URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Martie 2018, 12:21

„Săriţi” la majorarea salarială, biologii şi chimiştii din Spitalul Municipal Oradea au făcut un protest spontan (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei biologi şi chimişti din cei cinci ai Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea au protestat miercuri dimineaţă, făcând o grevă spontană de două ore, în holul unităţii. Motivul? La fel ca altor 486 de colegi din spital, dintr-un total de 1.400 angajaţi, nu le-au crescut salariile cu nici măcar un leu în urma aplicării Legii 153/2017 privind salarizarea unitară.

„Încă de anul trecut, biologii şi chimiştii din sistemul sanitar public şi din învăţământul medical superior au întocmit un memoriu prin care am cerut modificarea grilelor de salarizare aşa cum au fost stabilite în Legea salarizării, şi pe care l-am înaintat primului ministru, ministrului Sănătăţii, ministrului Muncii şi conducerii Camerei Deputaţilor. Iniţial, memoriul a fost semnat de 830 de persoane”, a explicat una dintre cele trei protestatare, dr. Corina Nagy, biolog principal, specialist în biologie, imunologie şi genetică în cadrul Laboratorului de analize medicale al spitalului.

Potrivit acesteia, între medici şi asistente, pe de o parte, cărora le-au fost majorate salariile, şi celelalte categorii de personal din spitalele publice, raportul majorărilor salariale a ajuns de 4 la 1, în sensul că prima categorie a ajuns să beneficieze de creşteri de salarii de patru ori mai mari decât ale celorlalte categorii, chiar dacă este vorba despre persoane care au aceeaşi pregătire şi chiar fac aceeaşi muncă.

„Colegii noştri medici şi asistenţi din laboratoare au salariile majorate, în timp ce biologii şi chimiştii nu, deşi avem şi noi pregătire superioară şi prestăm aceeaşi muncă. Un medic primar cu gradaţie 0 are salariul de bază de 12.500 lei, iar eu, de exemplu, doar 4.500 lei”, a mai spus dr. Corina Nagy.

Biologii şi chimiştii din spitalele publice nu sunt discriminaţi doar faţă de colegii lor medici din aceleaşi spitale, ci şi comparativ cu biologii şi chimiştii din Direcţiile de Sănătate Publică. „Pentru aceştia s-a aprobat un amendament la lege, aşa încât şi salariile lor să fie majorate, însă pentru noi, biologii şi chimiştii din spitale, nu. Este un dublă discriminare”, a mai spus dr. Nagy, referindu-se la omologii din DSP-uri, care reprezintă doar 5% din totalul chimiştilor şi biologilor de medicină.

„Având în vedere că am epuizat toate căile legale pentru a se înlătura aceste discriminări la care suntem supuşi, am declanşat greva de protest spontană de două ore, în care sunt angrenaţi 830 de colegi din toată ţara, atât din spitalele de stat, cât şi din învăţământul medical superior”, a arătat dr. Corina Nagy, precizând că „vom continua acţiunile până la rezolvarea problemelor”.

În timp ce trei dintre biologii şi chimiştii Spitalului Municipal au protestat în holul unităţii, activitatea de urgenţe a fost asigurată de o colegă aflată în serviciu, în timp ce a cincea era în tură liberă.

În Spitalul Municipal din Oradea, potrivit managerului Maria Silaghi, o treime din angajaţi nu beneficiază de nicio majorare salarială. Din totalul de 1.470 de salariaţi, 486 au aceleaşi salarii, nemajorate, pe lângă personalul Laboratorului de analize fiind în aceeaşi situaţie încă alte 10 categorii de angajaţi: cei 6 farmacişti, cei 8 kinetoterapeuţi, cei 13 psihologi, cei 26 economişti, 9 ingineri şi 10 referenţi din categoria TESA, toţi cei 67 muncitori, 46 brancardieri, 178 infirmieri şi 127 îngrijiitoare.

Spitalul Municipal din Oradea este singura unitate medicală de stat din Bihor unde a avut loc un protest împotriva discriminării salariale generate de Legea salarizării unitare, deşi toate au angajaţi cărora nu li s-au mărit salariile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
apropo...
Despre activitatea farmacistilor...cate medicamente elibereaza un farmacist zilnic intr-o farmacie,si cate pregateste intr-un spital cu 1000 de paturi,cu o cazuistica complexa pe fiecare sectie...deci am o rugaminte:NU COMENTATI DE DRAGUL...COMENTARIULUI!...MEDICAMENTELE INTR-UN SPITAL SUNT ELIBERATE DE FARMACISTI,CHIAR DACA MEDICUL ESTE CEL CARE LE PRESCRIE!
Postat 10 Martie 2018, 07:36 de User anonimizat
cand comentezi,dupa ureche...
Pacat ca cei care comenteaza nici macar nu stiu despre ce este vorba....ei stiu una si buna....CE SALARII MARI AU MEDICII!Este vorba de salariile nemodificate ale CELORLALTE CATEGORII DE PERSONAL,care PARTICIPA SI ELE LA ACTIVITATEA DINTR-O INSTITUTIE MEDICALA,si numarul acestora nu este de neglijat...DAR DIN PACATE TRAIM IN ROMANIA...
Postat 10 Martie 2018, 07:28 de User anonimizat
Doctorii nu se satura niciodata...
...le poti mari salariile la infinit, spaga e spaga nene, trebuie plicul, marirea de salar nu diminueaza grosimea plicului, uite asa un ginecolog, de ex. ajunge la zeci de mii de lei pe luna, ca sa nu mai vb de altii si altii, in veci ne satui.
Postat 07 Martie 2018, 20:31 de detectiv
Saracii, doar 4500....
Un farmacist de spital are aprox 6000 lei, doar 6000 lei, la cat stres are, ce sa zic...
Postat 07 Martie 2018, 20:28 de detectiv
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON