URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
25 Februarie 2021, 07:57

"Săpaţi" de meşteri: Reabilitarea Pieţei Ferdinand din Oradea, prelungită din cauza unei firme incapabile să termine lucrările la timp (FOTO)

'Săpaţi' de meşteri: Reabilitarea Pieţei Ferdinand din Oradea, prelungită din cauza unei firme incapabile să termine lucrările la timp (FOTO) MEŞTERI DE DAU ÎN GROPI. Programat să se închidă în aprilie, proiectul pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand s-a blocat la coborârea în subteran a posturilor trafo care alimentează zona. "Cel mai probabil vom rămâne peste vară cu gropile descoperite", spune primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă nu ar fi pandemia, centrul Oradiei tot nu ar putea primi turişti. Străzile Iosif Vulcan, Nicolae Grigorescu şi Libertăţii sunt închise pentru modernizare, iar strada Aurel Lazăr este în pietruire.

În plus, în loc să se încheie în primăvară, proiectul reabilitării Pieţei Ferdinand se va întinde cel puţin până în septembrie. "Lucrările se vor prelungi pentru că au apărut probleme legate de montarea echipamentelor electrice în zonă", spune primarul Florin Birta.

Şantier în lucru

Reabilitarea Pieţei Ferdinand a fost atribuită unei asocieri reprezentate de firma Gavella în toamna anului 2018, dar au început abia anul următor, pentru a nu ţine centrul oraşului spart peste iarnă. Investiţia de 19 milioane euro plus TVA presupune înlocuirea reţelelor din subteran, pietruirea pieţei cu porfir, refacerea zonelor verzi, montarea de fântâni arteziene ş.a.

Şantierul a avansat cu frâna trasă. La început, Primăria a descoperit că trotuarul de lângă sediul grupului de firme Transilvania aparţine acestora şi trebuie să îi convingă pe fraţii Micula să plătească pietruirea lui, apoi Consiliul Judeţean şi-a amintit că are de hidroizolat fundaţia clădirii Teatrului Regina Maria, iar în final constructorul a constatat că nu are cum reamenaja zona din spatele Teatrului şi de la capătul Podului Sfântul Ladislau pentru că Electrica nu îşi mutase încă posturile de transformare în subteran.

"Degeaba am discutat cu reprezentanţii Electrica încă de acum doi ani. Se scuză că n-au avut buget", declara în 2018 viceprimarul de atunci Mircea Mălan. Iar efectele se văd în 2021.

"Păsuiţi-ne, vă rugăm!"

BIHOREANUL a descoperit că, în loc să se pregătească de închiderea proiectului, municipalitatea a cerut finanţatorului european prelungirea contractului, pentru a evita aplicarea unor corecţii, după ce a ajuns în imposibilitatea de a închide lucrările la timp.

Mihaela Neag, manager de proiect din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană"Contractul de finanţare are valabilitate până la sfârşitul acestei luni, aşa că am solicitat finanţatorului prelungirea până în septembrie. Suntem în perioada în care trebuie să primim un răspuns", spune managerul de proiect din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, Mihaela Neag (foto).

Lucrările din Piaţa Ferdinand sunt realizate în proporţie de 70%. "Mai trebuie placată cu piatră fântâna de lângă fostul sediu Tarom şi amenajate zonele verzi, inclusiv cu pomii de pe aliniamente", spune Neag. Marea problemă e că Electrica nu a reuşit nici după doi ani de la deschiderea şantierului să îşi închidă lucrările începute.

Lucrări în subteran

Pentru a evita spargerea pavajului după închiderea proiectului, municipalitatea le-a cerut tuturor deţinătorilor de utilităţi, de la apă şi canal la internet şi electricitate, să îşi înlocuiască reţelele cu ocazia lucrărilor.

La solicitarea municipalităţii, Electrica a acceptat să îşi îngroape în subteran punctele de transformare de lângă Teatru şi pod, soluţie mai estetică, dar şi de două ori mai scumpă, deasupra urmând să fie amenajate, pe bani europeni, zone pietonale.

Derulate pe banii Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord prin Sucursala Oradea şi atribuite firmei orădene Electroconstruct Sildac, lucrările au trenat cu lunile. În final gropile au fost săpate, o parte din cabluri trase, dar posturile trafo subterane nu au ajuns nici până astăzi.

Abureli repetate...

Florin Birta, primar OradeaChiar dacă Primăria are o relaţie directă cu Electrica şi nu cu constructorul său, primarul Florin Birta (foto) spune că a încercat să urgenteze lucrurile.

"Prin toamnă, când am văzut că nu vin posturile trafo, am început să dau telefoane. Vorbeam tot la câteva zile cu reprezentantul firmei Electroconstruct, care spunea că a comandat posturile din Spania. Întâi mi-a spus: «Domnule Birta, m-au sunat din fabrică, posturile sunt aproape gata». Apoi a zis: «E pandemie, nu găsesc trailer». Eu zic: «Nicio problemă, vă căutăm noi». A răspuns «nu, că mă descurc». În altă discuţie mi-a spus: «Domnule Birta, am găsit trailer, vineri e în fabrică şi luni porneşte spre Oradea», dar după câteva zile a revenit, spunând că «au ajuns, dar nu le încarcă», şi tot aşa", povesteşte Birta. În final, primarul s-a dat bătut.

Rezilieri în lanţ...

Sătui de amânări şi de presiunile Primăriei, reprezentanţii Electrica au reziliat contractul cu firma Electroconstruct Sildac. "Am trimis notificare firmei pentru încetarea contractului pe 4 decembrie, aceasta urmând să îşi facă efectul în 30 de zile", afirmă unul dintre reprezentanţii Electrica.

Notificarea a fost cireaşa de pe tort. Electrica reziliase deja două contracte încheiate cu constructorul pentru lucrări în zona Aleşd, din cauza unor întârzieri similare. Mai mult, i-a eliberat firmei certificat constatator de neconformitate, care îi interzice să mai participe la licitaţii publice în următorii trei ani. "Firma ne-a dat în judecată, contestând tot, iar acum sunt pe rol mai multe procese", spune reprezentantul Electrica.

"Ne-au împiedicat să lucrăm!"

Contactat de BIHOREANUL, reprezentantul Electroconstruct Sildac, Dan Bejan, neagă orice vină. Constructorul pasează beneficiarilor toată răspunderea pentru întârzierea lucrărilor. "Societatea noastră a fost împiedicată să realizeze lucrările datorită amplasamentului care nu era liber de sarcini", a transmis Bejan printr-un email.

În accepţiunea Electroconstruct, ar mai fi timp berechet: termenul de un an pentru pregătirea amplasamentului şi montarea echipamentelor nu expirase, cum invoca Electrica, pentru că decurgea doar de la data eliberării amplasamentului. "Lucrările puteau fi demarate doar odată ce era închisă circulaţia rutieră, sens în care am făcut notificări repetate, dar Primăria a decis închiderea zonei doar în 16 noiembrie 2020", transmit reprezentanţii companiei. Dar asta nu oprea firma să fi comandat din timp echipamentele...

Ca să îşi dovedească bunăvoinţa, Electroconstruct arată că a montat 8,7 kilometri de tubulatură şi cabluri de medie şi joasă tensiune, 44 capace de cămin, două firide subterane ş.a. "Motivele de nelegalitate (n.r. – pentru rezilierea contractului) sunt dezvoltate pe larg în acţiunea înregistrată, preferând să le supunem analizei instanţei, justiţia nefăcându-se în presă", susţin reprezentanţii firmei. Cât priveşte posturile de transformare subterane, acestea ar fi, desigur, comandate şi pregătite de montare...

Termene nerealiste!

MIrcea Mălan, fost viceprimar OradeaFostul viceprimar Mircea Mălan (foto), care a coordonat lucrările din Piaţa Unirii, unde Electroconstruct a îngropat un punct trafo după o întârziere de un an, este sceptic că Primăria va putea finaliza până în toamnă proiectul din Piaţa Ferdinand. "Dacă s-a reziliat contractul, e puţin probabil ca lucrarea să se închidă în septembrie. Trebuie făcută o nouă licitaţie, al cărei rezultat ar putea fi contestat, iar noua firmă trebuie să comande echipamente a căror execuţie poate dura şi şase luni. Termenele sunt prea strânse", spune fostul viceprimar.

Altfel spus, după amânarea de luna aceasta, Primăria va trebui să ceară în vară finanţatorului o nouă păsuire ca să nu primească corecţii financiare pentru nefinalizarea la timp a contractului. Apoi, edilii ar trebui să se îndrepte împotriva Electrica, iar aceasta împotriva Electroconstruct pentru eventuale sancţiuni. Între timp, în zona din spatele Teatrului Regina Maria şi la capătul Podului Sfântul Ladislau vor rămâne săpate două gropi. Mărturie a "competenţei" şi "seriozităţii" româneşti...


PRECEDENTUL
Un an de întârziere

Primarul Florin Birta se teme că Primăria va sta luni de zile cu gropile săpate în plin centrul oraşului, aşa cum s-a întâmplat la reabilitarea din Piaţa Unirii. "Atunci am stat mai bine de un an după aceeaşi firmă ca să închidă lucrarea", spune edilul.

Fostul viceprimar Mircea Mălan, care a coordonat modernizarea Pieţei Unirii, îi găseşte totuşi scuze constructorului. "În Piaţa Unirii a fost o problemă de bugetare. În proiect erau prinşi 28.000 euro pentru anvelopa respectivă (n.r. - "cutia" şi echipamentele), deşi ea costa cel puţin dublu. Firma a încercat o soluţie de compromis cu altă anvelopă, dar Electrica nu şi-a dat aviz de racordare pe motiv că nu era agrementată", povesteşte Mălan.

Lucrarea a fost închisă şi zona pietruită doar după ce Electroconstruct Sildac a cumpărat un echipament agrementat din Spania, diferenţa fiind plătită de Primărie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Opa
'Fostul viceprimar Mircea Mălan, care a coordonat modernizarea Pieţei Unirii, îi găseşte totuşi scuze constructorului' Nu 'totusi'! Exact asta e esenta! In proiect s-a bugetat mult mai putin si i-au facut pe aia sa bage bani intr-un compromis pe care electrica nu l-a acceptat(se poate sa fi fost si anvelopa de 28k buna dar electrica nu e capabila sa calculeze de una singura nimic si asa ca totul tre sa potriveasca si cu cataogul lor) si de acolo iti da peste cap toata relatia. Am senzatia ca primaria a gresit si a expus si executantul iar acum ne lasa sa intelegem ca are 'totusi' o scuza. Adica nu ei sunt prosti ca nu au bugetat corect ci executantul ca s-a streduit sa le dea o solutie la 28k pe care eletrica a refuzat-o. Si asta pt o diferenta de 30 de mii la un proiect de 19 milioane EU. As vrea sa-l sune pe bolojan si sa i-i transmita cat vor costa intarzierile astea in comparatie cu cei 30k? Si cel mai grav: '[...]povesteşte Birta. În final, primarul s-a dat bătut.' Domnu' Birta sa stie ca eu l-am votat acolo pt ca Bolojan a promis ca e ok. Daca mai aud odata ca s-a dat batut, am schimbat placa.
Postat 27 Februarie 2021, 18:40 de nihil
Jalnic si penibil
Astia nu-si asuma esecuri nici o data. Cand ceva iese bine suntem orasul cel mai cel, ceva ce n-a vazut Parisu'. Cand ceva iese prost, devina sunt carcotasii vesnic nemultumiti, ploaia care pica o data la 100 de ani in Sahara, bataia de aripi a fluterului ce genereaza uragane la mii de kilometri distanta, oradenii care nu accepta sa le ia primaria casa, orice dar nu ei.
Postat 26 Februarie 2021, 09:09 de oradeanbihor
Trotuarul pe care a călcat până și Ferdinand ...
... a fost înscris în cartea funciară pe numele "clanului Micula" ?!? Și când descoperi așa ceva, tu ca primărie, care ar trebui să aperi "proprietatea" ce-i domeniu public al orașului de sute și sute de ani ... nu anunți DNA să vină să-i ia, pe cei care au făcut acele falsuri ce au dus la o asemenea escrocherie imobiliară ?!? Ei bine, Birta, de aceea vei avea un singur mandat de primar ... pentru că stai cu brațele încrucișate, bați câmpii și lași niște "interlopi" să se împroprietărească ilegal pe oraș.
Postat 25 Februarie 2021, 21:05 de CrisDumi
ferfeleaga
Perimetrul ala e ingradit, cand treci pe acolo casca ochii
Postat 25 Februarie 2021, 18:56 de Sandu2100
Zero preventie
Oare o sa ingradeasca perimetrul inainte sau dupa ce o sa cada ceva/cineva in groapa aia? Intreb pentru un prieten!
Postat 25 Februarie 2021, 12:50 de franciscb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1031 RON
  • 1 EUR = 4.926 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON