URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2017, 14:40

Schimbare de atitudine: În Bihor, rata de vaccinare împotriva ROR a crescut la 92,7%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şi cel al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Gheorghe Ludovic Varga, au prezentat marţi, în reuniunea Colegiului Prefectural, stadiul derulării programelor naţionale de sănătate de a căror aplicare răspund cele două instituţii. 

Alocări reduse

Dr. Rahotă a expus stadiul programelor naţionale de sănătate derulate prin DSP Bihor, subliniind că în cadrul celui de vaccinare obligatorie, rata de acoperire împotriva ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a crescut de la 88,7% anul trecut în august la 92,7% în aceeaşi lună a anului curent.

Pe de altă parte, însă, alocarea financiară a scăzut în acest an pentru programul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile (bugetul fiind în 2017 de doar 18.000 lei faţă de 41.000 lei în 2016), la fel întâmplându-se şi cu resursele alocate programului pentru prevenirea şi controlul infecţiei HIV (pentru care finanţarea a scăzut de la 595.000 lei anul trecut la 496.000 lei în acest an) şi cu cele pentru programul de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei (unde finanţarea a fost redusă în acest an la numai 397.000 lei faţă de 933.000 lei anul trecut).

Şefa DSP a vorbit şi despre alte programe, precum cele pentru de supravegherea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru monitorizarea utilizării antibioticelor, programul de monitorizare a factorilor determinanţi din mediu, pentru depistarea cancerului de col uterin, de sănătate mintală, de transplant de organe, de evaluare şi promovare a sănătăţii populaţiei, de sănătate a femeii şi copilului (profilaxia distrofiei, retinopatiei, deficienţelor de auz, morbidităţii).

Bani necheltuiţi

Programele naţionale de sănătate derulate prin Casa Asigurărilor de Sănătate (oncologie, diabet, tratament pentru boli rare, tratament pentru boli neurologice, pentru tratarea hemofiliei şi talasemiei, de boli endocrine, de terapie intensivă a insuficienţei cardiace, programul de boli cardiovasculare, de dializă, ortopedie) au fost prezentate de şeful CAS Bihor, Gheorghe Ludovic Varga.

Acesta a arătat că există programe nou introduse, precum cel pentru tratarea sclerozei în plăci, dar şi programe unde nu au fost cheltuiţi banii primiţi pentru derularea lor, deoarece nu au existat suficiente persoane interesate să beneficieze de ele. Un asemenea exemplu este cel al programului pentru reconstrucţie mamară, în care au fost incluse în acest an doar două persoane, astfel că fondurile alocate de anul trecut nu au fost cheltuite.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
domnul de la cas
poate il vedem in ziar si cu o veste pe care o asteptam de vreo 7-8 ani si anume ca isi iau online de la ANAF platile pentru contributia la sanatate pentru cele cateva zeci de mii de PFA-uri din Bihor. mai ales ca si domn prefect ar trebui sa cunoasca problema fiind fost finantist... ce ziceti d-le varga cam cate zeci de ani mai trebuie sa fim batjocoriti ? sau cum ar fi sa depunem online recuperarile de concedii medicale, asta e de domeniul SF nu? incompetenta asta bat-o vina...
Postat 27 Septembrie 2017, 15:33 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON