URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2014, 11:28

Săptămână plină: FITO 2014 le-a adus orădenilor spectacole de toate soiurile, dar cele mai gustate au fost comediile şi producţiile cu vedete (FOTO)

Săptămână plină: FITO 2014 le-a adus orădenilor spectacole de toate soiurile, dar cele mai gustate au fost comediile şi producţiile cu vedete (FOTO) LA OPERĂ. Cel mai căutat spectacol din cadrul FITO 2014 nu a fost o reprezentaţie de teatru. Vinerea trecută orădenii s-au pus la patru ace, pentru a vedea şi auzi pe viu Aida, opera monumentală a lui Giuseppe Verdi, cu solişti din Italia şi România
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea continuă până pe 12 octombrie, dar mai toate spectacolele, cu excepţia câtorva pentru copii, s-au jucat deja săptămâna trecută în mai multe săli din oraş, pe stradă, în cluburi şi pe scena mobilă instalată în Piaţa Ferdinand.

Cuvântul cheie al celei mai noi ediţii a FITO a fost diversitatea, dar orădenii şi-au dovedit apetenţa, după cum poate era de aşteptat, doar pentru spectacolele "cu afiş" şi pentru comedii, lăsând locuri goale la producţiile ceva mai greu de "procesat", mai pretenţioase...

Deschidere modestă

Săptămâna trecută, programul amatorilor de teatru a fost plin. Dacă pe ceilaţi orădeni Festivalul Internaţional de Teatru, ajuns la ediţia a doua, mai degrabă i-a încurcat, o mică porţiune a Pieţei Ferdinand fiind închisă traficului pentru a găzdui o scenă, pasionaţii s-au bucurat de peste 60 de spectacole, din cele mai diverse genuri. Întins între 20 septembrie şi 12 octombrie, FITO 2014 a debutat cu mai multe spectacole pentru copii, dar deschiderea oficială a Festivalului de Teatru Scurt, ajuns la ediţia a XX-a, a fost marcată cu premiera gazdelor, "Life Sequences Profiles".

Spre deosebire de alţi ani, sala mare a Teatrului Regina Maria nu a mai fost plină la deschidere, cel mai probabil fiindcă oferta a constat într-un spectacol nonverbal de teatru-dans, un gen realizat în premieră la Oradea. Creatorul show-ului este coregraful Florin Fieroiu, care a lucrat cu nouă tineri actori orădeni, pentru a arăta, prin mişcări, agresivitatea, tumultul şi suferinţa omului contemporan. Poate nepotrivit pentru redeschiderea stagiunii. De altfel, la premieră n-au mai participat nici oficialităţi locale, care în alţi ani se înghesuiau la Teatru, doar preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a trimis un mesaj citit de managerul Daniel Vulcu - un gest considerat exagerat de mulţi spectatori.

Invitaţi de seamă

Între spectacolele primei zile de festival s-a numărat lunea trecută şi producţia UNITER "Hai iu iu, nu Hey you you", în regia lui Radu Afrim. Deşi n-a făcut sală plină, reprezentaţia a adunat destui fani ai Maiei Morgenstern, care însă a avut apariţii doar în câteva scene, astfel că publicul s-a mulţumit cu reinterpretări ale Mariei Tănase remixate excepţional de Vlaicu Golcea. Actorii-cântăreţi n-au dezamăgit, oferind o oră şi jumătate de fragmente muzicale deosebite, dublate de momente comice, dramatice şi proiecţii video.

Un spectacol apreciat a fost şi "Tartuffe sau impostorul" (Teatrul Metropolis Bucureşti), o adaptare după Molière în regia lui Victor Ioan Frunză, care a făcut publicul să râdă în hohote. Celelalte două premiere ale gazdelor, "Cancun" şi "În inima nopţii - Episodul Hamlet" s-au bucurat de mai multe aplauze decât cea dintâi. Totuşi, "Cancun" a marcat şi un şoc, deoarece unul dintre actori apare la un moment dat gol puşcă pe scenă. La "În inima nopţii..." cunoscătorii au apreciat prezenţa criticului şi profesorului de teatrologie de la Sorbona, George Banu, care a contribuit la realizarea spectacolului şi a ţinut o conferinţă în foaierul Sălii Mari.

Spectacole uitate

Probabil cel mai atractiv spectacol al FITO 2014 a fost unul de operă. "Aida", cu o protagonistă de la Scala din Milano, Carmela Apollonio, a provocat chiar o adevărată întrecere pentru bilete. Căutate au fost, după cum era de aşteptat, şi spectacolele "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", cu Marcel Iureş şi George Mihăiţă, şi "Titanic Vals" al Teatrului Odeon.

De remarcat, însă, este şi faptul că, la FITO 2014, orădenii s-au înghesuit mai ales la comedii şi la spectacolele cu nume sonore pe afiş. Drept urmare, mai multe reprezentaţii - "Perplex" ori "Călin (Povestea modernă)" - nici nu prea au avut public. Nici reprezentaţiile programate în stradă, fie că au fost pentru copii ori pentru cei mari, nu s-au bucurat de audienţe mari. La "Cenuşa timpului", pe muzica interpretată live de trupa rock RIFF, n-au participat decât vreo 200 de persoane, iar la spectacolul cu păpuşi "Rolling Strings", desfăşurat vinerea trecută pe Corso, nu au fost mai mult de 40 de spectatori, cu tot cu părinţi.

Semn că reprezentaţiile ori n-au fost destul de atrăgătoare, ori că organizatorii s-au bazat pe mai mulţi iubitori de teatru decât există, în realitate, în Oradea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON