URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2020, 07:56

Să fie curăţenie! O nouă aplicaţie online îi ajută pe bihoreni să-i pună pe primari la lucru

Să fie curăţenie! O nouă aplicaţie online îi ajută pe bihoreni să-i pună pe primari la lucru HARTA GUNOAIELOR. În aplicaţia TrashOut, curioşii pot vedea şi mormanele deja "înregistrate" de alţi voluntari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care dau peste gunoaie aruncate în mijlocul naturii au la îndemână o soluţie practică să ajute la curăţarea lor.

Doi voluntari orădeni asigură "mentenanţa" într-o aplicaţie creată anume pentru a contribui la dispariţia gunoaielor din natură. Tot ce trebuie să facă cei care văd gunoaie este să le pozeze şi să încarce fotografia în aplicaţie, iar apoi voluntarii vor anunţa autorităţile. Şi le vor verifica dacă-şi fac treaba...

Alo, Primăria? 

TrashOut este o aplicaţie creată la nivel internaţional, de voluntari dornici să trăiască într-o lume mai curată. În România, programul este gestionat de echipa "Let’s Do It", graţie căreia cantităţi uriaşe de gunoaie au fost adunate din toate judeţele.

Regulile aplicaţiei sunt simple: oricine dă peste un morman de gunoaie încarcă o fotografie în program, care înregistrează şi coordonatele GPS. Fotografiile sunt apoi văzute de voluntarii din spatele aplicaţiei, care alertează primăria pe raza căreia s-au observat gunoaiele.

Ionuț Coman, voluntar ecoÎn Bihor, responsabili sunt doi voluntari cu experienţă, Ionuţ Coman (foto) şi Georgeta Szabo, ambii implicaţi de ani buni în proiecte educative sau sociale. "Transmitem fotografia şi o sesizare către primărie, prin e-mail şi fax, sunăm apoi ca să ne asigurăm că au primit-o şi cerem numărul de înregistrare. Primăriile au obligaţia să salubrizeze aceste zone", explică Ionuţ. 

Până la capăt

După ce au făcut curăţenie, primăriile trebuie să răspundă voluntarilor, cu informaţii privind tipurile de deşeuri adunate, cantitatea şi, desigur, unde au fost transportate. Dacă în zece zile nu reacţionează, voluntarii nu se dau bătuţi, ci transmit sesizarea Gărzii de Mediu Bihor, cu tot cu adresa doveditoare că autorităţile locale au fost înştiinţate. 

"Nu vrem ca primăriile să fie amendate, ci să fim un sprijin. De multe ori, poate chiar nu ştiu că a apărut un morman de gunoaie la marginea satului", spune Ionuţ. I-ar plăcea ca în fiecare oraş şi comună din Bihor, TrashOut să aibă un voluntar, pentru ca sesizările să meargă şi mai uşor. "Cine doreşte să se implice e binevenit", spune el. 

În Bihor, aplicaţia funcţionează de câteva zile şi deja au fost înregistrate sesizări. "Toate sunt în perioada de soluţionare", zice voluntarul. Rămâne de văzut dacă, proaspăt aleşi sau realeşi în funcţii, primarii vor dovedi şi că vor cu adevărat să facă curăţenie, nu se ţin doar de sloganuri electorale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON