URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2023, 14:21

Ilie Bolojan, despre eficiența din sectorul public, la Digi24: „Reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adept al eficienței, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat miercuri, într-o intervenție live la televiziunea Digi24, că o soluție pentru scăderea cheltuielilor în sectorul public ar putea fi reducerea numărului de angajați, dat fiind că „în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat”. 

„La Consiliul Județean Bihor am concediat la început de mandat 50% din colegi, pentru că nu aveau de lucru, aceasta este realitatea. Ce s-a constatat? Suntem, totuși, la doi ani și jumătate și noi ne derulăm proiectele fără probleme, dimpotrivă ne-am crescut mult numărul de proiecte și nu s-a prăbușit CJ Bihor, care are în momentul de față 89 de angajați, inclusiv cei care suntem în funcția de președinte sau de vicepreședinte, și economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de economii se pot face și în alte locuri, iar dacă se face o analiză a cheltuielilor administrației la nivel central, acolo economiile pot fi mult mai mari”, a afirmat Ilie Bolojan la Digi24, într-un buletin de știri în care se discuta despre măsurile care ar putea fi luate inclusiv la nivelul comunelor din România. 

Ulterior, în emisiunea de seară a lui Cosmin Prelipceanu, șeful CJ Bihor a reiterat că numărul de angajați ar putea fi redus în multe instituții ale statului și că economia privată ar putea să-i preia, pentru că în companii e deficit de angajați. „Este o evidență care nu poate fi contestată că, în multe instituții ale statului român, personalul este supradimensionat. Dacă vă apucați să întrebați angajații Autorității Electorale Permanente, de exemplu, ce au făcut în ultimii doi ani, între 5 și 10 angajați per județ în România s-ar putea să le fie greu să completeze o fișă de activitate”, a spus Bolojan.

Președintele CJ a spus că, prin reduceri, ar fi stimulate și competența și „o altă abordare în serviciul cetățeanului”. „Analizând obiectiv fiecare instituție, cred că reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună. Pe de o parte, economia privată în aproape toate marile orașe unde sunt concentrate și instituțiile publice are un deficit de locuri de muncă și piața privată, în acest moment, ar putea prelua acești angajați. Pe de altă parte, cheltuielile ar scădea. Nu în ultimul rând, în interiorul institițiilor publice, competența, munca și o altă abordare în serviciul cetățenilor ar fi stimulate”, a explicat Ilie Bolojan la Digi24.

Politicianul bihorean a spus că „unii se pensionează în mod evident prea repede” în România. „Apare lipsa de coeziune socială, pentru că unii au pensii foarte rapide și foarte mari, în timp ce alții lucrează din greu în companiile private din România și vă dați seama ce încredere în sectorul public au acești oameni, care de fapt duc România în spate”, a avertizat Bolojan.

Liderul PNL Bihor a mai spus la Digi24 că „actuala coaliție ar face o mare eroare să nu profite de faptul că stânga și dreapta sunt în guvernare și au legitimitatea să corecteze aceste acumulări cronice negative pentru țara noastră”. 

Liderii de la nivel central discută în ultimele zile despre soluții de reducere a deficitului bugetar din România, vorbindu-se chiar despre reducerea salariilor în sectorul public.

Ministrul bihorean al fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat, în premieră, că pentru echilibrarea bugetului şi respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
adi13-bolnăvel
Si unde stau e gratis, dar dupa ora 5 nu mai găsesc parcare, prefer sa plătesc sa am parcare.
Postat 15 Aprilie 2023, 20:42 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
unde stau eu nu e cu taxa parcarea, e gratis.
Postat 15 Aprilie 2023, 19:36 de adi13
adi13-bolnăvel
Se parcheaza gratis, dar nu ai loc de parcare ::::))))
Postat 15 Aprilie 2023, 15:54 de Sandu2100
SANDU NEBUNUL
Deci tu esti prost rau de tot, nu vorbi tu in numelele oradenilor, tu vinitura. Deci acum e bine se parcheaza gratis, si apoi obligam lumea sa plateasca 2000 lei, plus mai mergi 500m-1000m unde e parcarea. Tu esti mai prost ca Birta si Bolojan. Care oradean in loc de gratis vrea sa plateasca 2000 lei, tu cred ca esti internat la spitalul 6 si ti se pare normal.
Postat 15 Aprilie 2023, 14:22 de adi13
Petre93
Orădenii poate ca vor sa plătească 2000 de lei pa an pt parcare.
Postat 15 Aprilie 2023, 12:58 de Sandu2100
Nu vreau parcare cu 2000lei pe an
La bloc la mine sunt parcari, unele gratis unele cu 150 lei pe an. Acum incep sa desfiinteze ca apoi sa te oblige sa dai 2000 lei pe an in supraetajata. De ce sa vreau parcare cat timp e bine si acum. Smecheri sunteti voi gasca, numai la profit va ganditi. Uite eu nu dau 2000 pe an, nu sunt fraierul vostru.
Postat 15 Aprilie 2023, 11:17 de Petre93
sandu mincinosu, Pinochio
Iar calculezi prost sandule. Pe banii ramasi nu se fac autostrazi, si daca se fac banii merg la firmele de casa. Si apoi ne mai impoziteaza si pe noi, apoi mai urmeaza sa taie fondurile de la sport, cultura, invatamant, ar face exact ca in Oradea, ar nenoroci tot nivelul de trai doar sa avem autostrazi. Vezi ca intr-o tara nu doar strazile conteaza, dar zeul tau numai atat il duce capul sa nenoroceasca familii, oameni aruncati in strada si taieri de salarii , adica saracie crunta doar sa isi faca si el o Casa a poporului, sa-l venereze imbecili ca tine
Postat 15 Aprilie 2023, 10:49 de adi13
Denis are dreptate, disponibilizatii care au dat in judecata primaria au fost repusi in functie si despagubiti.
Probabil daca toti ar fi dat in judecata, toti ar fi castigat. Neexistand un cadru legal, s-a comis un abuz. Povestea e veche, nu inseamna ca a fost uitata. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/la-loc-comanda-functionarii-care-au-dat-administratia-bolojan-in-judecata-si-au-recastigat-locurile-de-munca-107399.html
Postat 15 Aprilie 2023, 08:27 de User anonimizat
excalibur
Numa daca da Bolojan afară 50% din bugetari se poate plăti datoria tarii in 5 ani :::))) intre timp poti fi băgați la construcția de autostrăzi, ca salahori bineînțeles, la lopată nu au nevoie de calificare.
Postat 15 Aprilie 2023, 00:56 de Sandu2100
„Reducerea de personal excedentar ar fi o soluție bună”
Ce esti tu, ma, ca formatie? Profesor? Politician? Daca stam bine sa analizam, esti un parazit, ma , toata viata n-ai batut un cui cu mina ta, n-ai creat nimic, doar ai consumat resurse. Desigur, exagerez, dar ca sa prindem ideea aia simpla: "Nu e om cine n-a construit o casa, n-a plantat un pom si n-a facut un copil"... Deci, nu ne deranjeaza ca sunt zeci de mii de bugetari care au salarii mai mari decit presedintele insusi, başca pensionari speciali si cohorte de militari si MAI-sti, cu venituri absolut disproportionate, noi ne gindim sa pastram aceasta crema sociala, eventual mai dam afara niste pirliti. "Personal excedentar". Pai daca e excedentar, nu trebuia de mult excedat? Datoria externa creste vertiginos , 9.8 miliarde € in 2 luni, sunteti 1.3 milioane de paraziti care sugeti seva natiei asteia...inclusiv profesori,medici,politii,armeti [ https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/datoria-externa-totala-a-romaniei-a-crescut-21094913 ]. Hai, ba , sterge link-ul, ca sa citim numai bihoreanul...si al lui fat-frumos. "Datoria externă totală a României a crescut la finalul lunii februarie cu 9,874 miliarde euro, la 154,43 miliarde euro, de la 31 decembrie 2022 (144,56 miliarde euro), arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR)."
Postat 14 Aprilie 2023, 21:30 de excalibur
Denis
Cheltuaia sa evita in proporție mare, din frecatorii de menta care au fost expediați, doar câțiva sau intors, și aia sigur nu mai freacă menta acum. Eu aș prefera sa primească despăgubiri de 5 ori mai mult din banii noștri, dar fără posibilitatea de a se întoarce in sistemul bugetar. Nu de alta dar altfel se relaxează bugetarii pe banii noștri, lucreaza cat vor, nube nevoie sa se prezinte la muncă pt ca il pontează altu etc. Din aia 50% probabil 10% o sa câștige in instanță nu ma deranjează, ma deranjează daca nubse schimba ceva. Germania la o populatie de 80 mil are mai puțini bugetari decat România, frecatul de menta e o tradiție in Romania inca din vremea lui Ceașcă, dar a ajuns la un nivel de alarmă dupa 2000. Nu știu daca toate instituțiile care generează venituri in subordinea PMO sunt pe profit, dar probabil 80% sunt, asta ma interesează pe mine, nu sa plătesc taxe pt ștrand si sa vad ca iese in pierdere, pai ce fac, conduc masina cu rezervorul spart. Sa dea la firme de casă pana or fi de o kilă, ma doare-n Pix atât timp cat se face ceva in orașul meu.
Postat 14 Aprilie 2023, 19:33 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Auzi la sandu2100 da exemplu Bucurestiul. Pai mai popa, ai vazut cat s-a dezvoltat Bucurestiul, cum arata acel oras, si au salarii triple ca in Oradea. Stai linistit ca si in Bucuresti se fac poduri, pasaje drumuri mai multe ca in Oradea, doar ca e prea mare orasul ca sa le vezi tu din cotetul de Mercedes cu care te duci la sefii tai sa le dai plicul cu spaga. Asa ca trompeta penelista ce esti, mai lasa-ne cu Oradea asta supradezvoltata
Postat 14 Aprilie 2023, 19:29 de Mihaita
Sandu
imi bat pentru ca reprezinta o cheltuiala in plus. o cheltuiala care putea evitata prin simplul fapt de a nu da niste oameni pe care sa ii repui in functii!!! acum ca, tu esti o vuvuzela e alta treaba. orice face strajnicul conducator e bun, ce fac altii e rau… asta nu imi place mie: pentru unul este ciuma (si nu vorbim de aia rosie desi parca era mai buna…) iar pentru altul este muma… de asta imi bat eu capul…
Postat 14 Aprilie 2023, 16:41 de denis
Denis
De cateva salarii retro îți bați tu capul, sau de centuri, drumuri, poduri etc???
Postat 14 Aprilie 2023, 15:24 de Sandu2100
Sandel, fiule…
nu pricep eu intocmai ce ai incercat sa imi spui insa pricep ce vrea el sa faca… a mai facut-o pe cand era primar la urbea de pe cris (“nu se pune problema” - pentru o candidatura la judet)… la fel face si acum… necazul e ca tot noi, prostimea, vom plati salarii retro cu dobanzi si indexate cu rata inflatiei, ca deh, nu le-a plati el… asta asa la prima strigare… la a doua strigare, iti mai spui ca daca tot il ridici atat de mult in slavi si daca mai folosesti “trambita” iti tai netul (doar mi te-ai adresat cu “Denis tati”) :))
Postat 14 Aprilie 2023, 15:02 de denis
Denis tati
Nu e tiranism sau tiramisu, e o regulă. Se întâmplă și se fie refusing in funcții dar aia sunt puțini.
Postat 14 Aprilie 2023, 09:41 de Sandu2100
ca si la primarie?
de ce bolo nu ne povesteste putin si despre oamenii concediati iar mai apoi repusi in functie cu decizie judecatoreasca cand primaria oradea era patronata de el? pentru mine e clar! bolo se pregateste sa fie presedinte ca isi doreste puterea mai mult decat orice. un om bolnav care nu vede decat putere si tiranism, asta e bolo. un incapatanat care trece peste orice, doar ca el sa fie cu gandul pus pe foaie iar mai apoi pus in aplicare.
Postat 14 Aprilie 2023, 08:39 de denis
Drop/sandu
Vezi sandu2100 ca de se fac reduceri de personal , tu esti primul care zboara.
Postat 14 Aprilie 2023, 06:16 de Petre93
Tara bugetarilor
Cred ca avem cei mai multi bugetari per cap de privat, raportat. Dar nu se vede mare lucru decât ici colo, oare de ce? Ca avem bugetari neperformanti. Majoritatea daca merg in privat unde salarizarea e in functie de competențe, răman la minim pe economie. De ce? Că nu știu face mai nimic. Putem compara aproape orice structura a statului cu una similara din privat si se observa usor diferenta. Hai sa luam scolile: la stat inca se studiaza "5 miles wide 1 inch deep" iar la privat ai consiliere pe cariera si esti indrumat spre ceea ce poti face, cu axare pe cultura generala invatata in sistem propriu. Deci nu o sa iesi inginer mecanic fara sa stii si putina istorie, clar. Dar bugetarii te vor prost ca sa nu ii faci pe ei de ras sau sa le iei posturile. După mine bugetarii at trebui sa bage capul în pământ nu sa urle după masuri de creșteri salariale că dacă pleacă tot mai multi privați din tara o incurca rău de tot. Deja face tare împrumuturi, deja sunt primarii care nu încasează cat sa iau plătească bugetarii.... Alarma? Da de unde, sunt bani pentru eu. Vorba aia, nu e scumpă masina premium când stau in chirie și are banca bani. Ceva de genul suntem și noi.
Postat 14 Aprilie 2023, 05:48 de poiu
CT
Fiecare Oradean vede in teren ce lucrează aia din PMO sau CJ, la BUCALE nu se prinde nimic. Aptor e vrăjeală, eu vad pe teren, și pe teren ma interesează.
Postat 14 Aprilie 2023, 00:25 de Sandu2100
Sandu,
Se lucreaza in Bucuresti, doar ca ei nu au Aptor sa plateasca imagine. https://www.digi24.ro/amphtml/stiri/actualitate/pasajul-oltenitei-cel-mai-mare-giratoriu-suspendat-de-pe-centura-bucuresti-va-fi-inaugurat-luna-viitoare-2312023
Postat 13 Aprilie 2023, 23:26 de User anonimizat
CT
Daca nu se lucrează, nubse vede. Inca nu se vede sunt terminate proiectele. Dar la Vaslui ce se întâmplă ?? Sau la BUCALE :::::)))))
Postat 13 Aprilie 2023, 23:05 de Sandu2100
excalibur
16 samsari din Aleșd se plâng de centură :::))) nu-i bai sa se plângă. Locuitorii di Aleșd se vor bucura ca nu mai trece centura prin sat, SAMSARII or sa aiba ocazi acum sa ceara 500€/mp :::)))) aia din 9 SANMARTIN la fel. Restul platim pt ei si ne vom bucura de CENTURĂ.
Postat 13 Aprilie 2023, 23:03 de Sandu2100
Contra dezvoltării? 16 procese împotriva centurilor din Aleșd și Sânmartin
Locuitorii din județ, afectați de proiectele de infrastructură, au deschis 16 procese autorităților, prin care contestă hotărâri ale CJ sau ale Guvernului. Dintre procesele intentate, 7 sunt pentru centura Aleșd, 9 pentru centura Sânmartin. Locuitorii din Aleșd au ajuns până la Înalta Curte de Casație și Justiție cu contestațiile formulate în instanță.Restul acțiunilor intentate de locuitorii din Aleșd se află deocamdată pe rolul instanțelor din Bihor. Totodată, reclamanții au formulat o cerere de executare silită a CJ Bihor cu privire la hotărârea judecătorească prin care s-a dispus suspendarea HCJ nr. 101 și 102/12.05.2021.În luna ianuarie, la două dintre acțiunile deschise pentru drumul de legătură Oradea – Sânmartin, instanțele bihorene au admis, în parte, cererea reclamanților, 9 la număr, și a dispus anularea mai multor hotărâri ale CJ Bihor prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici și culoarul de expropriere. „Nu sunt alte procese intentate”, ne-a transmis Biroul de presă al Consiliului Județean Bihor.Când a anunțat proiectele, CJ a precizat că finanțarea pentru majoritatea proiectelor de infrastructură va fi asigurată din bani europeni. Doar că, din cauza proceselor și contestațiilor, acestea s-ar putea să nu mai prindă finanțare sau să primească bani europeni doar pentru o parte din proiect. Într-o solicitare transmisă CJ Bihor, am încercat să aflăm pentru care dintre proiectele amintite mai sus s-a depus finanțare. Am primit un răspuns vag însă, care nu oferă niciun fel de informație.
Postat 13 Aprilie 2023, 22:08 de excalibur
Sandu,
Se lucreaza-n draci la CJ, unii zic ca fac munca a doi-trei oameni la salar de unu.
Postat 13 Aprilie 2023, 20:40 de User anonimizat
CT
Nu-i mare diferență, importat e ca o freacă.
Postat 13 Aprilie 2023, 20:38 de Sandu2100
Contra dezvoltării? 16 procese împotriva centurilor din Aleșd și Sânmartin
N-ar putea face intre timp si facultatea de drept, la seral, mr. Bolojan? Ca sa mai reduca , dracului, si procesele, ne pierdem vremea si banii prin tribunale, in timp ce buldozerele si cifele stau cu motoarele turate...
Postat 13 Aprilie 2023, 20:11 de excalibur
Conform ultimei organigrame disponibile pe site sunt 99, nu 89.
https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/02/organigrama_2021-2.pdf
Postat 13 Aprilie 2023, 19:05 de User anonimizat
Proștii ăștia de se cred edili știu una și bună ...
... să taie din personal. Nu dintre slugile care îi servesc, ci de la cultură, educație, sănătate și din zona deja vacantată. Nimic nu au învățat în toți anii ăștia, că doar crearea de cât mai multe locuri de muncă produce venituri care să asigure un nivel echilibrat de taxe și impozite care, la rândul lor, să crească plusvaloarea serviciilor publice. Când nu sunt bani la nivel de administrație publică înseamnă că niște așa ziși edili și-au crescut salariile și au mărit cheltuielile peste măsură.
Postat 13 Aprilie 2023, 18:58 de KP
50% din bugetari afara din sistem
Sa frece menta la privați daca au curajul, și cu banii ramasi se pot face autostrăzi.. Nu-mi bat capul de ei, ca ei nu sunt genul sa intre in somanj.
Postat 13 Aprilie 2023, 18:33 de Sandu2100
Un pacalici pentru prosti
Reducem personalul, ca banii ramasii sa ii dam firmelor de casa( adica furtul legalizat) cu lucrari inutile gen betonarea a tot ce e verde sau taiem copac sa plantam altul cu 2000 lei etc etc. Si omul de rand ce castiga din asta? Apoi marim taxele pana la culmea nesimtirii ca sa dam de lucru firmelor de partid, si iar intreb omul de rand cu ce o duce mai bine... Apropo vedem un articol cu noul aeroport din Brasov, si erau intrebati cei din Sibiu ca nu le e frica ca vor ramane fara pasageri. Iar raspunsul lor ar trebui sa-l auda Bolovanu si acolitii de aplaudaci, care era citez"Nu suntem ingrijorati pentru ca nivelul de trai, salarizare al orasului nu va afecta zborurile". Deci asta e, ceea ce Bolovan nu spune saracia, nivelul redus economic si puterea locuitorilor face ca aeroportul sa nu functioneze.
Postat 13 Aprilie 2023, 18:11 de Mihaita
Vorba lui Hillerin.
Bine ca a bagat Aptorul o gramada de bani in imagine, dar numele orasului nu e pe nici un canal. Eficientizare…
Postat 13 Aprilie 2023, 16:48 de User anonimizat
Bolojan si digi
Nu ar fii de mirare,daca bolo ar participa intr-o emisiune pe digi in pielea goala ,cantand melodii in limba klingoniana.
Postat 13 Aprilie 2023, 15:41 de Citizen
Cinstea intruchipata
N-am auzit inca nimic despre stoparea furturilor din banul public,ce zici te bagi?
Postat 13 Aprilie 2023, 15:29 de Maikeltroll
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON