URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 18:44

Vor fi sau nu tăiate salariile bugetarilor pentru a acoperi gaura din buget? Ciucă şi Budăi vs. Boloş

Vor fi sau nu tăiate salariile bugetarilor pentru a acoperi gaura din buget? Ciucă şi Budăi vs. Boloş colaj foto. Surse: Inquam Photo / Guvern / Arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E fierbere în sectorul bugetar, după ce ministrul bihorean al fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat, în premieră, că pentru echilibrarea bugetului şi respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazic, dar deocamdată nimeni nu vine cu alte propuneri.

"Nu tăiem"

Măsurile ar fi urmat să fie luate pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei din buget, însă, oficialii nu s-au pus de acord.

"Simplu şi direct vă spun, cât noi, PSD, vom fi la guvernare este exclusă această variantă. Că trebuie să facem tot posibilul sa identificăm risipa şi să reducem risipa este adevărat şi ne trebuie o cheltuire eficientă a fondurilor publice. Însă de noi, de PSD, în 30 de ani de istorie post-decembristă nu s-a legat niciodată o asemenea variantă şi nu vom fi de acord cu o asemenea variantă. Deci, reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD, sub nicio formă", a declarat Marius Budăi, luni, la Antena 3, potrivit HotNews.ro.

Şi premierul Nicolae Ciucă a spus, luni, că le-a cerut miniştrilor să-i prezinte până miercuri, când era programată şedinţa de Guvern, soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investiţiilor.

Întrebat dacă urmează concedieri masive, Nicolae Ciucă a făcut un apel la cei responsabili să nu transmită astfel de mesaje deoarece nu e vorba nici de concedieri, nici de reduceri salariale.

"Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul guvernului şi am precizat foarte clar, inclusiv în scris, când am precizat să vină cu propuneri miercuri, pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare, nu cred că trebuie să le dăm oamenilor asemenea mesaje. Îmi asum responsabilitatea pentru ce spun acum", a spus prim-ministrul.

Ce spune Boloş

Reacţiile celor doi veneau după ce sâmbătă, Marcel Boloş a declarat, în premieră, la Antena 3, că pentru echilibrarea bugetului guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

"Noi avem acum în momentul de faţă o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiţia pe care noi o avem, impusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experienţa şi, să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale, iar modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibil că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potenţială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliţia la momentul potrivit", a spus Boloş conform sursei citate.

Marţi seară, ministrul a detaliat. Vorbind la Digi24 despre reforma ce vizează salariile bugetarilor şi pensiile speciale în contextul PNRR, ministrul a arătat că reforma trebuie făcută până în luna decembrie a acestui an şi va fi una dură.

El a prezentat trei scenarii, care "nu au fost discutate în Coaliţie", dar "avem timp până în decembrie, atunci este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului".

"Cele trei scenarii posibile care sunt legate de aşa-zisa tăiere, este de fapt o revizuire a coeficienţilor de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect şi predicat în PNRR, şi am şi reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluţii şi unde s-a ajuns. În continuare, un scenariu ar fi revizuirea numărului de bugetari, şi desigur, ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale. Dar toate acestea sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar, pentru care avem deadline-ul în trimestrul 2 al acestui an", a spus Boloş, potrivit Digi24.ro.

"N-aş vrea să avansez acest procent pentru a-i speria pe cei din sectorul public, dar intervalul este între 5-10% reducere. (...) Reformele nu se fac cu mânuşi de catifea, acest lucru e limpede pentru toţi. Toată lumea conştientizează că în orice stat membru s-a făcut reformă, nu s-a făcut cu mănuşi de catifea. Ele presupun pe fond şi măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează", a mai arătat Boloș.

El a mai arătat că "dacă acest indicator va fi de referinţă (5-10% - n.red.), reducerea se face de la 37% (ponderea din venituri către plata bugetarilor – n.red.). Să coborâm de la 37%. Este mult, dar vă dau 3 exemple: sunt ţări precum Germania, Italia, Franţa care au această pondere a cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor încasate undeva între 20-25%. Şi atunci, noi fiind cu mult peste ceea ce este media europeană este posibil să avem acest indicatori de referinţă (5-10% - n.red.), sau probabil poate să fie şi ponderea pe care o deţin în PIB", a mai arătat Boloş.

Reducerile nu au mai fost discutate în şedinţa de guvern

Cu toate că un termen pentru lămurirea măcar parţială a situaţiei era aşteptat pentru ziua miercuri, în şedinţa de Guvern, până la urmă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Reducerea cheltuielilor bugetare nici nu s-a discutat în şedinţa Executivului, cum ceruse premierul, pentru că... nu ar fi fost centralizate toate planurile de măsuri de la ministere, după cum dezvăluie HotNews.ro.

"Planurile trebuie depuse la SGG şi discutate după ce sunt centralizate, deci cel mai probabil o discuţie pe baza acestor planuri ale ministerelor va avea loc după ce acest proces se va încheia. În următoarele zile după ce vor fi centralizate toate documentele de la ministere vor fi prezentate aceste măsuri", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, conform sursei citate.

HotNews notează că acesta a fost încurcat şi când a fost întrebat ce plan de reducere a cheltuielilor a prezentat Guvernul ori Secretariatul General al Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Boloș vorbeste prostii ca de obicei.
Budăi e atins de confuzia între bunicii lui și ai celorlalți. Ciucă e lovit de oportunism și face de râs în continuare haina militară. În rest, singurele tăieri care ar fi echilibrat bugetul, respectiv cheltuielile inutile pentru înarmare, veniturile tuturor "specialilor" și ale personalului angajat pe criterii politice ... în mod cert vor rămâne neatinse. Cei trei sunt atât de "perpendiculari" cu realitatea încât până și primul "paralel" al țării le-a transmis că se bate câmpii pe ce nu va fi, ceea ce va determina ca disperarea guvernamentală să-i răstoarne de la putere prin "implozie electorală".
Postat 13 Aprilie 2023, 19:26 de KP
Salariile nu trebuie taiate
Acolo trebuie un Bolojan și rezolva problema. 50% din bugetari freaca menta si canta la frunză.
Postat 12 Aprilie 2023, 20:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON