Procurorii anticorupţie din Oradea au suferit înfrângeri în cascadă în ultima perioadă în cauzele trimise în faţa judecătorilor, care le reproşează că au cerut condamnarea unor oameni fără probe suficiente ori chiar pentru fapte care nu există.
Între cei achitaţi de diverse instanţe se numără avocaţii Călin Porţan şi Ioan şi Daniela Sava, fostul comisar financiar Virgil Popa, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, Gheorghe Sava, procuroarea Adriana Ardelean de la Parchetul Beiuş, iar lista continuă.
Cei mai mulţi - a descoperit BIHOREANUL - au fost "clienţii" faimosului anchetator Dan Chirculescu, acum trecut "în rezervă" şi răsplătit regeşte de statul român cu o pensie de peste 17.000 lei. Foştii colegi îl apără, totuşi, susţinând că nu există nicio dovadă că s-ar fi abătut de la lege...
Încătuşat, nevinovat
Printre înfrângerile recente ale DNA Oradea se află achitarea, pe 21 decembrie 2016, a avocatului orădean Călin Porţan (foto), reţinut pentru 24 de ore şi trimis în judecată în 2014 pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi evaziune, fiindcă între anii 2011-2013 nu şi-ar fi înregistrat toate veniturile şi ar fi primit de la un client 500 lei în numele unui executor judecătoresc, în scopul trucării unei licitaţii pentru vânzarea unui imobil.
La Curtea de Apel Oradea, însă, avocatul a fost achitat de toate capetele de acuzare, pentru primele două hotărând că faptele nu există, iar despre evaziune că nu fusese săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. Avocatul lui Porţan, Răzvan Doseanu, a catalogat verdictul, încă nedefinitiv, ca fiind "dur" pentru DNA. "Vă reamintesc că procurorul Chirculescu a dispus reţinerea şi a cerut arestarea avocatului Porţan Călin. Acelaşi procuror a pus-o sub învinuire şi pe colega noastră Simona Neaga pentru fredonarea melodiei «Roata morii se-nvârteşte»", a declarat Doseanu BIHOREANULUI, imediat după achitarea colegului său.
Anchetă cu "ţac, ţac, ţac"
Avocatul se referea la un dosar "cu cântec" deschis pe numele Simonei Neaga (foto) pentru încercarea de a determina o mărturie mincinoasă. Sosită la sediul DNA pe 9 ianuarie 2014 ca să-l reprezinte pe Porţan la audieri, Neaga ar fi fredonat pe holul instituţiei, în apropierea unui martor al acuzării, cunoscutul şlagăr al Mirabelei Dauer, gest pe care procurorul l-a interpretat ca fiind "expresii şi cuvinte ameninţătoare la adresa unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpat".
Ulterior, Chirculescu a renunţat la urmărirea penală a avocatei, soluţie care însă nu recunoştea nevinovăţia acesteia, ci doar că "nu există interes public în urmărirea faptei". Ca atare, Neaga a atacat soluţia în instanţă, iar pe 26 ianuarie 2016 aceasta a dispus înlocuirea soluţiei de renunţare la urmărire penală cu clasarea, pe considerentul că fapta nu există.
Abuz fără dovezi
Tot Chirculescu şi tot în 2014 l-a trimis în judecată pe comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.
Motivul? În noaptea de 22/23 august 2012, ofiţerul a avut o escapadă pe terenul Asociaţiei Vânătorul Alpin, unde ar fi intimidat un paznic care îl oprise pentru suspiciuni de braconaj, luându-i arma şi acuzându-l, la rându-i, de aceeaşi faptă. În plus, lui Sava i s-a mai imputat şi că deţinea o armă neînregistrată şi că l-ar fi protejat pe notarul Florin Pană, căruia nu i-ar fi confiscat o armă păstrată necorespunzător, sub pat, nu într-un rastel închis.
Pe 25 aprilie 2017 Tribunalul Bihor a pronunţat prima hotărâre, achitându-l pe poliţist din lipsă de dovezi. Pentru că DNA a atacat soluţia, verdictul final îl va da Curtea de Apel Oradea.
Un dosar, trei rateuri
Un alt caz problematic este cel în care a fost trimis în judecată, în februarie 2016, fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, inculpat pentru 19 fapte de corupţie şi asimilate, după ce ar fi primit diverse foloase necuvenite din partea primarului Adrian Domocoş, ca să-l protejeze de anchete penale fiindcă, la rându-i, se umplea de şpăgi.
În acelaşi dosar, Chirculescu a inculpat-o şi pe colega lui Sabău, Adriana Ardelean, pentru abuz în serviciu, şi pe omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, pentru şantaj. Anul acesta, pe 31 mai, Curtea de Apel a dispus însă achitarea procurorarei Ardelean şi a lui Lupaş, condamnându-l la 4 ani de închisoare cu executare doar pe Sabău, şi numai pentru două capete de acuzare. Pentru alte 11 fapte a fost achitat, iar 6 luări de mită au fost înlăturate, judecătorii considerând că DNA nu le-a probat.
DNA versus DNA
Şi asta nu e tot. Virgil Popa, un fost comisar al Gărzii Financiare Bihor trimis în judecată în 2014 de acelaşi Chirculescu pentru că ar fi luat mită în motorină, zahăr şi bani, ca să protejeze o firmă implicată într-o fraudă de 5 milioane lei, a fost achitat definitiv pe 8 iunie 2017, Curtea de Apel Oradea stabilind că acuzaţia n-a fost dovedită.
Un alt dosar eşuat "marca" Chirculescu a fost întocmit pe numele judecătorilor Florica Roman şi Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, respectiv Raluca Cuc şi Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, şi viza modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat de executarea pedepsei printr-o serie de decizii întemeiate pe acte fabricate.
Deşi trimis în instanţă pe 1 iulie 2014, Înalta Curte l-a returnat anul trecut DNA, subliniind nereguli în rechizitoriul pe care Chirculescu l-a semnat împreună cu fostul şef al Serviciului Teritorial Oradea, Ciprian Man. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat": anchetarea lui Galea a fost transferată Parchetului Curţii de Apel Oradea, iar acuzaţiile faţă de Roman, Vidican şi Cuc au fost de-a dreptul clasate. Argumentul: faptele primeia nu există, iar pentru ale celorlalte două judecătoare DNA nu a avut probe.
La contraatac
Deşi soluţia le este favorabilă, cele trei judecătoare au atacat-o. "Eu am solicitat să modifice considerentele din ordonanţa procurorului, pentru că nu sunt conforme cu probele din dosar, iar colegele mele au cerut schimbarea încadrării clasării, adică să se reţină că faptele de care au fost acuzate nu există, nu lipsa de probe", a explicat Florica Roman (foto) BIHOREANULUI.
Judecătoarea a depus, de altfel, mai multe plângeri penale şi disciplinare împotriva celor doi procurori care au anchetat-o, acuzându-i de abuz. "Mi se pare grav să trimiţi în judecată oameni fără dovezi sau pentru fapte inventate, să-i expui dispreţului public. Am cerut să fie traşi la răspundere", spune Roman, care încă nu a decis dacă va pretinde şi statului despăgubiri morale.
Plăteşte statul
Găsite în mod definitiv nevinovate, judecătoarele au toate şansele să câştige un asemenea proces. Cine ar plăti daunele? Potrivit Legii 303/2004, statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile produse prin activitatea organelor judiciare, dar asta nu exclude şi răspunderea personală a magistraţilor, dacă se dovedeşte că "şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă". Legea spune că există rea-credinţă "când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane", iar gravă neglijenţă când un magistrat "nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual".
În vreme ce există voci care tocmai asta le impută procurorilor DNA, colegi de-ai lui Chirculescu îi iau apărarea, spunând că nu există nicio dovadă că acesta s-ar fi abătut de la lege în timpul anchetelor şi, ca atare, nu-i poate fi imputată niciuna dintre înfrângerile administrate de judecători, prin sentinţe definitive sau pe care speră că le vor putea răsturna. Cum ar veni, vinovat fără vină...
ACHITARE ÎN FAMILIE
Şantaj şi nu prea
Cea mai mare controversă provocată de achitările din dosarele DNA Oradea îi opune procurorilor anticorupţie pe avocatul Ioan Sava (foto) şi pe soţia sa, Daniela Sava, inculpaţi pentru aşa-zisa şantajare a vicepreşedintei Tribunalului Bihor, Crina Muntean, prin mesaje postate pe forumul de comentarii al unei publicaţii online.
Iniţial, pe 11 decembrie 2015, în urma unui proces soluţionat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Antik Levente a decis condamnarea avocatului Sava la 3 ani de închisoare cu executare, soţiei acestuia stabilindu-i o pedeapsă mai blândă, de 2 ani cu suspendare.
Sentinţa a fost, însă, "întoarsă" la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde cei doi avocaţi au fost achitaţi deoarece fapta care le-a fost imputată "nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.