Consilierul local Kirei Melinda (UDMR) acuză municipalitatea că a mimat generozitatea la începutul acestei săptămâni, când a anunţat dezbaterea impozitelor pentru anul 2019, afirmând că va compensa rata inflaţiei de 1,34% de anul trecut, pentru ca orădenii să plătească impozitele tot la nivelul de anul acesta.
Tot timpul cresc
"Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei în 2015 a fost de minus 0,6%, iar în 2016 de minus 1,5%. Cu toate acestea, în anii anteriori executivul nu a ţinut cont de inflaţia negativă şi, în loc să reducă impozitele, le-a majorat de a ajuns Oradea oraşul cu cele mai mari taxe şi impozite din ţară", a acuzat Kirei.
În acest context, consilierul local a afirmat că va propune Consiliului Local ca, la adoptarea taxelor şi impozitelor pe 2019, să aplice o diminuare de 3% pentru a compensa inflaţiile negative neluate în calcule în ultimii doi ani.
"Grupul UDMR va propune o reducere de 3% a taxelor şi impozitelor pe 2019 şi va propune soluţii. Aceste sume s-ar putea acoperi prin renunţarea la contractele cadru neeconomicoase sau la plata firmelor de avocatură", a spus consiliera.
În plus, întrucât municipalitatea a stabilit termenul limită de 30 martie pentru depunerea propunerilor de către orădeni, deşi dezbaterea publică a impozitelor pe anul 2019 se va încheia abia pe 26 aprilie, Kirei Melinda va cere prelungirea acestui interval. "Până acum se puteau depune propuneri până în ziua dezbaterii sau cu o zi înainte de data dezbaterii. De anul acesta termenul a fost redus de la 30 la 10 zile", a reclamat consiliera.
"Am respectat legea!"
Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea a declarat că municipalitatea nu a aplicat inflaţia negativă din anii 2015 şi 2016 pentru că nu a avut la dispoziţie date oficiale.
"Referitor la modul în care se aplică indexarea, legea face trimitere la site-ul Ministerului Finanţelor, dar aceste date nu au existat pe site. Au fost primării care au cerut ministerului aceste date şi nu au primit niciun răspuns", a declarat Florea.
În ceea ce priveşte termenul limită pentru depunerea propunerilor, directorul economic spune că municipalitatea a aplicat intervalurile prevăzute de lege.
"N-am făcut decât să respectăm legea. Noi am folosit ani de zile termenul de 30 de zile, dar Legea 52 din 2003 privind transpareţa decizională prevede un termen minim de 10 zile pentru primirea propunerilor. Ulterior urmează încă 10 zile pentru elaborarea formulei finale a materialului în dezbatere, după care intervine un interval de 10 zile pentru dezbaterea efectivă", a spus directorul.
Florea a afirmat că municipalitatea nu a găsit de cuviinţă să organizeze o întâlnire publică pentru dezbaterea proiectului de taxe şi impozite aferente anului 2019 pentru că, pe lege, aceasta se iniţiază la propunerea unor organizaţii neguvernamentale sau instituţii.
"Fiind vorba de un proiect care propune menţinerea la acelaşi nivel a taxelor şi impozitelor, fără să aducă nimic nou pentru public, am considerat că nu este necesară o întâlnire", a spus directorul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.