URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2020, 16:50

Şcolile la control! Prefectul Ţiplea a cerut verificări în toate unităţile de învăţământ din Bihor

Şcolile la control! Prefectul Ţiplea a cerut verificări în toate unităţile de învăţământ din Bihor sursa foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci echipe formate din angajaţi ai Prefecturii Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica, în următoarele zece zile, toate cele 748 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor.

La control

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Prefectura Bihor, verificările vor viza respectarea normelor igienico-sanitare; autorizaţia sanitară de funcţionare; executarea lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie; asigurarea cu apă potabilă; starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare; starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); executarea lucrărilor de reparaţii, reabilitare, consolidare, modernizare; gestionarea reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare şi evacuare a acestora); asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie; existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire.

Verificările au fost cerute de prefectul Dumitru Ţiplea, care a solicitat specialiştilor nu doar să verifice pregătirile pentru debutul anului şcolar 2020-2021, ci şi să ofere consultanţă privind măsurile sanitare care trebuie respectate, în contextul pandemiei de Covid-19.

"Acţiunile de control vor demara astăzi, 01 septembrie, şi se vor finaliza la 11 septembrie, cu prezentarea către prefect a unui raport sinteză cu rezultatele verificărilor", a mai transmis Prefectura. După debutul anului şcolar, unităţile de învăţământ unde se vor găsi probleme vor fi verificate din nou.

Cum va fi?

Chiar dacă an de an s-au făcut astfel de controale, inspecţiile din acest an sunt aparte, deoarece anul şcolar va debuta în contextul pandemiei de Sars-Cov-2, iar măsurile care trebuie respectate de fiecare unitate de învăţământ sunt mult mai stricte. Pe lângă apă curentă şi săpun, şcolile şi grădiniţele trebuie să aibă măşti şi soluţii dezinfectante, atât pentru suprafeţe cât şi pentru mâini.

În plus, organizarea spaţiilor din interiorul şcolilor va fi diferită. Ministerul Educaţiei a publicat abia marţi ghidurile cu recomandările privind organizarea orelor în şcoli, ocazie cu care s-a aflat că toţi preşcolarii şi elevii vor trebui să stea la distanţă de 1 metru, ceea ce va însemna, în multe cazuri, mutarea băncilor.

După cum însuşi Ţiplea şi şeful Inspectoratului Şcoar, Virgil Blage, au anunţat luni, în Bihor se doreşte ca toţi elevii să meargă la şcoală începând cu 14 septembrie, însă deocamdată nu este clar dacă în toate unităţile de învăţământ vor putea fi respectate măsurile de distanţare fizică. Este posibil ca în şcolile cu săli de dimensiuni mici elevii să fie împărţiţi în grupe şi să meargă la şcoală în ture diferite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON