Bihorenii care dau peste gunoaie aruncate în mijlocul naturii au la îndemână o soluţie practică să ajute la curăţarea lor.
Doi voluntari orădeni asigură "mentenanţa" într-o aplicaţie creată anume pentru a contribui la dispariţia gunoaielor din natură. Tot ce trebuie să facă cei care văd gunoaie este să le pozeze şi să încarce fotografia în aplicaţie, iar apoi voluntarii vor anunţa autorităţile. Şi le vor verifica dacă-şi fac treaba...
Alo, Primăria?
TrashOut este o aplicaţie creată la nivel internaţional, de voluntari dornici să trăiască într-o lume mai curată. În România, programul este gestionat de echipa "Let’s Do It", graţie căreia cantităţi uriaşe de gunoaie au fost adunate din toate judeţele.
Regulile aplicaţiei sunt simple: oricine dă peste un morman de gunoaie încarcă o fotografie în program, care înregistrează şi coordonatele GPS. Fotografiile sunt apoi văzute de voluntarii din spatele aplicaţiei, care alertează primăria pe raza căreia s-au observat gunoaiele.
În Bihor, responsabili sunt doi voluntari cu experienţă, Ionuţ Coman (foto) şi Georgeta Szabo, ambii implicaţi de ani buni în proiecte educative sau sociale. "Transmitem fotografia şi o sesizare către primărie, prin e-mail şi fax, sunăm apoi ca să ne asigurăm că au primit-o şi cerem numărul de înregistrare. Primăriile au obligaţia să salubrizeze aceste zone", explică Ionuţ.
Până la capăt
După ce au făcut curăţenie, primăriile trebuie să răspundă voluntarilor, cu informaţii privind tipurile de deşeuri adunate, cantitatea şi, desigur, unde au fost transportate. Dacă în zece zile nu reacţionează, voluntarii nu se dau bătuţi, ci transmit sesizarea Gărzii de Mediu Bihor, cu tot cu adresa doveditoare că autorităţile locale au fost înştiinţate.
"Nu vrem ca primăriile să fie amendate, ci să fim un sprijin. De multe ori, poate chiar nu ştiu că a apărut un morman de gunoaie la marginea satului", spune Ionuţ. I-ar plăcea ca în fiecare oraş şi comună din Bihor, TrashOut să aibă un voluntar, pentru ca sesizările să meargă şi mai uşor. "Cine doreşte să se implice e binevenit", spune el.
În Bihor, aplicaţia funcţionează de câteva zile şi deja au fost înregistrate sesizări. "Toate sunt în perioada de soluţionare", zice voluntarul. Rămâne de văzut dacă, proaspăt aleşi sau realeşi în funcţii, primarii vor dovedi şi că vor cu adevărat să facă curăţenie, nu se ţin doar de sloganuri electorale...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.