URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2020, 16:50

Şcolile la control! Prefectul Ţiplea a cerut verificări în toate unităţile de învăţământ din Bihor

Şcolile la control! Prefectul Ţiplea a cerut verificări în toate unităţile de învăţământ din Bihor sursa foto: Prefectura Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci echipe formate din angajaţi ai Prefecturii Bihor, Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului Şcolar şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă vor verifica, în următoarele zece zile, toate cele 748 de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor din Bihor.

La control

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Prefectura Bihor, verificările vor viza respectarea normelor igienico-sanitare; autorizaţia sanitară de funcţionare; executarea lucrărilor de igienizare şi dezinfecţie; asigurarea cu apă potabilă; starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare; starea sălilor de clasă (igienizare, mobilier, paviment, iluminat, încălzire); executarea lucrărilor de reparaţii, reabilitare, consolidare, modernizare; gestionarea reziduurilor menajere (rampă amenajată, mod de colectare şi evacuare a acestora); asigurarea cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie; existenţa examenelor medicale pentru cadrele didactice şi personalul de îngrijire.

Verificările au fost cerute de prefectul Dumitru Ţiplea, care a solicitat specialiştilor nu doar să verifice pregătirile pentru debutul anului şcolar 2020-2021, ci şi să ofere consultanţă privind măsurile sanitare care trebuie respectate, în contextul pandemiei de Covid-19.

"Acţiunile de control vor demara astăzi, 01 septembrie, şi se vor finaliza la 11 septembrie, cu prezentarea către prefect a unui raport sinteză cu rezultatele verificărilor", a mai transmis Prefectura. După debutul anului şcolar, unităţile de învăţământ unde se vor găsi probleme vor fi verificate din nou.

Cum va fi?

Chiar dacă an de an s-au făcut astfel de controale, inspecţiile din acest an sunt aparte, deoarece anul şcolar va debuta în contextul pandemiei de Sars-Cov-2, iar măsurile care trebuie respectate de fiecare unitate de învăţământ sunt mult mai stricte. Pe lângă apă curentă şi săpun, şcolile şi grădiniţele trebuie să aibă măşti şi soluţii dezinfectante, atât pentru suprafeţe cât şi pentru mâini.

În plus, organizarea spaţiilor din interiorul şcolilor va fi diferită. Ministerul Educaţiei a publicat abia marţi ghidurile cu recomandările privind organizarea orelor în şcoli, ocazie cu care s-a aflat că toţi preşcolarii şi elevii vor trebui să stea la distanţă de 1 metru, ceea ce va însemna, în multe cazuri, mutarea băncilor.

După cum însuşi Ţiplea şi şeful Inspectoratului Şcoar, Virgil Blage, au anunţat luni, în Bihor se doreşte ca toţi elevii să meargă la şcoală începând cu 14 septembrie, însă deocamdată nu este clar dacă în toate unităţile de învăţământ vor putea fi respectate măsurile de distanţare fizică. Este posibil ca în şcolile cu săli de dimensiuni mici elevii să fie împărţiţi în grupe şi să meargă la şcoală în ture diferite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON