URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 13:23

Să ne punem centurile!

Să ne punem centurile! Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Digestia post-pascală a președintelui Iohannis a fost stricată de revelația guvernamentală că, după doar un trimestru, România are o gaură imensă în buget. La începutul anului, Consiliul Fiscal o estima la 11,7 miliarde lei, iar săptămâna trecută ministrul de Finanțe Câciu ba a admis-o inițial la 20 miliarde lei, ba a redus-o la sub 5 miliarde lei. O „toleranță” de 3 miliarde euro, de neiertat nici măcar unui Dorel de la Zidărie, darămite unui finanțist din UE!

Descoperirea vine după ce ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a spus, cu o sinceritate atipică pentru un membru al Guvernului, că avem o singură alternativă: tăierea din cheltuieli fie prin reducerea salariilor, fie prin reducerea salariaților bugetari. Un alt bihorean, Ilie Bolojan, a optat pentru varianta a doua, „reducerea de personal excedentar”, dând exemplul CJ Bihor, căruia i-a înjumătățit organigrama, cu succes. Dacă în 2020 portofoliul de proiecte al acestuia nu se apropia nici măcar de 30 milioane euro, acum e de aproape 2 miliarde euro.

În plus, a mai arătat Bolojan, trebuie rezolvată chestiunea pensionărilor „juvenile” și risipa din administrațiile locale, trăitoare din subvențiile de la bugetul de stat pentru că edilii comunali nu se sinchisesc să colecteze nici jumătate din bugetele locale pe care tot ei le prognozează. „Când ești pus pe o funcție, nu ești pus să faci ce dă bine, ci ceea ce trebuie”, a argumentat liberalul, comentatorii amintindu-și că a respins populismul și ca edil al Oradiei (în loc să arunce banii pe subvenții, a eficientizat termoficarea, cea mai bună din țară).

Ceea ce orice om cu bun-simț a considerat că este un set de propuneri raționale pe Iohannis l-a scos însă din pepeni. „Ultimul lucru pe care mi-l doresc acum, în prag de sărbătoare, este să-și facă românii griji că vor fi tăiate salariile sau că vor fi dați afară”, a zis Aroganța Sa, subit smerit și cerând „soluții smart”, fără reduceri nici de salarii, nici de bugetari. Cam ca Farfuridi („să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic...”), am putea crede, dacă nu s-ar gândi, de fapt, la clasica tăiere a investițiilor. 

Ca să închidă discuția, președintele a conchis, șocant: „Situația în România este bună, avem creștere economică. Nu există nicio gaură, nicio perspectivă tristă”. O declarație fără rest, mai sfruntată decât asigurările lui Tăriceanu & Băsescu înaintea marilor tăieri din 2009-2010. Evident, promotorul soluțiilor „smart” ne ia de proști: doar în ultimele două luni România s-a împrumutat cu încă 9,87 miliarde euro, la dobânzi depășite doar de cele valabile pentru Ungaria, iar BNR atenționează că rata dobânzilor la plata datoriei externe este peste cea a creșterii economice.

Între timp, PSD tace mâlc sau, cel mult, prin Ciolacu, urlă să interzicem lăcustele din farfurii (cele din Guvern prosperă), pentru că luna viitoare preia butoanele și n-ar lua nicio decizie curajoasă, mai cu seamă că la anul sunt alegeri. După ele, însă, vor veni și majorările de taxe, în care PSD-iștii sunt experți. 

Prin urmare, la ce grozăvii se întrevăd, nu putem decât să ne punem centurile de siguranță. Coliziunea cu realitatea, cu greu amânată acum, e inevitabilă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Precizare
Toleranta nu e de 3 mld eur dar cand toti ne dam cu parerea la ce nu ne pricem asta iese. Gaura la venituri este de un pic sub 5 mld lei pe trimeatrul 1 ceea ce anualizat insemna 4*5= 20 mld. De aia se vorbeste ba de 5 mld ba de 20 mld ambele variante pot fi corecte 5 mld gaura pe trim 1 sau 20 gaura anualizata .
Postat 21 Aprilie 2023, 21:26 de Traian
Dpdv juridic, nu are ce face Mr Ficus
E doar o părere. Desigur, o părere proastă a președintelui țării, dar totuși, doar o părere. Presupunând prin reducere la absurd că mâine dau o hotărâre de guvern să blocheze angajările în x instituții, el nu are ce face. În circuitul legislativ el doar poate semna la promulgare o lege. Și asta o poate face doar o dată, a doua oară fiind obligat să promulge. În părerea mea, puteri proaste are președintele țării cf constituției, dar, cine să o modifice? Ei au alte preocupări. Oricum, bine punctat în articol, promisiuni au mai fost din partea unui președinte că nu ne afectează pe noi criza, că nu dăm oameni afară și istoria consemnează cât au greșit.
Postat 20 Aprilie 2023, 06:45 de Vio_427
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON