri din Calea Sântandreiului peste linia CFR şi ieşirea în Şoseaua Borşului până în Biharia, costul fiind estimat la 25 milioane euro. Cum, însă, şi acesta ar fi "păpat" tot ce poate lua judeţul prin Programul Hu-Ro, iar sumele ar fi chiar insuficiente, CJ a preferat un proiect propriu.

Proiectul judeţului

Pus pe masa consilierilor judeţeni, pentru aprobarea de principiu, proiectul convenit de Cornel Popa cu vicepreşedinţii Alexandru Kiss şi Ioan Mang s-a lovit de opoziţia a doi consilieri PNL şi PDL, Dacian Foncea şi Carmen Pantiş. Argumentând că au aflat despre el abia cu 15 minute înaintea reuniunii, Foncea l-a etichetat "aberant". Motivul? Prevede modernizarea unui drum forestier de 15 km între Şuştiu (Bihor) şi Moneasa (Arad), ce ar deservi preponderent turiştii unguri şi polonezi, în timp ce priorităţile judeţului sunt altele.

"E adevărat că proiectul estimează investiţii de 3 milioane euro în sănătate, dar nu există o listă, să aflăm dacă spitalul din Beiuş sau cel din Ştei vor beneficia cu ceva de aceşti bani. Nu se spune decât că va fi amenajat un heliport la Vârtop", a zis Foncea, opinând că era preferabilă centura metropolitană, de care ar fi beneficiat jumătate din locuitorii judeţului.

Cinci iepuri dintr-un foc

03_Horia_Cartis_bihoreanul.jpgCum CJ nu şi-a prezentat deloc proiectul, o face BIHOREANUL. Conform directorului de cabinet al lui Popa, Horia Carţiş (foto), cel care l-a conceput, el ar avea avantajul că ar fi agreat de partenerii maghiari, judeţele Bekes şi Hajdu Bihar, "condiţie esenţială pentru a fi declarat eligibil". Proiectul vizează 5 obiective, toate subsumate celor din strategia judeţului privind dezvoltarea zonei montane şi a serviciilor medicale.

"Bihorul e singurul judeţ din cele 8 participante la Programul Hu-Ro care are munţi şi ar fi păcat să nu valorificăm acest atu. În plus, zona montană e monoindustrială. Ce s-ar întâmpla dacă fraţii Micula şi-ar închide investiţiile? Trebuie să creăm o alternativă pentru forţa de muncă", explică Horia Carţiş principiile de la care a pornit.

Proiectul vizează amenajarea a 3 puncte de prim-ajutor (Stâna de Vale, Padiş şi Arieşeni), cu câte 3-4 paturi, dotate cu echipamente moderne. La Arieşeni s-ar face un heliport pentru elicopterele SMURD care să intervină în accidentele rutiere sau pe pârtie, astfel încât răniţii să ajungă la spital în maximum 30 de minute. Totodată ar fi achiziţionate 3 ambulanţe cu tracţiune integrală pentru teren accidentat, iar câteva spitale ar fi dotate cu echipamente (Ştei, Beiuş, Aleşd, Salonta şi Judeţeanul, acesta inclusiv pentru telemedicină).

Noul drum, chiar dacă ar înghiţi cea mai mare parte a celor 11,8 milioane euro, ar fi doar un "accesoriu", zice Carţiş. "Dar, vrem, nu vrem, accesul spre zona montană trebuie îmbunătăţit, dacă ne dorim dezvoltarea ei".

Ce fac alţii...

Ce proiecte propun celelalte judeţe din Programul Hu-Ro? Aradul vrea un centru oncologic precum cel de la Oradea, Timişul silozuri pentru stocarea produselor agricole, iar Satu Mare fie reabilitarea unor secţii spitaliceşti, fie un sistem de transport transfrontalier (cu judeţul maghiar Szabo Szatmar) cu autobuze pe gaz obţinut din deşeuri importate din Ungaria.

Carţiş consideră, însă, că proiectul avansat de Bihor împreună cu Bekes şi Hajdu Bihar are cele mai mari şanse de eligibilitate. "Centru oncologic avem, iar dacă am face silozuri ori linie de transport transforntalier am avea nevoie de aprobări pentru acordarea unor ajutoare de stat şi am putea lua doar jumătate din banii disponibili", argumentează el. Cât despre beneficiile modernizării drumului Şuştiu-Moneasa, el e categoric pentru: "Nu s-ar simţi peste noapte, dar în timp am constata că zona montană, acum una din cele mai sărace, se dezvoltă". Rămâne de văzut...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
consiliul judetean
Consiliul Judetean sa aiba grija de banul public in special din externalizarile ce s-au facut la DGASPC BIHOR unde FUNDATIA COPII FAGADUINTE prin SAMUEL MITRA afurat banul public de pe 82 de beneficiari de la CP2 ORADEA si mai mult de atit acolo au fost abuzuri foarte grave minore institutionalizate au nascut avorturi relatii sexuale intre beneficiarii centrului violuri abandon scolar iar ca toate astea sa fie ascunse sub pres de chelnerul director al DGASPC BIHOR CALIN PUIA acest SAMUIL MITRA i-a pus toate termopanele la imensa vila a acestuia asa se fura banul public pina cind domnilor consilieri judeteni..........................................
Postat 10 Octombrie 2014, 12:28 de emilia
penibil
Sunteti penibili si corupti. O investitie fara logica.
Postat 10 Octombrie 2014, 10:36 de ban
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON