URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2015, 17:03

Să-l facem pe Iosif Vulcan să se simtă mai bine!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iosif Vulcan a albit de tot! Cu o săptămână înainte de aniversarea a 150 de ani (!!!) de la apariţia primului număr al revistei "Familia", Direcţia de Cultură, prin directorul Lucian Silaghi, a tocmit un specialist care să cureţe statuia amplasată în părculeţul de lângă Podul Intelectualilor. Cu o soluţie specială, sculptorul Dumitru Paina a înlăturat negreala şi a curăţat urmele celor mai mari duşmani ai statuilor, porumbeii. Luminat de două lămpi Philips, bustul străluceşte acum în timpul nopţii, la fel cum şi Iosif Vulcan a strălucit în cultura românească.

Pe atunci tânăr student, Dumitru Paina l-a asistat pe cunoscutul sculptor orădean Iosif Fekete la realizarea bustului în anul 1960. Da, Iosif Vulcan, care a trăit şi a muncit în Oradea şi Budapesta, a fost cioplit în piatră de un român şi un maghiar. Până în 1974, statuia a trăit în anonimat, într-o curte a Liceului Pedagogic, până când Paina a reuşit să convingă autorităţile să-l mute în amplasamentul de acum.

Iosif Vulcan a fost probabil primul manager din cultura de limbă română. A avut credinţă în misiunea sa, a avut viziune, a avut reuşite uimitoare. A fost unul dintre cei datorită cărora numele Nagyvárad-Oradea se pomeneşte constant în mediul literar şi teatral. Aproape orice om care citeşte şi altceva în afară de subtitrări şi sms-uri ştie că lui Vulcan i se datorează debutul tânărului de 16 ani Mihai Eminovici, pe vremea când revista apărea la Pesta. Tot el i-a fost poetului şi naş literar, după ce i-a schimbat numele în Eminescu.

În mod paradoxal, muzeul orădean Iosif Vulcan, deschis în casa în care omul de cultură a şi locuit, nu are în colecţie numărul din 6 martie 1866 în care s-a produs debutul lui Eminescu cu poezia "De-aş avea". Totuşi, muzeul afişează de câteva luni un exemplar pus la dispoziţie, din colecţia personală, de generalul Lazăr Cârjan, un împătimit consumator şi colecţionar de carte.

Săptămâna aceasta, în 25 şi 26 iunie, în redacţia Revistei Familia, condusă de poetul Ioan Moldovan, va fi sărbătoare cu prilejul celor 150 de ani de la apariţia primului număr. Mă întreb ce altă ocazie mai potrivită s-ar găsi pentru ca amabilul domn Cârjan să doneze exemplarul cu pricina proaspăt renovatului muzeu Iosif Vulcan? Cel mai preţios număr al întregii colecţii Familia şi-ar găsi astfel cel mai potrivit cămin, iar domnul Vulcan, oriunde s-ar afla, s-ar simţi mult mai bine. Este un gest minunat, pentru care îmi permit să-i mulţumesc încă de pe acum domnului general.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
fiecare cu familia lui
si, ca sa evite definitiv anonimatul, mai bine ar face din proaspatul renovat o cafenea... eventual literara, ca sa mai aiba acces muzeul la tineri, ca invers-nici pomemneala, altfel...
Postat 24 Iunie 2015, 15:25 de vg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON