URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2017, 19:38

S-au lansat ghidurile: 36,1 milioane de euro pentru proiectele europene ale Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Regulile au fost stabilite, cursa poate începe. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat miercuri cinci ghiduri de finanţare destinate municipiilor reşedinţă de judeţ.

Cele cinci ghiduri aferente Programului Operaţional Regional vizează obiective precum: reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă; reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile reşedinţă de judeţ; îmbunătăţirea regenerării fizice,   economice şi sociale a comunităţilor marginalizate în municipiile reşedinţă de judeţ din România; creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă şi creşterea calităţii infrastructurii educaţionale relevante pentru piaţa forţei de muncă.

"Odată lansate ghidurile de finanţare, urmează să se facă prioritizarea proiectelor în funcţie de importanţa lor, iar, spre sfârşitul anului, să se depună cererile de finanţare. Primele contracte de finanţare ar urma să fie semnate anul viitor", a declarat Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, prezent la şedinţa de lansare a ghidurilor.

Linie de tramvai şi reabilitări de străzi

La nivelul Regiunii Nord-Vest, bugetul alocat proiectelor europene este de 183 milioane de euro. Din această sumă, 36,1 milioane de euro vor reveni municipiului Oradea.

Oraşul este situat sub Cluj-Napoca, cu 45 milioane de euro, şi înainte de Baia Mare cu 29,1 milioane de euro. Pentru comparaţie, municipiul Satu Mare are rezervate 26,8 milioane de euro, iar Bistriţa alte 23,8 milioane euro.

"Fondurile au fost împărţite după o formulă clară: jumătate din bani se vor aloca în funcţie de populaţie, iar jumătate din bani în mod egal celor care au dreptul la fonduri", a spus Moş.

Potrivit directorului, în următoarea etapă urmează să se facă prioritizarea proiectelor de finanţat. Oradea va folosi cea mai mare parte a banilor, circa 29,3 milioane de euro, pe axa de mobilitate urbană în care sunt cuprinse, printre altele, extinderea liniei de tramvai prin Calea Aradului şi de-a lungul Peţei până în cartierul Cantemir, reabilitarea Pieţei Ferdinand şi a străzii Vasile Alecsandri.

Pe axa privind revitalizare urbană vor fi alocate fonduri de 3,2 milioane de euro, iar pe domeniul educaţiei şi cel vizând regenerarea comunităţilor defavorizate se vor cheltui 1,9 milioane de euro, respectiv 1,5 milioane de euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mandru ca sunt oradean
De cand primarul Bolojan face echipa cu viceprimarul Florin Birta Oradea infloreste efectiv. Se schimba din bine in foarte bine tot mai mult in fiecare zi. Sunt mandru ca sunt cetatean al acestui oras minunat!
Postat 02 August 2017, 23:07 de BlackDot
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON