URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2018, 13:14

Sancţionat abuziv printr-o „mutare temporară”, directorul DGASPC Călin Puia anunţă că dă în judecată conducerea Consiliului Judeţean

Şefii Consiliului Judeţean Bihor s-au pus pe maziliri de angajaţi din aparatul propriu al instituţiei, dar şi de la conducerea unor instituţii subordonate, cu preţul săvârşirii unor abuzuri şi al ignorării şi încălcării legilor.

După angajaţii CJ Bihor care îşi vor pierde funcţiile sub pretextul reorganizării instituţiei şi după directorul interimar al Şcolii de Arte Francisc, Liviu Buţiu, revocat din funcţie fiindcă a refuzat să „recupereze” prejudicii dovedit inexistente, este rândul şefului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Călin Puia, să reacţioneze după ce marţea trecută a fost „mutat temporar”, la propunerea preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, printr-un vot al consilierilor PSD-UDMR-ALDE, sub pretextul că face obiectul a trei cercetări disciplinare şi prin mutare s-ar evita influenţarea acestora.

Şefii CJ Bihor o fac pe judecătorii

Printr-un comunicat trimis presei locale, Călin Puia argumentează că motivele invocate de conducerea CJ Bihor pentru sancţionarea sa nu stau în picioare.

Astfel, referindu-se la faptul că nu ar fi pus în aplicare două decizii ale Curţii de Conturi (din 2015 şi din 2016), Puia afirmă că DGASPC este „în termenele legale de rezolvare a aspectelor reţinute”, ba mai mult, cu privire la neaplicarea deciziei din 2016 a mai făcut obiectul unei anchete disciplinare, fiind găsit nevinovat. De altfel, conform explicaţiilor lui Puia, DGASPC a contestat şi în instanţă decizia, procesul fiind pe rol, „şi nu poate Consiliul Judeţean Bihor să se substituie instanţei”.

Nicio legătură

Puia clarifică şi un alt motiv invocat de preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, pentru sancţionarea sa, şi anume un Raport al Corpului de Control al prefectului Ioan Mihaiu care informează ANAF să controleze două firme care furnizează marfă unei Asociaţii în administrarea căreia se află un Centru de îngrijire a persoanelor adulte cu handicap. Este vorba de SC Parhan SRL şi SC Magoral SRL, furnizoare de produse alimentare pentru Asociaţia În Casa Ta, care administrează Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Handicap de la Remeţi.

Puia precizează că între firmele respective şi DGASPC nu există niciun contract, ca atare nicio „acţiune a acestor entităţi private nu poate fi imputată Direcţiei”, care la rându-i „nu se poate susbstitui altor instituţii cu atribuţii de control”.

Anchetă clasată

În fine, Puia lămureşte şi o altă imputare folosită de majoritatea UDMR-PSD-ALDE pentru a-l mazili, şi anume presupusa sa vinovăţie în cazul a două minore, aflate în grija unei fundaţii, pe care a vrut să le adopte o familie americană de origine română, în condiţiile în care poza uneia dintre cele două fete ar fi fost publicată pe un site din SUA, fapt sesizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din cadrul Ministerului Muncii.

Puia spune că în momentul în care a aflat despre acest lucru a luat măsurile legale de a formula un denunţ penal la Poliţie, în luna iulie, organele de cercetare penală constatând însă că „nu există niciun prejudiciu astfel încât să aducă atingeri care să poată vicia dezvoltarea fizică, psihică sau socio-profesională a acestor copii”.

Curios este, însă, subliniază Puia, că deşi ANPDCA ştia despre scurgerea de informaţii „cu cel puţin 4 luni înainte de controlul efectuat la DGASPC Bihor” sub acest pretext, nu a sesizat Poliţia, conform legii, dar în schimb a trimis CJ Bihor o adresă în care „opinează cu privire la analizarea oportunităţii demarării în cadrul CJ Bihor a procedurilor pentru realizarea cercetării disciplinare a directorului DGASPC”. Ceea ce CJ Bihor nu a făcut, ci a dispus direct ancheta disciplinară.

Puia mai subliniază că, dacă anterioarele două cercetări administrative declanşate împotriva sa au fost clasate, cea de-a treia nici măcar nu i-a fost comunicată, aflând doar din presă despre existenţa ei, fără a şti ce obiect are.

Sabotaj din partea şefilor CJ Bihor

Cel mai grav detaliu dezvăluit de şeful DGASPC se referă însă nu la persoana sa şi la felul în care îl „vânează” conducerea CJ Bihor, ci la faptul că pentru a-i pune beţe în roate aceasta a refuzat să organizeze concursuri pentru angajarea de personal în cadrul Direcţiei, în condiţiile în care deficitul de personal a ajuns la 18%, „ceea ce încalcă grav drepturile beneficiarilor (n.r. – adică ale copiilor orfani şi adulţilor cu handicap), dar şi ale angajaţilor”.

Concret, Puia afirmă că „acest lucru se datorează în totalitate refuzului actualei conduceri (n.r. a CJ Bihor) de a aproba organigrama instituției și de a scoate posturile la concurs, sub o presupusă alegație politică, uitând ca legea prevede expres atât modalitatea de angajare, cât și criteriile de selecție astfel că nu putem vorbi de norme de selecție pe criterii politice, etnice, confesionale etc. Această încălcare a legii a dus la suspendarea unor servicii sociale, iar altele sunt pe cale sa fie suspendate, fiind constată de către AJPIS Bihor”, spune Puia, referindu-se la „închiderea unor centre de copii și adulți” ca urmare a faptului că DGASPC nu are suficienţi angajaţi.

„Abuziv şi ilegal”

Directorul conchide că „vânarea” sa de către conducerea CJ este un demers „abuziv şi ilegal”, motiv pentru care se va adresa Justiţiei pentru „tragerea la răspundere a celor vinovaţi”.

De asemenea, Puia spune că „voi cere daune morale într-un cuantum însemnat”, pe care în cazul câştigării procesului le va dona în proporţie de 90% caselor de copii şi adulţi, restul de 10% urmând să-i asigure cheltuielile de judecată.

În culisele CJ Bihor se vehiculează ipoteza că postul de director al DGASPC este dorit atât de către reprezentanţii PSD, cât şi de cei ai ALDE din Consiliul Judeţean Bihor, Călin Puia fiind membru PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON