URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2017, 14:40

Schimbare de atitudine: În Bihor, rata de vaccinare împotriva ROR a crescut la 92,7%

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şi cel al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Gheorghe Ludovic Varga, au prezentat marţi, în reuniunea Colegiului Prefectural, stadiul derulării programelor naţionale de sănătate de a căror aplicare răspund cele două instituţii. 

Alocări reduse

Dr. Rahotă a expus stadiul programelor naţionale de sănătate derulate prin DSP Bihor, subliniind că în cadrul celui de vaccinare obligatorie, rata de acoperire împotriva ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a crescut de la 88,7% anul trecut în august la 92,7% în aceeaşi lună a anului curent.

Pe de altă parte, însă, alocarea financiară a scăzut în acest an pentru programul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile (bugetul fiind în 2017 de doar 18.000 lei faţă de 41.000 lei în 2016), la fel întâmplându-se şi cu resursele alocate programului pentru prevenirea şi controlul infecţiei HIV (pentru care finanţarea a scăzut de la 595.000 lei anul trecut la 496.000 lei în acest an) şi cu cele pentru programul de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei (unde finanţarea a fost redusă în acest an la numai 397.000 lei faţă de 933.000 lei anul trecut).

Şefa DSP a vorbit şi despre alte programe, precum cele pentru de supravegherea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru monitorizarea utilizării antibioticelor, programul de monitorizare a factorilor determinanţi din mediu, pentru depistarea cancerului de col uterin, de sănătate mintală, de transplant de organe, de evaluare şi promovare a sănătăţii populaţiei, de sănătate a femeii şi copilului (profilaxia distrofiei, retinopatiei, deficienţelor de auz, morbidităţii).

Bani necheltuiţi

Programele naţionale de sănătate derulate prin Casa Asigurărilor de Sănătate (oncologie, diabet, tratament pentru boli rare, tratament pentru boli neurologice, pentru tratarea hemofiliei şi talasemiei, de boli endocrine, de terapie intensivă a insuficienţei cardiace, programul de boli cardiovasculare, de dializă, ortopedie) au fost prezentate de şeful CAS Bihor, Gheorghe Ludovic Varga.

Acesta a arătat că există programe nou introduse, precum cel pentru tratarea sclerozei în plăci, dar şi programe unde nu au fost cheltuiţi banii primiţi pentru derularea lor, deoarece nu au existat suficiente persoane interesate să beneficieze de ele. Un asemenea exemplu este cel al programului pentru reconstrucţie mamară, în care au fost incluse în acest an doar două persoane, astfel că fondurile alocate de anul trecut nu au fost cheltuite.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
domnul de la cas
poate il vedem in ziar si cu o veste pe care o asteptam de vreo 7-8 ani si anume ca isi iau online de la ANAF platile pentru contributia la sanatate pentru cele cateva zeci de mii de PFA-uri din Bihor. mai ales ca si domn prefect ar trebui sa cunoasca problema fiind fost finantist... ce ziceti d-le varga cam cate zeci de ani mai trebuie sa fim batjocoriti ? sau cum ar fi sa depunem online recuperarile de concedii medicale, asta e de domeniul SF nu? incompetenta asta bat-o vina...
Postat 27 Septembrie 2017, 15:33 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON