URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2011, 13:31

Şcoala de film

Şcoala de film SALĂ DE CREAŢIE. Cele 16 ateliere ale cursului de iniţiere în cinematografie vor fi ţinute în sala Libertatea (fundal) de către regizorul Paul Pintea (medalion), care le va povesti participanţilor despre poate fi transformată o idee într-o peliculă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care s-au visat măcar o dată regizori sau producători de film pot face primul pas urmând cursul de iniţiere în cinematografie al regizorului Paul Pintea, care se va desfăşura la Cinema Libertatea.

În premieră locală după o pauză de peste zece ani, acesta oferă amatorilor şansa de a descifra tainele cinematografiei şi chiar de a realiza o peliculă de foarte scurt-metraj. Cu care se vor putea mândri, apoi, la o vizionare cu public.

Viaţa ca un film

Regizorul Paul Pintea, fost producător al Ştirilor Pro TV Oradea în anii de glorie ai studioului teritorial, va susţine, începând cu 28 aprilie, primul curs de iniţiere în cinematografie organizat la Oradea în ultimul deceniu. Tinerii care doresc să descopere ce se află în spatele imaginilor de pe ecran şi care vor să-şi pună creativitatea la încercare au şansa să participe la 16 cursuri cu discuţii şi analize pe marginea filmelor şi tehnicilor de filmare.

"Cursul face parte dintr-o activitate pe care am iniţiat-o împreună cu Asociaţia Metrion şi cu Cinematograful Libertatea pentru a promova filmul de artă, în special pe cel european, ca alternativă la filmul comercial", spune Paul, absolvent al Facultăţii de Film şi Televiziune din Bucureşti, specializarea Regie-Film.

Fiind un curs de iniţiere, primul obiectiv al regizorului e acela de a-şi introduce cursanţii în lumea fascinantă din spatele camerelor, pentru ca aceştia să cunoască trucurile la care apelează regizorii. "La final, participanţii îşi vor schimba cu siguranţă felul de a viziona şi interpreta un film", crede Paul.

Mesaje în imagini

Cursul se va desfăşura în perioada 28 aprilie - 18 iunie, timp în care cinefilii se vor întâlni de două ori pe săptămână, pentru câte două ore şi jumătate. "Vor fi întâlniri informale, iar partea teoretică va fi mereu însoţită de exemplificări. Vom începe fiecare curs cu vizionări de filme de scurt-metraj şi de foarte scurt-metraj, apoi vom discuta pe seama lor", explică regizorul.

Cursanţii vor învăţa, pe rând, noţiuni despre alegerea ideii pentru scrierea unui scenariu, a actorilor şi a locurilor de filmare, continuând cu învăţarea tipurilor de încadraturi ale imaginii şi cu lecţii de montaj. "Pe parcurs, fiecare va realiza un film de foarte scurt metraj, de maxim trei minute. Vom discuta despre cum să-şi aleagă ideile şi, mai important, cum să le transpună în imagini. Le voi da să facă exerciţii, cum ar fi dezvoltarea unei poveşti pe baza unor cuvinte-cheie sau a unei fotografii", spune regizorul.

La finalul cursului, toate filmele produse de absolvenţi vor putea fi urmărite într-o vizionare cu public. Mai mult, absolvenţii îşi vor putea înscrie creaţiile la ediţia de anul viitor a Festivalului "Tres Courts".

Regizori cu reducere

Fiind un curs pentru începători, participanţii vor învăţa ABC-ul cinematografiei, dar de la profesionişti, căci lecţiile vor fi predate de Paul cu operatori şi editori de imagine. "Cel mai important este să reuşesc să le transmit starea aceea prin care ei să devină creatori şi să transmită mesajul filmului lor", spune regizorul.

Cei care doresc să-şi încerce creativitatea se pot înscrie la lecţiile de iniţiere sunând la numerele de telefon 0747-051.992 şi 0770-856.849. Pentru cele 16 ateliere, cursanţii vor plăti 250 de lei, tinerii sub 25 de ani beneficiind însă de o reducere semnificativă, de 100 de lei.

Şi, cine ştie, pentru unii această şcoală poate va fi şansa de a spune cândva "Motor, acţiune!" pe platoul de filmare a unor creaţii proprii. Pentru a căror vizionare, cândva, alţii vor plăti bilete...


BLITZ-FILM
Festival "scurt"

Pe perioada cursului organizat de regizorul Paul Pintea, participanţii vor putea viziona gratuit filmele programate la cinematograful Libertatea şi vor avea acces liber la programul ediţiei din acest an a Festivalului "Tres Courts", programat între 6 şi 8 mai. Asociaţia Metrion organizează festivalul, propunând o selecţie de filme de foarte scurt metraj, cu durata de cel mult trei minute, realizate de regizori din întreaga lume. Festivalul are loc simultan în 100 de oraşe din 13 ţări aflate pe cinci continente. În Oradea, peliculele vor rula în fiecare seară cu începere de la ora 18, un bilet fiind 8 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eu
Oradea va fi orasul cu cel mai multi cameramani din Romania...asa cum a ajuns si orasul fotografilor profesionisti in urma cursurilor fotografice din oras! Da de gandit...in conditiile in care munca la negru, fara acte legale ne mananca zilele!
Postat 28 Aprilie 2011, 09:31 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON