URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
02 August 2017, 19:38

S-au lansat ghidurile: 36,1 milioane de euro pentru proiectele europene ale Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulile au fost stabilite, cursa poate începe. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat miercuri cinci ghiduri de finanţare destinate municipiilor reşedinţă de judeţ.

Cele cinci ghiduri aferente Programului Operaţional Regional vizează obiective precum: reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă; reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ; îmbunătăţirea regenerării fizice,   economice şi sociale a comunităţilor marginalizate în municipiile reşedinţă de judeţ din România; creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă şi creşterea calităţii infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă.

"Odată lansate ghidurile de finanţare, urmează să se facă prioritizarea proiectelor în funcţie de importanţa lor, iar, spre sfârşitul anului, să se depună cererile de finanţare. Primele contracte de finanţare ar urma să fie semnate anul viitor", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, prezent la şedinţa de lansare a ghidurilor.

Linie de tramvai şi reabilitări de străzi

La nivelul Regiunii Nord-Vest, bugetul alocat proiectelor europene este de 183 milioane de euro. Din această sumă, 36,1 milioane de euro vor reveni municipiului Oradea.

Oraşul este situat sub Cluj-Napoca, cu 45 milioane de euro, şi înainte de Baia Mare cu 29,1 milioane de euro. Pentru comparaţie, municipiul Satu Mare are rezervate 26,8 milioane de euro, iar Bistriţa alte 23,8 milioane euro.

"Fondurile au fost împărţite după o formulă clară: jumătate din bani se vor aloca în funcţie de populaţie, iar jumătate din bani în mod egal celor care au dreptul la fonduri", a spus Moş.

Potrivit directorului, în următoarea etapă urmează să se facă prioritizarea proiectelor de finanţat. Oradea va folosi cea mai mare parte a banilor, circa 29,3 milioane de euro, pe axa de mobilitate urbană în care sunt cuprinse, printre altele, extinderea liniei de tramvai prin Calea Aradului şi de-a lungul Peţei până în cartierul Cantemir, reabilitarea Pieţei Ferdinand şi a străzii Vasile Alecsandri.

Pe axa privind revitalizare urbană vor fi alocate fonduri de 3,2 milioane de euro, iar pe domeniul educaţiei şi cel vizând regenerarea comunităţilor defavorizate se vor cheltui 1,9 milioane de euro, respectiv 1,5 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mandru ca sunt oradean
De cand primarul Bolojan face echipa cu viceprimarul Florin Birta Oradea infloreste efectiv. Se schimba din bine in foarte bine tot mai mult in fiecare zi. Sunt mandru ca sunt cetatean al acestui oras minunat!
Postat 02 August 2017, 23:07 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON