URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2021, 22:22

Sărbătoare în pandemie: 15 martie fără invitaţi, discursuri, husari şi tradiţionala retragere cu torţe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În anii trecuţi, de 15 martie - ziua care comemorează debutul, în 1848, al Revoluţiei maghiare - în faţa monumentului martirului orădean al revoluţiei paşoptise, Szacsvai Imre se adunau maghiari din toate colţurile judeţului, copii, adulţi şi bătrâni deopotrivă, pornind apoi cu husarii în frunte şi înarmaţi cu torţe, într-un marş festiv spre bustul altui martir al Revoluţiei maghiare, Petőfi Sándor. Luni seara, măsurile restrictive impuse de pandemie i-au ţinut pe membrii comunităţii maghiare acasă.

Depuneri de coroane

Anul acesta, au lipsit invitaţii din partea guvernului maghiar, autorităţilor locale şi partidelor româneşti, nu s-a amenajat tribună, nu s-au ţinut discursuri sau spectacole.

Pe ploaia măruntă şi rece, în Parcul Libertăţii doar câţiva orădeni s-au alăturat liderilor UDMR Bihor, nici ei prezenţi în formaţie întreagă, şi care s-au rezumat să se închine în faţa monumentului martirului Szacsvai Imre şi să depună coroane. După o jumătate de oră, doar cinci persoane au ajuns la statuia poetului revoluţionar Petőfi Sándor. 

În Parcul Libertăţii, au fost prezenţi liderul executiv al UDMR, deputatul Szabó Ödön, fostul preşedinte al CJ Bihor, Pásztor Sándor, preşedintele organizaţiei municipale a UDMR, Meleg Vilmos, consilierii judeţeni Kéry Hajnal și Borsi Loránt, respectiv consilierul local Pető Dalma.

Manifestări restrânse

De altfel, toate manifestările cu care comunitatea maghiară se obişnuise deja în anii trecuţi au fost anulate. Sărbătoarea din acest an a zilei de 15 Martie s-a limitat la festivităţi organizate local, în comunităţile maghiare din judeţ, mici spectacole şi recitaluri online ale copiiilor şi tinerilor, depuneri de coroane la statuile paşoptiştilor Kazimir Rulikowski, Nicolae Bălcescu şi Szacsvay Imre, respectiv la statuia poetului Petőfi Sándor, o rugăciune ecumenică organizată la biserica romano-catolică Sf. Ladislau şi spectacolul tradiţional al Teatrului Szigligeti. 

Singurul discurs festiv dedicat zilei de 15 martie a fost cel al liderului UDMR Bihor, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, rostit duminică seara, în ajunul sărbătorii, pe scena Teatrului orădean, în timpul decernării premiilor "Tinerii din Martie" ("Márciusi Ifjak"), şi a fost un omagiu adus "eroilor zilelor noastre", celor care aflaţi în "linia întâi" în lupta cu pandemia. 

"Să vorbească această zi de 15 martie despre cei care, în anul care a trecut, fără să cunoască frica, s-au grăbit să sară în ajutorul semenilor, despre cei care lucrează în Sănătate, despre vânzătorii din magazine, despre oamenii de ştiinţă, despre toţi cei ca ne stau alături şi ne ajută să învingem această pandemie", a spus Cseke. 

Președintele UDMR Bihor a explicat că, în timp ce în 1848 Revoluţia a fost decizia responsabilă, acum "suntem responsabili atunci când ne acordăm atenţie unii altora şi avem grijă de noi înşine, avem grijă unul de celălalt, când facem totul pentru a depăşi dificultăţile". "Facem asta pentru a putea fi din nou liberi, liberi să ne întâlnim din nou, să îi îmbrăţişăm pe cei dragi, să călătorim liber, peste graniţe. Să sărbătorim liber, împreună, ca o comunitate", a mai spus Cseke Attila. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON