URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iunie 2020, 14:21

Să se dea la toți! Ambulanțierii din Bihor au protestat și ei, acuzând discriminare la acordarea stimulentelor pentru linia întâi (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câțiva zeci de angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor au protestat, miercuri, în Oradea, nemulţumiţi că, deşi tot personalul s-a aflat în linia întâi în lupta contra COVID-19, stimulentele de risc s-au acordat discriminatoriu, doar celor care au transportat bolnavi confirmaţi cu noul coronavirus.

Acţiunea a fost declanşată de Federaţia Naţională Sindicală "Ambulanţa", condusă de ambulanţierul orădean Gheorghe Chiş, şi a constat în pichetarea Parlamentului şi a sediilor SAJ din teritoriu între orele 10 şi 12. 

"Ne-aţi folosit!"

"Scopul protestului este de a sensibiliza politicieni din România că existăm tot timpul, nu doar din 4 în 4 ani, şi cerem atenţia care ni se cuvine ca salvatori de vieţi, pentru activitatea pe care o facem cu profesionalism şi dedicare, sperând că prin această formă de acţiuni post luptei aprige cu virusul COVID-19, vom fi priviţi cu atenţie şi sensibilitate în rezolvarea favorabilă a doleanţelor noastre", se arată în comunicatul Federaţiei.

În timp ce la Bucureşti, Gheorghe Chiş, preşedintele FNSAR, a fost invitat în Parlament pentru a discuta cu preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, şi cu alţi responsabili despre cererile ambulanţierilor, în Oradea, puţin peste 20 de medici şi asistenţi medicali din mai multe localităţi din judeţ s-au strâns în curtea unităţii.

Echipaţi cu mănuşi, măşti şi viziere, protestatarii au stat răsfiraţi în curtea Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor, între orele 10 şi 12, purtând foi cu revendicările lor şi cu mesaje de tipul: "Ne-am săturat de indiferenţă!", "Protest naţional", "Ne-aţi folosit şi ne-aţi minţit! Reparaţi ce aţi greşit".

Stimulente doar pentru unii

Mesajele se referă în principal la modul discriminatoriu în care s-au acordat stimulentele pentru personalul medical implicat în lupta cu COVID-19, au explicat protestatarii, care, pe perioada stării de urgenţă, au fost obligaţi cu toţii să stea izolaţi de familii.

"Noi nu l-am solicitat, ne-am fi făcut datoria cu sau fără acel stimulent. Însă dacă tot l-au acordat, trebuia să se dea fără discriminare. Colegele noastre şi-au dus copiii la ţară, au fost 2 luni în care şi-au văzut copiii doar pe Whatsapp. Le duceam părinţilor cele necesare şi le lăsam la uşă. Nu am stat la hotel, noi nu ne-am permis, am stat acasă, în izolare", a declarat Simona Harapu, medic în cadrul SAJ Bihor.

În cazul personalului din SAJ Bihor, doar aproximativ 30% dintre angajaţi au beneficiat de stimulent, deși întregul personal operativ a fost expus. "Acel stimulent a fost acordat doar celor care au transportat pacienţi diagnosticaţi, confirmaţi. Or, unii pacienţi au ascuns ori au omis să spună că au intrat în contact cu persoane din străinătate, fiind confirmaţi abia după ce au ajuns la spital sau chiar după internare. Noi nu ştiam niciodată cu cine intrăm în contact, dacă sunt pozitivi, dacă mai mergem acasă, ce se întâmplă cu noi", a explicat Harapu.

Acordarea discriminatorie a stimulentelor este doar "picătura care a umplut paharul", susţin protestatarii, nemulţumiţi şi de faptul că Statutul personalului operativ din Ambulanţă este blocat în Parlament din 2016, dar şi de nerespectarea Legii 153/2017 a salarizării, care prevedea majorarea veniturilor pentru asistenţii medicali gradual, cu un anumit procent în fiecare an, până în 2022. "Acest lucru nu s-a întâmplat", a mai spus Harapu.  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
......
somerii ce sa faca? Personalul oricum are salarii frumoase.
Postat 10 Iunie 2020, 16:33 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON