URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2020, 10:53

Scandal în Cociuba Mare. Primarul, acuzat de un cioban că l-a luat la bătaie. Edilul neagă și cere să fie dus la detectorul de minciuni! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal monstru în comuna Cociuba Mare, unde mai tânărul primar al comunei, liberalul Mihai Sferle, a ajuns să dea cu subsemnatul la Postul de Poliţie, reclamat de ciobanul unui fermier din zonă. Respectivul susţine că edilul l-a altoit cu o ţeavă pentru că a lăsat vacile să pască pe păşunea satului în loc să le ţină pe terenul patronului său.

Incidentul s-a produs vinerea trecută, pe 1 mai, după cum susţine patronul ciobanului, Darius Avram, când primarul a descins cu Loganul instituţiei pe păşune. "M-a sunat angajatul să-mi spună că a venit primarul şi, când a văzut că animalele nu sunt pe păşunea care mi-a fost atribuită, a coborât din maşină şi l-a luat la pumni, l-a bătut şi cu o botă de plastic. L-a tăvălit, iar apoi a fugit cu maşina. El, săracul, venea cu vacile spre fermă, pentru recoltare de sânge. Fratele meu, care s-a dus să vadă ce s-a întâmplat, a şi văzut maşina Primăriei", a povestit BIHOREANULUI Avram.

Ciobanul, Valentin Vlejoangă (foto jos), a sunat apoi la 112, fiind transportat de un echipaj SMURD la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean Oradea. Potrivit actelor medicale, s-a ales cu o coastă fracturată şi mai multe vânătăi la nivelul coapselor, abdomenului şi braţului stâng, însă pentru că leziunile nu necesitau internare, a fost lăsat acasă. "Declară că a fost lovit cu pumnii, picioarele şi un obiect contondent de o persoană cunoscută, primarul", au notat pe fişa de observaţie (foto) medicii care l-au consultat.

Scandal pe iarbă

De ce şi-ar fi ieşit din pepeni Mihai Sferle? Fermierul susţine că edilul îi poartă sâmbetele pentru că-i este concurent în afaceri, ambii fiind crescători de vaci. "Ar vrea să fie păşunea toată a lui, are şi el vreo 150 de animale. Când a împărţit păşunea mie mi-a dat partea din spate, toată plină de mărăcini. N-am zis nimic, deşi plătesc 150 euro pe hectar. Dar animalele, ca să vină de acolo la fermă trebuie să treacă prin păşunea celorlalţi. Nu este alt drum, pe unde să le ducem, prin aer?", se plânge Darius Avram.

Fermierul susţine că, de-a lungul vremii, edilul i-a tot "tăiat" amenzi, ba i-a mai trimis şi poliţiştii pe cap, în scop de intimidare. "Au fost mulţi obligaţi să-şi vândă animalele la abator din cauza presiunilor. Vrea să ne scoată cu totul, face abuz de putere. E un arogant din cale afară şi mincinos", zice Avram.

"Nu l-am atins"

De cealaltă parte, primarul Mihai Sferle admite şi amenzile, şi faptul că şi-a reclamat consăteanul la Poliţie, dar numai pentru a-l forţa să respecte legea. "Am ajuns să râdă şi dispecerii 112 de mine. De atâtea ori am sunat să cer intervenţia Poliţiei din cauza lui. Nu se poate un om să îşi bată joc de un sat întreg! Din 100 de crescători de animale, doar el nu aplică îngrăşăminte la iarbă şi duce animalele pe păşunile altora", se revoltă edilul.

Cât despre incidentul cu ciobanul, Sferle recunoaşte că a ieşit vineri pe păşune, "la sesizarea unui localnic nemulţumit" de faptul că animalele lui Avram sunt, din nou, pe păşunea comunală. "N-am avut nicio altercaţie, nici vorbă. M-am dus şi am făcut fotografii cu vacile, la fel cum am fost şi în zilele precedente, pentru că e mereu acolo, şi i-am zis să plece. Ciobanul a înjurat ca la uşa cortului, a venit spre mine cu ceva ţeavă de plastic subțire de 1 centimetru (diametrul - n.r.), am luat-o de la el şi a fugit. Eu nu l-am atins", susţine edilul.

Cum s-ar fi ales Vlejoangă cu coasta fracturată? Edilul pretinde că ciobanul ar fi fost bătut chiar de patronul său, ca să-i poată găsi nod în papură. "Nu exclud că s-a lăsat bătut de el, de patron, pentru bani. Că doar aşa a făcut şi celălalt cioban al lui, anul trecut. Acela, până la urmă, n-a mai depus plângere la Poliţie", susţine Sferle.

Anchetă la Poliţie

Scandalul sătesc se află, acum, în atenţia poliţiştilor, care au deschis un dosar penal şi i-au audiat, deja, vineri, pe protagonişti, inclusiv pe primar. La fel ca în discuția cu BIHOREANUL, Mihai Sferle a negat acuzele care i se aduc, ba chiar a cerut să fie dus să facă testul poligraf.

Cercetările sunt efectuate de poliţiştii secţiei 8 de Poliţie Rurală Tinca, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa, pentru loviri şi alte violenţe. "La finalizarea acestora, în funcţie de rezultat şi de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării leziunilor suferite de victimă, va fi propusă o soluţie corespunzătoare prin unitatea de parchet competentă", a explicat comisarul şef Fărcuţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
In sfârșit un primar PNL
Care reacționează ca un PSD-ist
Postat 05 Mai 2020, 21:03 de Sandu2100
Dreptul de servitute
Bună ziua d-nule primar, Se pare că dreptul de servitute este un sport național în Cocioaba Mare care se joaca doar după regulile primarului. Și familia mea are pământ în Cociuba Mare dar nu îl poate lucra pt ca nu are acces la el.
Postat 05 Mai 2020, 13:58 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON