Şantierul pentru restaurarea, extinderea şi amenajarea Palatului de Justiţie din Oradea se apropie de final, iar somptuoasa clădire îşi recapătă strălucirea pe zi ce trece.
Faţada imobilului a prins culoare, toate ornamentele au fost migălos restaurate, geamurile şi uşile sunt, rând pe rând, refăcute şi montate la locul lor, iar muncitorii lucrează deja la finisajele din interiorul clăridii.
"Sunt lucrări corect şi frumos realizate", a apreciat criticul de artă Ramona Novicov, miercuri, la o lansare de carte desfăşurată în curtea interioară a palatului.
Se pot observa şi schimbările aduse clădirii, între acestea numărându-se gurile de aerisire şi cele patru luminatoare uriaşe realizate pentru viitoarele săli de judecată amenajate la subsol.
Dirigintele şantierului, Mihai Niculiţă, susţine că cele mai mari bătăi de cap au fost la reabilitarea uşilor. "A fost o muncă titanică, dar am avut colegi foarte implicaţi şi care au muncit enorm ca să iasă un lucru bun. De pildă, lemnăria... Au fost uşi de toate felurile, din toate perioadele, într-o stare deplorabilă. Până la urmă, s-a reuşit stabilirea unui singur model", a spus Niculiţă.
Palatul de Justitie va asigura desfăşurarea activităţii a celor trei instanţe: Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Renovarea cădirii din Parcul Traian face parte din cele 20 obiective finanţate în cadrul Proiectului Reforma Sistemului Judiciar, susţinut din împrumutul acordat României de Banca Mondială.
Valoarea investiţiei, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de 107.791.000 lei (circa 26,5 milioane euro). Durata de derulare a lucrărilor e de 36 de luni, termen care va expira în luna decembrie a acestui an.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.