URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Septembrie 2020, 12:50

Cum va începe şcoala: Distanţă de minimum un metru între elevi, măştile nu sunt obligatorii la grădiniţă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul anului şcolar, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Nelu Tătaru, au făcut noi precizări privind condiţiile care vor trebui respectate. Premierul Ludovic Orban le dăduse celor doi un ultimatum privind anunţarea acestor reguli, ţinând cont că părinţi, profesori şi elevi deopotrivă se întreabă cum se vor desfăşura lecţiile.

"Am plecat de la premisa că procesul de învăţământ sistat aproape şase luni de zile trebuie să înceapă. Dacă aplicăm nişte reguli, acele riscuri asumate de cazuri noi le vom putea acoperi", a declarat Tătaru.

Potrivit acestuia, pe 7 septembrie Institutul Naţional de Sănătate Publică va comunica în ce scenariu se încadrează fiecare oraş sau comună din România, în funcţie de numărul de bolnavi, iar pe 10 septembrie şcolile vor anunţa comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dacă aduc copiii la şcoală (scenariul verde), îi ţin acasă (scenariul roşu) sau optează pentru o formă hibrid (scenariul galben), în care o parte dintre elevi sunt la şcoală, iar alţii urmăresc lecţiile online. Aşadar, mai devreme de 10 septembrie părinţii nu vor afla dacă îşi vor putea trimite sau nu copiii la şcoală.

Tătaru a mai spus că, pentru a putea aplica scenariul verde, şcolile trebuie să respecte câteva criterii: distanţarea fizică de 1 metru şi purtarea măştilor de către elevi şi profesori, fiind exceptaţi de la această măsură copiii de grădiniţă, de până la 5 ani. De asemenea, oficialii au renunţat la acea declaraţie pe proprie răspundere pe care ar fi trebuit să o completeze părinţii, asumându-şi că elevii nu au intrat în contact cu persoane bolnave de Covid-19.

Ministrul Anisie a precizat, la rândul ei, că s-au elaborat ghiduri pentru toate ciclurile şi formele de învăţământ, care cuprind măsurile şi regulile care vor trebui respectate. De asemenea, pe 14 septembrie, Ministerul Educaţiei va lansa un site, educatiacontinua.edu.ro, unde se vor găsi toate informaţiile privind derularea cursurilor.

Ghidurile de care a vorbit Anisie sunt disponibile pe un site anume lansat marţi de Ministerul Educaţiei: educatiacontinua.edu.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pentru unii se pune distanță de 2 metri ...
... pentru alții de 1,5 și pentru copii de 1 metru !?! Al naibii și Covidul ăsta, cât de selectiv e ... curat-murdar, coane Ludovice !?!
Postat 01 Septembrie 2020, 16:27 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON