Trei biologi şi chimişti din cei cinci ai Laboratorului de analize medicale din cadrul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea au protestat miercuri dimineaţă, făcând o grevă spontană de două ore, în holul unităţii. Motivul? La fel ca altor 486 de colegi din spital, dintr-un total de 1.400 angajaţi, nu le-au crescut salariile cu nici măcar un leu în urma aplicării Legii 153/2017 privind salarizarea unitară.
„Încă de anul trecut, biologii şi chimiştii din sistemul sanitar public şi din învăţământul medical superior au întocmit un memoriu prin care am cerut modificarea grilelor de salarizare aşa cum au fost stabilite în Legea salarizării, şi pe care l-am înaintat primului ministru, ministrului Sănătăţii, ministrului Muncii şi conducerii Camerei Deputaţilor. Iniţial, memoriul a fost semnat de 830 de persoane”, a explicat una dintre cele trei protestatare, dr. Corina Nagy, biolog principal, specialist în biologie, imunologie şi genetică în cadrul Laboratorului de analize medicale al spitalului.
Potrivit acesteia, între medici şi asistente, pe de o parte, cărora le-au fost majorate salariile, şi celelalte categorii de personal din spitalele publice, raportul majorărilor salariale a ajuns de 4 la 1, în sensul că prima categorie a ajuns să beneficieze de creşteri de salarii de patru ori mai mari decât ale celorlalte categorii, chiar dacă este vorba despre persoane care au aceeaşi pregătire şi chiar fac aceeaşi muncă.
„Colegii noştri medici şi asistenţi din laboratoare au salariile majorate, în timp ce biologii şi chimiştii nu, deşi avem şi noi pregătire superioară şi prestăm aceeaşi muncă. Un medic primar cu gradaţie 0 are salariul de bază de 12.500 lei, iar eu, de exemplu, doar 4.500 lei”, a mai spus dr. Corina Nagy.
Biologii şi chimiştii din spitalele publice nu sunt discriminaţi doar faţă de colegii lor medici din aceleaşi spitale, ci şi comparativ cu biologii şi chimiştii din Direcţiile de Sănătate Publică. „Pentru aceştia s-a aprobat un amendament la lege, aşa încât şi salariile lor să fie majorate, însă pentru noi, biologii şi chimiştii din spitale, nu. Este un dublă discriminare”, a mai spus dr. Nagy, referindu-se la omologii din DSP-uri, care reprezintă doar 5% din totalul chimiştilor şi biologilor de medicină.
„Având în vedere că am epuizat toate căile legale pentru a se înlătura aceste discriminări la care suntem supuşi, am declanşat greva de protest spontană de două ore, în care sunt angrenaţi 830 de colegi din toată ţara, atât din spitalele de stat, cât şi din învăţământul medical superior”, a arătat dr. Corina Nagy, precizând că „vom continua acţiunile până la rezolvarea problemelor”.
În timp ce trei dintre biologii şi chimiştii Spitalului Municipal au protestat în holul unităţii, activitatea de urgenţe a fost asigurată de o colegă aflată în serviciu, în timp ce a cincea era în tură liberă.
În Spitalul Municipal din Oradea, potrivit managerului Maria Silaghi, o treime din angajaţi nu beneficiază de nicio majorare salarială. Din totalul de 1.470 de salariaţi, 486 au aceleaşi salarii, nemajorate, pe lângă personalul Laboratorului de analize fiind în aceeaşi situaţie încă alte 10 categorii de angajaţi: cei 6 farmacişti, cei 8 kinetoterapeuţi, cei 13 psihologi, cei 26 economişti, 9 ingineri şi 10 referenţi din categoria TESA, toţi cei 67 muncitori, 46 brancardieri, 178 infirmieri şi 127 îngrijiitoare.
Spitalul Municipal din Oradea este singura unitate medicală de stat din Bihor unde a avut loc un protest împotriva discriminării salariale generate de Legea salarizării unitare, deşi toate au angajaţi cărora nu li s-au mărit salariile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.