URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
29 Aprilie 2020, 10:59

Schimbare radicală în situaţia Corona în Oradea: Numărul bihorenilor internaţi s-a triplat într-o singură zi, depăşind 600 persoane, majoritatea din carantină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de miercuri dimineaţă, în Bihor sunt înregistrate nu mai puţin de 660 de persoane internate, depistate cu coronavirus sau suspecte, faţă de mai puţin de 200 în ziua precedentă.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, pacienţii noi sunt din centrele de carantină, unde numărul locatarilor a scăzut cu aproape două treimi. Numărul cazurilor de infectări confirmate de la începutul crizei este 456.

16 cazuri noi

"În urma testelor de ieri (n.r. – marţi) au fost depistate încă 16 persoane Covid pozitive", au informat surse medico-sanitare. Astfel, bilanţul cazurilor confirmate în Bihor, cumulat de la începutul crizei, a urcat miercuri dimineaţă de la 440 la 456.

Conform surselor, în ultimele 24 de ore a mai fost externat din Spitalul Municipal Oradea încă un pacient vindecat, aşa încât în prezent numărul total al vindecărilor este de 46 (faţă de 45, câte erau în ziua precedentă).

În unitatea medicală nu a mai survenit niciun deces (numărul acestora rămânând oficial la 8, cumulat de la începutul crizei, din care unul fusese eronat raportat, fiind al unei sătmărence).

Internaţi, nu "carantinaţi"

În schimb, noutatea spectaculoasă este că în Bihor s-a triplat numărul persoanelor internate, de la 152, câte erau marţi în Spitalul Municipal, la un total de 660 miercuri dimineaţă, ceea ce înseamnă un plus de 535.

"Internările în plus faţă de ieri se explică prin faptul că în mod oficial sunt considerate internate şi persoanele din centrele de carantină care au fost detectate cu coronavirus, dar care sunt asimptomatice ori au semne uşoare de boală, precum şi cele care au fost în contact direct cu aceste persoane. Practic, este vorba nu despre pacienţi noi în Spitalul Municipal, ci despre persoane din carantină care acum au statut de pacienţi, dar sunt îngrijite într-un centru anume amenajat, unde beneficiază permanent de supraveghere medicală şi de tratament", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Să nu plece

Raportarea persoanelor provenite din centre de carantină ca persoane internate este o procedură nouă, pentru care autorităţile au optat în scopul ca acestea să fie considerate oficial pacienţi, chiar dacă au expirat cele 14 zile de carantină prevăzute de lege. Ei rămân, astfel, sub supraveghere, fiind eliminat riscul de a transmite boala în comunitate.

În hotelul Ceres, unde sunt internate aceste persoane, şi care a devenit, practic, o secţie exterioară a Spitalului Municipal din Oradea, erau miercuri dimineaţă 496 persoane, în trei corpuri de clădire. Din acest total, 287 persoane sunt diagnosticate cu coronavirus, iar celelalte au statut de suspect.

Cadrele medico-sanitare le prelevează zilnic probe biologice pentru testare şi retestare (procedură care nu poate fi făcută decât în a 10-a sau 11-a zi după diagnosticare), iar în funcţie de rezultate locatarii sunt "externaţi" sau nu. Persoanele cărora li se agravează starea de sănătate sunt transferate la Spitalul Municipal.

Trataţi şi acasă

Miercuri dimineaţă, în Spitalul Municipal erau internate 185 persoane (la un număr total de 450 paturi), faţă de 152 în ziua precedentă.

Pe de altă parte, sursele BIHOREANULUI au explicat că în Oradea sunt şi cazuri de Covid tratate la domiciliu, fiind vorba despre persoane cu forme uşoare de manifestare a bolii.

Miercuri dimineaţă, în carantină instituţionalizată mai erau doar 312 bihoreni, faţă de 825 în cursul zilei precedente. Aceştia sunt cazaţi în hotelurile Iris şi Magnific (din Şoseaua Borşului), Crişana şi Mureşul (din Băile Felix).

UPDATE:

Miercuri, la ora 13, Grupul de comunicare strategică format la nivelul naţional a transmis informaţii oficiale privind pandemia Covid-19 din România.

Potrivit informării, în Bihor sunt 449 de cazuri de îmbolnăvire confirmate. Diferenţa dintre numărul prezentat oficial şi cel prezentat de BIHOREANUL este dată cel mai probabil de ora raportării.

În ţară, miercuri erau confirmate 11.978 de cazuri de coronavirus. Dintre acestea, 3.569 de persoane s-au vindecat. În schimb, 675 de persoane confirmate cu acest virus şi-au pierdut viaţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Zorro
Dau o bere dupa ce se deschid terasele!
Postat 29 Aprilie 2020, 19:25 de Kid
Dilidumi
Ar trebui sa te tratezi..esti dus cu pluta delirezi nonstop...mai trebuie sa zici ca Bolojan a inventat covidu...mai fa o pauza..nu ai nici un pic de bun simt?
Postat 29 Aprilie 2020, 19:17 de zorro
CrisDumi
Absolut foarte bine a gestionat Bolojan și Carp situația. Iar măști la 0.85 nu mai găsești de 5 săptămâni. Dar găsești cu 8 lei dacă nu-ți place cu 3
Postat 29 Aprilie 2020, 14:28 de Sandu2100
Foarte bine a gestionat municipalitatea situația ...
... cu Bolojan și Carp mari "povestitori" de bine, care brusc nu mai comentează subiectul și au început să vândă la suprapreț "chinezăriile" achiziționate din bani publici, începând de la măștile de 3,00 lei bucata care fac fix 0,85 lei la producătorii din România !?!
Postat 29 Aprilie 2020, 11:12 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON