A fost prins în fapt ca ultimul borfaş, încălcând legea şi elementarul bun-simţ, făcut de ocară în întreaga ţară, ba chiar el a recunoscut că este "nedemn" şi, totuşi, continuă să se agaţe de funcţie ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Deşi iresponsabilitatea şi imoralitatea preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, sunt evidente, aleşii bihorenilor nu se simt deranjaţi de isprăvile acestuia.
Ba, mai mult, şefii UDMR Bihor îl ţin în funcţie, pentru mize politice şi financiare ce-i sfidează pe toţi bihorenii.
În flagrant
Pentru Pásztor Sándor, ziua de 16 aprilie va rămâne cea mai neagră din nemeritata carieră publică.
Preşedinte al CJ Bihor, exponent marcant al UDMR şi totodată vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, politicianul a fost surprins de BIHOREANUL pescuind pe balta din Şişterea a unui amic UDMR-ist, în timp ce sute de mii de bihoreni stau în izolare, mulţi suferind de lipsa unui job, a banilor şi a hranei.
Şi n-a mers la distracţie oricum, ci cu o maşină de teren nou-nouţă, pe care CJ Bihor o cumpărase pentru sistemul sanitar al judeţului, prin proiectul strategic pe sănătate.
Chemaţi de reporteri, poliţiştii i-au găsit alături de şeful CJ Bihor şi pe un afacerist, Halász Alexandru, pe care Pásztor l-a mufat la banii publici, cumpărând de la firma acestuia pixuri şi ceasuri de lux, precum şi pe un alt bugetar, tot cu maşina de serviciu - Nicolae Timaru, comisarul şef adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, unul dintre tovarăşii cu care politicianul şi-a permis anul trecut partide de vânătoare tocmai în Elveţia.
Cum se ştie, cei trei au fost amendaţi cu câte 5.000 lei, pentru încălcarea Ordonanţei Militare nr. 3, care interzice pescuitul recreativ pe perioada stării de urgenţă.
Culmea cinismului, a aflat ulterior BIHOREANUL, pentru acea zi Pásztor comandase o şedinţă a Consiliului Judeţean, dar a contramandat-o în favoarea pescuitului.
Sanyi, fă-te că lucrezi!
Cu o zi înainte, miercuri, şeful CJ Bihor se pregătea să convoace reuniunea aleşilor judeţeni, dar nu pentru a lua vreo măsură de sprijinire a celorlalte autorităţi locale - Primăria Oradea, Prefectura şi DSP Bihor, Poliţia şi ISU - ci cu o ordine de zi derizorie: concesionarea unui teren din Sânmartin, neexercitarea dreptului de preemţiune la cumpărarea unui apartament dintr-o clădire monument istoric şi aprobarea unor indicatori tehnico-economici pentru drumuri judeţene.
"Pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie subiecte arzătoare. De exemplu, suplimentarea bugetului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, în condiţiile în care alocările iniţiale nu asigură funcţionarea centrelor pentru copii şi vârstnici, mai ales că după izbucnirea crizei s-au scumpit şi alimentele, şi materialele sanitare. La fel, deşi conducerea Judeţului s-a lăudat cu finalizarea Parcului Industrial din Tileagd, parcelele nu au fost scoase la licitaţie", au dezvăluit BIHOREANULUI surse din instituţie.
Ordine ilegale
Pásztor nu voia să pună pe ordinea de zi nicio altă măsură pe care a luat-o nelegal, de unul singur: prin Dispoziţia nr. 96/08.04.2020, a decis trimiterea în şomaj a angajaţilor instituţiilor de cultură (cele două teatre, Filarmonica, Muzeul Ţării Crişurilor, Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), deşi acestea nu-i sunt subordonate personal preşedintelui, ci Consiliului Judeţean, care trebuia să adopte o Hotărâre.
Scopul său? Alocaţia pentru şomajul tehnic să fie suportată de Ministerul Muncii, iar banii pentru salarizarea oamenilor să rămână în conturile Consiliului Judeţean.
"Suma economisită prin suspendarea activităţii instituţiilor de cultură şi neplata salariilor angajaţilor se apropie de 2 milioane lei. Dar nici măcar un leu economisit nu a fost realocat pentru lupta anti-Covid", explică sursele BIHOREANULUI.
Or, DGASPC duce lipsă de bani, iar CJ are în subordine centre medico-sociale la Nucet şi Popeşti, plus Spitalul de Psihiatrie din Nucet, pentru care instituţia judeţeană nu a asigurat niciun echipament de protecţie ori materiale sanitare.
Tăcere liberală
După ce BIHOREANUL a dezvăluit îndeletnicirile preşedintelui CJ în plină pandemie, un singur partid i-a cerut demisia, USR, în timp ce formaţiunile din "parlamentul" judeţean - PNL, UDMR, PSD şi ALDE - au tăcut asurzitor.
Discuţii pe această temă, a aflat BIHOREANUL, s-au purtat doar în PNL, însă fără rezultat. Pe grupul de Whatsapp al celor 17 consilieri liberali, numai câţiva au susţinut că Pásztor trebuie îndepărtat din funcţie: Lidia Popa, Sebastian Lascu, Dumitru Neniu, Alin Peti, Ovidiu Bezi.
"Ne-am gândit să facem şedinţă extraordinară a CJ pentru revocarea preşedintelui, dar legea nu permite acest lucru cu mai puţin de 6 luni înainte de terminarea mandatului", spune un liberal.
Ceilalţi PNL-işti nu şi-au exprimat nicio poziţie. "Solicitarea demisiei preşedintelui CJ este un act politic şi nu am vrut să fim acuzaţi că politizăm subiectul. Pe de altă parte, un asemenea act ar trebui aprobat de Biroul Permanent Judeţean al partidului", zice liderul grupului de consilieri judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu (foto).
ar BPJ, format din 33 de persoane, n-a hotărât nimic...
Girat de UDMR şi PSD
Consilierii PSD nici măcar nu şi-au pus problema demisiei sau demiterii lui Pásztor. Ba, la solicitarea BIHOREANULUI, Ioan Mang (foto), şeful PSD Bihor şi vicepreşedinte al CJ, a declarat că faptele UDMR-istului nu sunt "aşa grave", chiar dacă Pásztor a fost la pescuit cu o maşină destinată sistemului sanitar.
"A opri la un lac privat, să se întâlnească cu doi prieteni, este aşa o gravă faptă ca să devină circ ordinar?", a fost reacţia lui Mang, solidar cu tovarăşul UDMR-ist.
Aceeaşi poziţie au adoptat-o şi preşedintele executiv Szabó Ődőn al UDMR Bihor, şi preşedintele Cseke Attila, singurii care puteau să-l lase pe Pásztor fără funcţia din înălţimea căreia a prejudiciat chiar şi imaginea partidului.
Conform Codului Administrativ, dacă partidul pe lista căruia a fost ales, în acest caz UDMR, i-ar retrage sprijinul politic, Pásztor şi-ar pierde mandatul de consilier judeţean, implicit şi funcţia de preşedinte. Or, contactaţi de ziar, Szabó şi Cseke au refuzat să se pronunţe pe această temă.
Iar BIHOREANUL a aflat şi de ce: în ciuda trimiterii în şomaj a salariaţiilor instituţiilor de cultură, şeful CJ Bihor continuă să angajeze clientela UDMR în instituţie, cel mai recent caz fiind, chiar săptămâna trecută, al fostului redactor şef al cotidianului Bihari Napló, Rais István, uns funcţionar public la un compartiment al Serviciului Relaţii Publice şi Relaţii Externe, pe o leafă de aproape 1.000 euro pe lună.
Practic, la fel ca PSD, UDMR face ce ştie mai bine: parazitează banii bihorenilor chiar şi în vreme de molimă...
PENALI "PE ALESE"
Procurori în dilemă
Deşi dezvăluirile despre preşedintele CJ Bihor, care în plină pandemie a mers la pescuit cu maşina instituţiei, au ajuns de notorietate în toată ţara, BIHOREANUL a aflat că niciun procuror orădean nu s-a autosesizat pentru a-l ancheta pe Pásztor Sándor pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi abuz în serviciu.
La solicitarea oficială a ziarului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a refuzat să confirme sau să infirme deschiderea vreunui dosar penal pe numele UDMR-istului.
În schimb, Parchetul local este nevoit să-l cerceteze pe unul dintre tovarăşii săi de pescuit, Nicolae Timaru (foto), comisar şef adjunct al Gărzii Forestiere Bihor, din simplul motiv că şi acesta a fost la pescuit tot cu maşina instituţiei.
Potrivit informaţiilor ziarului, chiar dacă faptele comise de Pásztor şi Timaru sunt aceleaşi, delapidare şi abuz în serviciu, procurorii nu au extins ancheta şi asupra politicianului. Cel puţin deocamdată, până va formula cineva o plângere şi pe numele şefului CJ Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.