URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2015, 20:12

Satul Bicaciu a fost declarat localitate-martir a luptei anticomuniste, la iniţiativa a doi parlamentari bihoreni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Satul Bicaciu, din comuna Gepiu, a fost declarat localitate-martir a luptei anticomuniste printr-o lege adoptată, miercuri, ca urmare a unui demers iniţiat de doi parlamentari bihoreni, un UDMR-ist şi un PNL-ist, şi sprijinit de ceilalţi aleşi din judeţ.

Satul eroilor

Anunţul a fost făcut, joi, de deputatul UDMR Szabo Odon, într-o conferinţă de presă. "Pe 2 august 1949, localnicii din Bicaciu au avut meritul de a se fi numărat printre primele localităţi care s-au revoltat, făţiş, împotriva comunismului. În urma conflictului, 4 persoane au fost ucise şi 15 familii au fost deportate. Victimele, Petru Turcuţ, Petru Bejan, Bucsko Istvan şi preotul romano-catolic Ivanyi Gyorgy, au fost împuşcate de trupele de securitate şi lăsate în stradă. Abia după trei zile comuniştii le-au permis familiilor să-şi ridice morţii şi să-i înmormânteze", a explicat Szabo.

Potrivit deputatului, iniţiativa legislativă este o recunoaştere a jertfei comunităţii şi pentru urmaşii victimelor atrocităţilor, fiind susţinută şi de parlamentarii PNL. De altfel, deputatul PNL Ioan Cupşa a transmis, la rândul lui un comunicat prin care a punctat şi el concretizarea demersului comun. 

"Această lege, adoptată la 66 de ani de la maritiul sătenilor din Bicaciu, este un act reparatoriu pentru oamenii acestei mici colectivităţi şi pentru urmaşii celor care au fost victimele atrocităţilor săvârşite de către comunişti în anul 1949. Pe de altă parte, actul normativ traduce în practică obligaţia noastră de a păstra în memoria naţiunii amintirea ororilor, atrocităţilor săvârşite în numele unei ideologii - de un fel sau altul", a arătat deputatul liberal.

Legi pe bandă

În altă ordine de idei, deputatul UDMR Szabo Odon a mai anunţat, joi, adoptarea altor trei acte normative la care a fost coautor. Unul din demersuri a vizat modificarea Legii administraţiei publice locale în sensul de a permite primarilor comunelor să îşi înfiinţeze un post de consilier în cabinetul propriu, primarilor oraşelor şi municipiilor câte două posturi, iar municipiilor reşedinţă de judeţ maxim 4 posturi. "Adoptată în Legea 119/2015 de modificare a Legii administraţiei publice locale, reglementarea va permite edililor să-şi angajeze specialişti cu fracţiuni de normă în cabinetul propriu, lucru care până acum nu a fost posibil", a spus parlamentarul.

Un alt demers, de modificare a Legii Învăţământului, s-a realizat la solicitarea Consiliilor elevilor din licee de a reveni în structurile de conducere ale unităţilor de învăţământ. "Iniţiativa a fost introdusă în Legea 95/2015 şi prevede ca în Consiliul de administraţie al şcolii, din cota părinţilor, un loc să fie repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani", a arătat Szabo.

De asemenea, printr-o modificare adusă Legii Învăţământului se stipulează că atât solicitarea de a participa la orele de religie, cât şi renunţarea la această materie să se facă printr-o cerere scrisă înaintată conducerii şcolii de către elevul major sau reprezentanţii minorilor. "Sunt mulţumit că am reuşit să adoptăm patru iniţiative legislative. Pentru noi, în opoziţie fiind, este o realizare", a mai spus Szabo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON