URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2021, 12:31

Scene şocante: Un băiat de 13 ani din Bihor, filmat când îl loveşte pe un coleg cu piciorul în faţă. Poliţia a deschis dosar penal (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grav caz de agresiune s-a petrecut între doi elevi de la şcoala din Avram Iancu, miercurea trecută, cu trei zile înainte de încheierea anului şcolar.

Colegi de clasă, cei doi s-au certat din pricina unui joc, iar unul dintre ei a început o bătaie, lovindu-l pe celălalt adolescent, care stătea pe o bancă.

Niciunul dintre elevii care au văzut scena nu a reclamat-o profesorilor sau părinţilor, dar în schimb unul dintre ei a filmat incidentul.

Amuzaţi de violenţă

După cum se vede în înregistrare, furnizată BIHOREANULUI de familia băiatului bătut, un adolescent înalt se duce nervos spre o bancă - aflată într-un parc din apropierea şcolii - pe care stă liniştit un coleg de-al lui. De la spate, agresorul îl prinde pe copil de gât, apoi începe să-l lovească.

Victima se apără timid, ceea ce-l întărâtă pe bătăuş, care îl loveşte puternic cu piciorul peste faţă, spre mirarea colegilor din jur. Niciunul n-a intervenit, însă, pentru a opri agresiunea, care ar fi putut avea un final tragic. Mai mult, vocile unora dintre adolescenţi trădează faptul că scena, greu de privit şi pentru un adult, i-a amuzat.

În ciuda violenţei crunte cu care agresorul îşi loveşte colegul, niciunul dintre elevi nu a reclamat incidentul. „Mie copilul nu mi-a spus ce s-a întâmplat, cred că s-a temut că va fi iar bătut. Mi-a zis că-l doare capul, dar că s-a lovit la fotbal, nimic despre cum a fost bătut”, a declarat pentru BIHOREANUL Daniel Avram, tatăl băiatului bătut.

Cercetări penale

Abia marţi, când elevii au postat pe Facebook înregistrarea video a bătăii, părinţii copilului au aflat ce a păţit acesta. Speriaţi, au mers cu adolescentul direct la medicul de familie, care are cabinetul în comună şi care a anunţat Poliţia. „Eu i-am şi dat poliţistului din Avram Iancu înregistrarea video. Ei n-au ştiut nimic, deşi bătaia s-a petrecut la 30 de metri de secţia de Poliţie. Aşa-i dacă poliţiştii stau mai mult la bar decât în secţie”, a mai spus tatăl copilului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul-şef Alina Fărcuţa, susţine însă că agenţii s-ar fi autosesizat. „Încă de marţi, 29 iunie, anul curent, când acele imagini au fost postate pe o reţea de socializare, poliţiştii din Cefa s-au autosesizat în cauză. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că agresiunea s-a petrecut pe 23 iunie, pe raza localităţii bihorene Avram Iancu, în afara orelor de curs. Au fost identificaţi ambii minori, atât victima, cât şi cel care o agresează au 13 ani şi sunt din Avram Iancu. În caz a fost întocmit dosar penal, iar poliţiştii secţiei nr. 9 de Poliţie rurală Cefa continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de loviri şi alte violenţe”, a transmis Fărcuţa.

„Ce făceam dacă mi-l ucidea?”

Între timp, părinţii copilului bătut îl duc la diferiţi medici, pentru a se asigura că nu are leziuni în urma bătăii primite. Au fost şi la Medicina Legală, însă copilul nu a primit un certificat constatator, pentru că nu mai are urme ale bătăii.

De asemenea, familia a angajat un avocat, care să-i reprezinte. „Nu pot să rămână lucrurile aşa. L-a bătut ca o brută şi eu nici nu am ştiut, nici poliţia, nimeni n-a ştiut. Ce făceam dacă mi-l ucidea?”, a mai spus tatăl copilului.

Acesta a precizat că a încercat să discute cu familia agresorului, dar iniţial fără succes. „M-au scos afară din curte, erau acolo cu copilul care a filmat şi nici n-au vrut să discute cu mine”, a declarat bărbatul.

În schimb, miercuri, când au aflat că familia Avram a mers la Oradea, la medici şi la avocat, părinţii agresorului i-au căutat. „Au spus că le pare rău, dar că de plătit ei nu plătesc nimic, că le-a spus poliţistul că n-o să păţească nimic copilul, având 13 ani. Vedem dacă va fi sau nu aşa”, a declarat pentru BIHOREANUL şi unchiul copilului bătut.

Directoarea: „E şocant! Acuz copiii care au stat pasiv”

Profesoara Codruţa Lup, directoarea Şcolii Gimnaziale din Avram Iancu, a declarat joi pentru BIHOREANUL că ea însăşi a aflat de incident cu o zi în urmă, adică la o săptămână după ce s-a petrecut.

„Predau la clasa respectivă şi în ziua aceea am avut ore cu ei, dar nimeni nu mi-a spus nimic, nici mie, nici dirigintei lor, care a stat mult timp cu ei. Nici un copil n-a spus o vorbă, n-a cerut ajutor, nimic. Este şocant, nici nu vreau să mă gândesc cum se simte părintele copilului bătut”, a declarat directoarea, subliniind însă că incidentul s-a petrecut înainte de începerea orelor şi în afara şcolii, motiv pentru care profesorii nu aveau nici cum să-i vadă.

Potrivit acesteia, nici băiatul bătut, nici agresorul lui n-au avut până acum probleme de comportament. „Sunt doi copii cuminţi, respectuoşi, frecventează toate orele, deloc n-am avut probleme cu ei”, a mai spus Lup.

Directoarea recunoaşte că este dezamăgită de colegii celor doi, care au asistat pasiv la scena violentă. „Acuz copiii care au stat pasiv. Puteau anunţa pe oricine, pe noi în şcoală, eram mulţi profesori, la magazinul de lângă parc, muncitorii care lucrează la şcoală, pe absolut oricine. Au tăcut, n-au intervenit deloc în faţa unor scene violente, şi mă deranjează”, a mai declarat directoarea.

Potrivit acesteia, elevii au participat la lecţii despre prevenirea bullying-ului şi despre drepturile şi obligaţiile lor, iar din toamnă, când vor reveni la şcoală, vor avea iar asemenea module.

Atenţie, imagini şocante!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
'Ce făceam dacă mi-l ucidea'
Dar nu trebuie asteptat pana atunci. Stie unde sta, merge pana acolo, suna la usa, cand iese tatal i-l roaga sa-l aduca si pe copil de fata ca sa rezolve amiabial sa nu cheme politia sau sa o deranjeze pe doamna mama si cand sunt amandoi in fata portii pune mana pe robinetul din buzunar si pusca tatalui un upercut si o directa in falca sa manance ala cu paiul vreo 2 saptamani, batut in fata mucosului sa inteleaga si ala ca ce face el are efecte. Si explicat micului bataus ca daca mai clinteste un fir de par unui copil mai mic ca el la varsta sau dimensiuni urmeaza sa primeasca si ma-sa 'machiaj'. De la varsta asta se tin de batai din astea?
Postat 06 Iulie 2021, 15:48 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON