URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2017, 15:33

Circ şi scandal: "Bunul Samaritean" care adună persoane fără adăpost la Dumbrava a dus patru din ei pe targă la CAS Bihor (FOTO/VIDEO)

Circ regizat şi pus în scenă la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor. Pentru că luni a cerut, prin interpuşi, adeverinţe de asigurat pentru câteva persoane pe care le cazează la Dumbrava şi la Tinca, dar nu le-a primit întrucât legea permite eliberarea acestor acte fie direct persoanelor, fie unor împuterniciţi ai acestora, „Bunul Samaritean” Viorel Paşca a adus miercuri dimineaţă, cu maşinile proprii, pe targă şi pe saltele, patru „pacienţi” pe care apoi i-a întins în holul instituţiei.

În „luptă cu sistemul”

Cunoscut pentru generozitatea, interesată sau nu, cu care culege de pe străzi persoane fără adăpost pe care le adăposteşte în casele sale din Dumbrava şi din Tinca, unde ar fi adunat deja 233 oameni, dar şi pentru disponibilitatea cu care intră în conflict cu instituţiile statului de câte ori are o tangenţă cu acestea, „Bunul Samaritean” şi-a făcut apariţia la CAS Bihor în jurul orei 10.40, ca deschizător al unei coloane formate din patru maşini, dintre care două Audi A4 demne de prosperi oameni de afaceri, în care a întins patru persoane cazate în proprietăţile sale.

„Sunt oameni care nu se pot deplasa. Am cerut de la CAS adeverinţe de asigurat, pentru că şi-au pierdut cardurile de sănătate şi trebuie duse la medic, dar mi s-a spus să le aduc aici, chiar dacă nu sunt transportabile şi au şi handicap psihic”, a declarat Paşca jurnaliştilor, pe care i-a înştiinţat cu o zi înainte despre gestul său.

„Am cerut să fie aduşi la Oradea cu ambulanţa. Iniţial cei de la ambulanţă au fost de acord, apoi au spus că nu pot aduce oamenii decât pe bani, apoi că deloc. Am hotărât să-i aducem noi”, a adăugat bărbatul, însoţit de nora şi de fiul său, precum şi de trei femei, dintre care una a afirmat că este asistent medical la spitalul din Sebiş (judeţul Arad), dar lucrează ca voluntar pentru Paşca la Dumbrava. „Ne luptăm de doi ani cu sistemul”, a spus aceasta, precizând că adeverinţele de asigurat solicitate CAS sunt necesare în condiţiile în care unul dintre bolnavi trebuie dus la un medic neurolog.

Între lege şi omenie

În câteva minute, ajutoarele lui Viorel Paşca au întins în holul CAS primii doi, ceilalţi fiind lăsaţi să aştepte afară, în maşini. În faţa cunoscutului ghişeu nr. 4, unde se eliberează adeverinţe de asigurat şi unde ca prin minune nu era nicio coadă, cum se întâmplă de obicei, s-a consumat prima scenă a conflictului. 

Paşca a acuzat funcţionarii că ar fi inumani pretinzând transportarea unor persoane în condiţii improprii, iar aceştia au ripostat explicând că Paşca putea evita acest lucru dacă ar fi adus o împuternicire. „Ce împuternicire? Sunt oameni care nu au capacitatea facultăţilor mintale!”, a răspuns Paşca, continuând să acuze funcţionarii de rea-credinţă.

Cine minte?

De la ghişeul 4, circul s-a mutat apoi în Camera 26, unde se eliberează carduri de sănătate ori se declară pierderea lor. Aici, nora lui Paşca şi acesta au acuzat două funcţionare că ar fi spus că sunt „sătule de Dumbrava”, ceea ce ar arăta nu doar că sunt lipsite de suflet, dar şi că ar încălca legea, deoarece persoanele fără adăpost pe care le culege în casele sale au dreptul legal de a primi carduri sau, după caz, adverinţe de asigurat.

Cele două funcţionare au negat că s-ar fi exprimat în aceşti termeni, insistând să-i explice lui Paşca faptul că, legal, nu aveau cum să-i dea acte pe numele altor persoane în lipsa unei împuterniciri. Paşca a explicat, la rându-i, că nu putea procura un asemenea act notarial, deoarece multe dintre persoanele pe care le cazează au handicap psihic, astfel că notarii refuză întocmirea lor.

Fără calitate legală

În timp ce protagoniştii disputei se contraziceau, în birou a apărut la un moment dat şi directorul CAS, Varga Gheorghe Ludovic, care a încercat să-i spună şi el „Bunului Samaritean” că nu are nicio calitate legală pentru a cere acte în numele altor persoane, iar dacă ar fi vrut să nu aibă probleme birocratice ar fi trebuit să ceară dreptul de tutelă asupra acestor persoane.

Una dintre funcţionare, Oana Ungur, i-a amintit lui Paşca faptul că până şi cererea cu care a venit pentru adeverinţele de asigurare este nelegală, deoarece a făcut solicitarea şi a semnat-o în locul, nu în numele, unei persoane fără discernământ. Mai mult, Ungur i-a amintit lui Paşca, de faţă cu jurnaliştii, că una dintre persoanele care au fost cazate la Dumbrava l-a reclamat la Poliţie că la plecare „gazda” nu a vrut să-i predea propriile documente, aşa încât „nu şi-a putut scoate pensia”.

„Numai vreo 30-40 au pensii din 122”, s-a apărat Paşca, adăugând apoi, retoric, despre fostul său locatar că nu este demn de încredere: „Dumneavoastră îl credeţi pe alcoolicul ăla?”.

Samaritean fără obligaţii

Întrebat de BIHOREANUL de ce, pentru a evita asemenea probleme birocratice, nu doreşte să înfiinţeze o asociaţie ori fundaţie, care să acţioneze legal ca prestator de servicii sociale, Paşca a răspuns, scurt: „Nu vreau”. De asemenea, el a refuzat să spună şi câţi bani sunt folosiţi, din pensiile „locatarilor” şi din donaţii, la casele sale din Dumbrava şi din Tinca.

La fel a răspuns, în fine, şi când directorul Casei Judeţene de Pensii l-a întrebat de ce nu face demersuri pentru a deveni tutore al persoanelor pe care le adună în casele sale: „Nu vreau. Cum să răspund eu de atâţia? Şi dacă eu nu vreau, statul trebuie să aibă grijă de ei”. Viorel Paşca a invocat însă legile când a spus că „în calitate de cetăţean român am dreptul să primesc în spaţiu pe cine vreau”.

În cele din urmă, după mai bine de o oră şi jumătate, reprezentanţii CAS au spus că eliberează adeverinţele de asigurat pentru cele patru persoane aduse de Paşca, dar directorul Varga a declarat că va sesiza atât Prefectura, cât şi Poliţia „ca să clarificăm în ce condiţii stau oamenii aceia la Dumbrava. Eu sper că împreună cu celelalte instituţii vom găsi o soluţie ca să nu mai avem această situaţie”.

La negru

Considerat un „înger” care strânge dezinteresat la el în casă persoane fără adăpost, multe suferinde de afecţiuni grave, Viorel Paşca a intrat de mai multe ori în coliziune cu instituţiile statului.

În urmă cu trei ani, el a fost atenţionat de Sanepid pentru condiţiile mizere în care stau locatarii de la Dumbrava, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă l-a amendat cu 10.000 lei pentru că foloseşte forţă de muncă fără acte. La acea vreme, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, declara că nu înţelege de ce Paşca „refuză cu obstinaţie să intre în legalitate”, înfiinţând o ONG „prin care să poată face gesturile de caritate pe care spune că le face” şi dând drept exemplu Fundaţia Smiles, care  îngrijeşte în condiţii legale 1.300 de copii şi adulţi bolnavi.

Paşca a ripostat atunci ca acum, ducând câţiva „chiriaşi” în faţa Prefecturii şi ameninţând că îi „cedează” statului, pentru ca să aibă statul grijă de ei, ameninţare pe care însă nu şi-a mai respectat-o.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON