URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 07:56

Să fie curăţenie! O nouă aplicaţie online îi ajută pe bihoreni să-i pună pe primari la lucru

Să fie curăţenie! O nouă aplicaţie online îi ajută pe bihoreni să-i pună pe primari la lucru HARTA GUNOAIELOR. În aplicaţia TrashOut, curioşii pot vedea şi mormanele deja "înregistrate" de alţi voluntari
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care dau peste gunoaie aruncate în mijlocul naturii au la îndemână o soluţie practică să ajute la curăţarea lor.

Doi voluntari orădeni asigură "mentenanţa" într-o aplicaţie creată anume pentru a contribui la dispariţia gunoaielor din natură. Tot ce trebuie să facă cei care văd gunoaie este să le pozeze şi să încarce fotografia în aplicaţie, iar apoi voluntarii vor anunţa autorităţile. Şi le vor verifica dacă-şi fac treaba...

Alo, Primăria? 

TrashOut este o aplicaţie creată la nivel internaţional, de voluntari dornici să trăiască într-o lume mai curată. În România, programul este gestionat de echipa "Let’s Do It", graţie căreia cantităţi uriaşe de gunoaie au fost adunate din toate judeţele.

Regulile aplicaţiei sunt simple: oricine dă peste un morman de gunoaie încarcă o fotografie în program, care înregistrează şi coordonatele GPS. Fotografiile sunt apoi văzute de voluntarii din spatele aplicaţiei, care alertează primăria pe raza căreia s-au observat gunoaiele.

Ionuț Coman, voluntar ecoÎn Bihor, responsabili sunt doi voluntari cu experienţă, Ionuţ Coman (foto) şi Georgeta Szabo, ambii implicaţi de ani buni în proiecte educative sau sociale. "Transmitem fotografia şi o sesizare către primărie, prin e-mail şi fax, sunăm apoi ca să ne asigurăm că au primit-o şi cerem numărul de înregistrare. Primăriile au obligaţia să salubrizeze aceste zone", explică Ionuţ. 

Până la capăt

După ce au făcut curăţenie, primăriile trebuie să răspundă voluntarilor, cu informaţii privind tipurile de deşeuri adunate, cantitatea şi, desigur, unde au fost transportate. Dacă în zece zile nu reacţionează, voluntarii nu se dau bătuţi, ci transmit sesizarea Gărzii de Mediu Bihor, cu tot cu adresa doveditoare că autorităţile locale au fost înştiinţate. 

"Nu vrem ca primăriile să fie amendate, ci să fim un sprijin. De multe ori, poate chiar nu ştiu că a apărut un morman de gunoaie la marginea satului", spune Ionuţ. I-ar plăcea ca în fiecare oraş şi comună din Bihor, TrashOut să aibă un voluntar, pentru ca sesizările să meargă şi mai uşor. "Cine doreşte să se implice e binevenit", spune el. 

În Bihor, aplicaţia funcţionează de câteva zile şi deja au fost înregistrate sesizări. "Toate sunt în perioada de soluţionare", zice voluntarul. Rămâne de văzut dacă, proaspăt aleşi sau realeşi în funcţii, primarii vor dovedi şi că vor cu adevărat să facă curăţenie, nu se ţin doar de sloganuri electorale...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON