URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Septembrie 2018, 18:11

Salvat de protocol: Jandarmul orădean care-i proteja pe bişniţarii de ţigări din Piaţa Cetate, achitat pe motiv că... a fost interceptat de SRI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un jandarm orădean condamnat anul trecut la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat "taxe de protecție" de la comercianţii de țigări de contrabandă a fost achitat de Curtea Militară de Apel București, unul din motive fiind că probele obținute din interceptările convorbirilor telefonice au fost culese în baza protocolului secret de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI, declarat neconstituţional.

Unul cu pedeapsa...

Este vorba despre dosarul penal instrumentat de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Cluj în care jandarmul Cantemir Groza a fost inculpat pentru luare de mită sub formă continuată, după ce ar fi protejat comercianţii de ţigări de contrabandă din Piaţa Cetate, în timp ce un coleg de-al său, Cosmin Monenci, a fost acuzat de divulgare de informaţii nedestinate publicităţii în formă continuată.

Cu Monenci, procurorii au încheiat un acord de recunoaştere, subofiţerul acceptând pedepasa propusă de anchetatori, de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, micşorată ulterior de instanţa de judecată la 1 an şi 3 luni de închisoare, judecătorii dispunând totodată şi amânarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. 

Sub această formă, jandarmului nu i se mai menţiona condamnarea penală în cazier şi, deci, ar fi putut să-şi continue activitatea, însă conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi a hotărât altfel, Monenci fiind trecut în rezervă. Decizia, considerată abuzivă de jandarm, a fost atacată în instanţă, iar Tribunalul Satu Mare i-a şi dat câştig de cauză, dispunând, pe 1 februarie 2018, reîncadrarea lui Monenci în funcţia de subofiţer, plata salariilor care i se cuvin de la data concedierii până la zi, plus obligarea Jandarmeriei la plata unor despăgubiri morale în valoare de 5.000 euro în favoarea lui. Verdictul final urmează să fie pronunţat de Curtea de Apel Alba Iulia. 

... altul cu procesul

Cantemir Groza, însă, a respins acuzele şi a fost trimis în faţa instanţei. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari în iunie 2015, Groza era principala sursă de informare a contrabandiştilor.

Angajat în cadrul Serviciului de cercetare şi documentare al Jandarmeriei, el anunţa traficanţilor raziile planificate, prin mesaje codificate, transmise prin SMS sau în timpul unor convorbiri telefonice. Pentru ziua în care urma să aibă loc o descindere, de pildă, jandarmul îi spunea interlocutorului să plece în concediu.

Informaţiile erau plătite cu bani grei, contrabandiştii plângându-se unii altora că omul legii "cere ca nesimţitul". Conform anchetatorilor, doar în ultimul an Groza îi taxase pe bişniţari cu peste 12.000 lei.

Şpaga e... abatere disciplinară

În primă instanţă, anul trecut, Tribunalul Militar Cluj l-a condamnat pe Groza la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Soluţia a fost atacată, însă, atât de procurori, care au considerat-o prea bândă, cât şi de Groza, al cărui avocat a contestat în principal legalitatea probelor obţinute din interceptările telefonice, obţinute în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptelor. Iar judecătorii i-au dat dreptate, pronunţând, se pare, prima hotărâre judecătorească în prin care se anulează toate probele obţinute de procurori în baza protocolului declarat între timp neconstituţional. 

Mai mult, instanţa a stabilit că, prin faptul că le-a furnizat bişniţarilor programul controalelor Poliției în piață, jandarmului i se poate imputa „neîndeplinirea misiunilor în condițiile ordonate, lipsa de sinceritate sau a curajului răspunderii pentru faptele comise, superficialitatea în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, fapte circumscrise abaterilor disciplinare”, nu neapărat unor fapte penale.

Back in business

Ca atare, magistraţii au dispus achitarea lui Groza de sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Soluţia, pronunţată pe 12 iulie, este una definitivă, însă i-a nemulţumit pe procurorii militari, care au apelat la o cale extraordinară de atac, a contestaţiei în anulare, deocamdată nesoluţionată. Până atunci, însă, după 3 ani în care a fost la dispoziţia conducerii şi a avut doar sarcini administrative, Cantemir Groza ar putea să-şi reia activitatea. Adică să facă razii în piaţă şi să dea "concedii" comercianţilor cu probleme...

Citeşte întreaga poveste aici: Şpăgari cu trese: Contrabandiştii de ţigări din Piaţa Cetate, protejaţi de poliţişti şi jandarmi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
Re: FăBulă
Ai început să pui întrebări la care răspunzi singur ... așa că, ține-o tot așa și vei avea toate concluziile, putând astfel să fi obiectiv și când te uiți la unii și când te întorci contra altora !?!
Postat 05 Septembrie 2018, 14:52 de CrisDumi
Din puțele gandirii
Liviu Pop, ministrul Educației în guvernul PSD-ALDE-UDMR-UL remarca o diferența :"greşelile se pot corecta, erorile nu ”. CrisDumi susține că exista "diferența între justiție și dreptate", deci, justiție este, dreptate nu. Mai rămâne să ne spuneți că deși avem creștere economică, nu avem și creșterea bunăstării. Dar asta am aflat deja pe propria noastră piele.
Postat 05 Septembrie 2018, 13:06 de User anonimizat
Hot la hot nu...
Hot la hot nu scoate ochii= vechi proverb romanesc. Astepti romane dreptate de la justitia romana? Astepti ca cineva sa raspunda pentru distrugerea tarii? Astepti ca cineva sa rasunda pentru jefuirea tarii? Iesi in strada, iesi in pita daca mai saperi, daca mai astepti aceste lucruri. FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE un mic dar obligatoriu pas pste "luminita"! Fara acest pas Romania.... romanii sunt condamnati la saracie, mizerie. Incearca sa iti redobandesti demnitatea romane!
Postat 05 Septembrie 2018, 12:19 de scortosul
După logica "fără cusur" a unora care habar nu au ce înseamnă diferența între justiție și dreptate ...
... infractor e tocmai judecătorul militar care "l-a absolvit" pe jandarm de "probațiunea nelegală", în contextul în care nu tot dosarul a fost desființat, ci doar "ascultarea" !!! Să fie clar pentru toți "istericii" care postează în contradictoriu cu decizia Parchetului Militar, în acest caz ... Dreptatea vine de la D-zeu (sau Mama Natură pentru cei cu îndoieli), în timp ce Justiția se face pe Pământ, după chipul și asemănarea omului de azi !?!
Postat 05 Septembrie 2018, 11:23 de CrisDumi
Primul pas e altul
Fără abuzuri e primul pas, iar abia după aia,fără penali in funcții publice. Sau fără protocoale d-astea ilegale, ar mai putea fi primul pas. La naiba, atitia pași...
Postat 05 Septembrie 2018, 11:09 de User anonimizat
@wind.... si altii
Daca sunt ilegale, de ce se chinuie belinarul sa o convinga pe agramata si pe bubos sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa fie declarate ilegale protocoalele incheiate de sri cu diferite structuri din justitie?! Exact! Pentru ca ACUM SUNT LEGALE! Despre procurorii/judecatorii militari si despre profesionalismul lor: evenimentele din decembrie '89, din 13-15 iunie '90 si mineriadele. Ce au aceste evenimente in comun?! Faptul ca au fost ,,lucrate" de procurori/judecatori militari si urmare a acestor lucrari, nu sunt nici azi finalizate!
Postat 05 Septembrie 2018, 10:44 de ili3
rogerius - domneste pacea in piata?
da de cei care ii protejeaza pe tigaristii din rogerius când scrieti? sau acolo nu sunt plangeri pt ca se inteleg minunat de 30 de ani, de când e lumea?!
Postat 04 Septembrie 2018, 22:55 de roger
Justitia - rol decorativ
Incet, incet, toate institutiile de aplicare a legii vor avea un rol pur decorativ, de a trage de mana persoanele care gresesc, sa le spuna hotilor si spagarilor sa fie cuminti pe viitor. Inainte de interceptare vor trebui notificati in scris, sa fie siguri ca nu gresesc iar daca totusi calca pe bec, vor fi aspru mustrati si trimisi la reciclare.
Postat 04 Septembrie 2018, 21:08 de Petcu
Noaptea mintii!
O mizerie instalata de gruparea penala aflkata azi la guvernare. Somnul natiunii naste monstrii guvernarii! FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE este primul pas spre sanatatea natiunii!
Postat 04 Septembrie 2018, 21:00 de scortosul
Fabula
Ai spus-o perfect, mai banal de atata nu puteai exemplifica. Dah, oricum nu or sa priceapa. De aia as propune ignorarea lor. A le da apa la moara e ceea ce vrea "comanda(n)tul gurita". Da-le ignore si lasa-i sa se exprime, e dreptul lor da e si dreptul tau sa ii ignori (la mine devine obligatie deja, auto impusă). Oricum, o sa incerc sa nu te plagiez dar sa folosesc exemplul tau si pt alte cazuri de incapatanare politica. Felicitari!
Postat 04 Septembrie 2018, 20:55 de poiu
Modificarea legilor justitiei si a codurilor penale
Favorizarea infractorilor in dauna cetateanului cinstit. Asta au facut PSD-UDMR-ALDE.
Postat 04 Septembrie 2018, 20:53 de Alcor
Te rog,FaBULĂ!
Nu mai pierde vremea cu "windoss",si cei de teapa lui(nu puțini,din pacate!)."Verticalitatea" lor e indoielnica Ei sunt(in mod inconștient...!?)străini de orice logica primară.Nu-i baga,mai mult decât sunt,în ceață!
Postat 04 Septembrie 2018, 20:24 de Nofan
!!!
@FaBula: Dacă obsedatul nu va mărturisi ce a văzut nimeni nu va afla că a văzut! Iar infracțiunile sub identitate falsă....păi însăși folosirea identității false este infracțiune! Zău așa, unii vă băgați ca musca...fără să înțelegeți fenomenul!
Postat 04 Septembrie 2018, 20:17 de soricel
@WinDoss alias CrisDumi
Hai, ziceti-o si pe asta după principiul vostru, un individ care a săvârșit infracțiuni sub identitate falsă nu poate fi pedepsit, deși faptele există, deoarece identitatea persoanei care a savarsit infractiunea a fost ilegala! Deci, nu poți pedepsi o persoană cu identitate legala pentru faptele unei persoane cu identitate ilegala. Va bucurati, logica asta a dat șah instituțiilor vizate! Acum se naște o întrebare și pe înțelesul contestatarilor probelor obținute pe baza protocoalelor ilegale. Să ne închipuim ca un obsedat sexual urmărește, firește ilegal, imobilul lui WinDoss. În timp ce săvârșește ilegalitatea cu urmărirea, obsedatul e singurul care observă că un hoț a pătruns în casa prietenului nostru. Ca un obsedat ce este, e atent la toate detaliile jafului, inclusiv la semnalmentele hoțului. Ce credeți, in aceasta situatie, WinDoss va renunța să identifice hoțul deoarece informațiile sunt observate ilegal de obsedat !?! Dar CrisDumi !?! , !?!, !?!, !?!
Postat 04 Septembrie 2018, 20:04 de User anonimizat
!!!
Până mai ieri i se spunea " statul de drept?! Și este un principiu consacrat în drept! O condamnare întemeiată pe fapte lovite de nulitate este NULĂ!
Postat 04 Septembrie 2018, 19:53 de soricel
Asta este PSD-ESCU
.
Postat 04 Septembrie 2018, 19:26 de Sandu1206
Asta e Romania, tara in care hotii (isi) fac legea!
Magistratii condamnă o persoană şi ,,publicul" cu drept de vot se duce şi o votează să ajungă în fruntea ţării unde va face legi impotriva celor care l-au condamnat si in favoarea celor cu care a furat! Aici am ajuns în România din cauza lipsei de civism, de moralitate şi a lipsei de cunoştinţe minime despre cum trebuie să funcţioneze un stat de drept!
Postat 04 Septembrie 2018, 19:12 de pinonel
Nu a scapat pentru ca a fost interceptat de SRI ...
... ci pentru ca interceptarile au fost efectuate in baza unor proceduri lipsite de temei juridic legal !?! Capisci, Laura? Nu de alta dar, pe tine cel putin, te asculta legal ... !?!
Postat 04 Septembrie 2018, 18:48 de WinDoss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON