URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2021, 16:30

Scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea: CSM a anulat acţiunea disciplinară față de procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul disciplinar declanşat faţă de procurorii Ciprian Man (foto stânga) şi Cristian Ardelean (foto dreapta), în cazul înregistrărilor din sediul DNA Oradea în care apar cinci procurori, printre care şi cei doi, vorbind despre “liniştirea” unor judecători, a fost respins, miercuri, de Secţia pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii.

Verdictul s-a dat fără ca Secţia pentru procurori în materie disciplinară din CSM să mai analizeze cazul, pe fond, respingându-l din cauza unui viciu de procedură, şi anume că acţiunea a fost avizată de inspectorul şef Lucian Netejoru, la vremea respectiv instalat șef interimar al Inspecției Judiciare, fără respectarea normelor europene.

"S-a pus în practică hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care stabileşte în afara oricărui dubiu că numirea inspectorului şef în septembrie 2018 a fost una politică şi încalcă tratatul Uniunii Europene. Practic toate actele întocmite în timpul interimatului inspectorului şef, în perioada septembrie 2018 - mai 2019, sunt nule. Prezenta cauză a fost constituită în baza sesizării din oficiu a inspectorului şef, iar toate actele pe care le-a întocmit ulterior, repartizarea dosarului, avizarea începerii cercetării, sunt nule", a explicat, miercuri, pentru BIHOREANUL, procurorul Cristian Ardelean.

Acesta a precizat că, în timpul procesului disciplinar, atât el cât şi procurorul Ciprian Man au ridicat mai multe excepţii, printre care şi nerespectarea repartizării aleatorii. "Adică nu a fost desemnat aleatoriu inspectorul care să cerceteze cauza, aşa cum prevede procedura în materie", a mai arătat Ardelean. 

Procurorul consideră, de asemenea, și că acţiunea nu a avut temei. "Nu s-a probat niciodată că acele înregistrări sunt autentice, nu se ştie cine le-a făcut, când, ce mijloc a utilizat şi în ce scop au fost făcute. Pe de altă parte, s-a considerat că acele afirmaţii s-au făcut într-un spaţiu public, că sediul DNA, o instituţie securizată, este un spaţiu public, unde orice putea intra şi auzi ce se discută, ceea ce nu este adevărat", a mai spus Ardelean. 

Soluţia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din CSM mai poate fi atacată de Inspecţia Judiciară la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

După cum se ştie, cei doi procurori orădeni au fost revocaţi din funcţiile de procuror DNA în 2019, în urma unor hotărâri luate de Secţia de procurori a CSM prin care li s-au imputat părerile exprimate într-o înregistrare din sediul DNA Oradea, difuzată în spaţiul public de avocatul Răzvan Doseanu, în care vorbeau despre judecători favorabili şi nefavorabili şi despre "liniştirea" celor din urmă.

Discuţiile s-au purtat într-un cadru mai larg, în înregistrare auzindu-se şi vocea procurorului Adrian Muntean, Cosmin Pantea şi Lucian Rus. Dintre aceştia din urmă, Muntean şi Pantea plecaseră deja din DNA  în 2018, primul la cerere, în timp ce Pantea a fost nevoit să plece pentru că, după noile reglementări, nu îndeplinea condiţiile de vechime. Lucian Rus, în schimb, este şi în prezent procuror DNA, fiind delegat la şefia structurii din Timişoara. 

În cazul lui Ardelean şi Man, CSM a apreciat că menţinerea lor în această structură ar aduce nu doar prejudicii de imagine, ci şi "o percepţie eronată în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie", aceeaşi înregistrare făcând şi obiectul unui dosar deschis de Secţia de anchetă a magistraţilor din Parchetul General, nici până azi soluţionat.

Ulterior, Inspecţia Judiciară i-a trimis pe cei doi procurori în judecată disciplinară, reproşându-le "manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu", pe marginea aceloraşi discuţii din sediul DNA Oradea, dar și „limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea, de natură a contraria şi indigna opinia publică” și implicarea în „activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON