URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2020, 17:00

S-a votat: Zeci de posturi dispar din organigrama Consiliului Judeţean Bihor. Contre şi acuze între Ilie Bolojan şi opoziţia PSD-UDMR (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organigrama Consiliului Judeţean Bihor va fi redusă la puţin peste jumătate din cea existentă în acest moment, au decis, joi, consilierii judeţeni ai PNL – majoritari - în prima şedinţă ordinară din acest mandat, în care instituţia este condusă de Ilie Bolojan.

Consilierii PSD şi UDMR au votat împotrivă şi au militat pentru amânarea şi "evaluarea" mai detaliată şi mai blândă a restructurării aparatului propriu al instituţiei. Ioan Mang a fost cel mai vocal şi l-a acuzat pe Ilie Bolojan că, printr-o asemenea decizie, "vrea să-şi facă imaginea că e omul care dă cu barda". 

Mang: "Sunt înlocuiţi oamenii lui Popa cu cei ai lui Bolojan"

Potrivit proiectului publicat pe site-ul instituţiei şi votat în plen, noua organigramă va avea 97 de posturi, din care 8 "temporar vacante, titularii având raportul de serviciu suspendat", un asemenea post fiind "rezervat", de pildă, pentru senatorul Cseke Attila, care înainte de a deveni parlamentar a fost jurist la CJ. În formula anterioară, erau 194 de posturi în organigramă, din care 174 erau efectiv ocupate. 

Iniţiativa preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, a stârnit pasiuni, reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR punând sub semnul întrebării legalitatea demersului, dar şi acurateţea cu care s-a decis care posturi să fie desfiinţate. 

Borsi Loránt, liderul de grup al UDMR, a întrebat pe ce criterii s-a decis restructurarea, dar și cum se aliniază propunerea lui Bolojan cu declaraţiile premierului liberal Ludovic Orban, care a spus "apărăm locurile de muncă, nu le desfiinţăm".

Cel mai vocal a fost, însă, liderul PSD, Ioan Mang, care a susţinut o pledoarie împotriva felului în care se fac restructurările, avertizând că acestea vor genera procese pe care CJ Bihor le va pierde, aşa cum a pierdut şi Primăria Oradea procesele cu mai mulţi angajaţi daţi afară tot de Bolojan. 

De notat că Mang nu a adus niciun argument care să-i susţină spusele, afirmând doar că, de exemplu, proiectul nu a fost adus la cunoştinţa consilierilor cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţei şi nu a fost avizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în condiţiile în care, potrivit Codului Administrativ, conceput chiar de fosta guvernare PSD, aceste condiţii nu mai există.

Pe de altă parte, şeful PSD Bihor, aflat în plină campanie pentru a fi ales deputat la alegerile din 6 decembrie, a afirmat că, cel mai probabil, PNL-iştii îşi vor aduce, anul viitor, oamenii lor şi vor vota o nouă organigramă cu mai multe posturi. "Trebuie înlocuiţi liberalii lui Cornel Popa cu liberalii lui Ilie Bolojan", a descris el demersul.

Bolojan i-a răspuns însă tăios, replicându-i că "probabil vorbiţi din propria dvs experienţă", şi a reiterat că nu are nicio intenţie de a înlocui clientela PSD şi UDMR cu cea a PNL, amintind că departajarea funcţionarilor care vor rămâne în cadrul CJ şi cei care vor pleca va fi făcută prin concurs.

"Nu a plătit primarul despăbugirile"

Totodată, şeful PSD Bihor a spus că totul este făcut în grabă, fără analize aprofundate. "La Primăria Oradea, cei care au avut curajul şi au mers în instanţă au câştigat, iar noi (n.r. – cetăţenii) le-am plătit despăgubirile, nu le-a plătit primarul. Mai amânaţi acest material, pentru a se face analize concrete. Aşa cum e acum, decizia are un singur scop: să crească imaginea cuiva (n.r. – referindu-se la Ilie Bolojan), care vine cu barda şi reduce posturile", a spus Mang. 

Tot el a făcut o pledoarie "sentimentală", spunând că a fost sunat de o angajată a CJ, care "plângând" i-a spus că, la rândul ei, a fost sunată că nu are de ce se întoarce din concediul de maternitate, căci i se desfiinţează postul. "Legea nu permite acest lucru", a subliniat Mang. 

Şeful PSD Bihor a ignorat, însă, faptul că prin reorganizarea aparatului propriu al CJ şi reducerea organigramei nu se discută despre persoane, cum a făcut el fără a numi pe cineva anume, ci despre posturi, care vor fi ocupate prin concursuri.

Trebuiau să se gândească...

După ce i-a dat cuvântul secretarului judeţului, Carmen Soltănel, care a explicat că toate formalităţile legale au fost îndeplinite pentru modificarea organigramei, preşedintele CJ a luat cuvântul şi a descris, în detaliu, supradimensionarea aparatului propriu al instituţiei şi anomaliile pe care le-a descoperit acolo. 

"Locurile de muncă trebuie apărate, dar nu ale celor care nu muncesc. Aşa se distrug locurile de muncă din privat. Aceşti bani în loc să se ducă pe investiţii, sunt tocaţi de oameni care nu-şi justifică locul de muncă", a spus Ilie Bolojan în plen, acuzându-l pe Ioan Mang că face asemenea declarații fiindcă se află în campanie electorală.

Totuşi, Bolojan a spus că va răspunde "cât mai serios" acuzaţiilor şi a exemplificat motivele pentru care taie posturile. "Nu-mi place să fac asta. Cu toată empatia pentru cei care vor fi disponibilizaţi, trebuiau să se gândească ani de zile - când n-au făcut ceea ce trebuie - că va veni o zi când nu se va putea continua aşa. Însă am un mare respect pentru cei care lucrează în sectorul public pe salarii mai mici şi aduc fonduri europene şi pentru cei care lucrrază în sectorul privat, care poate ar vrea condiţii mai bune", le-a răspuns el opozanţilor.

Mai mulţi oameni, mai puţină muncă

Legat de situaţia de la CJ, Bolojan a enumerat că la Serviciul Juridic erau 8 angajaţi cu 220 de dosare în lucru, în vreme ce la Primăria Oradea sunt 15 jurişti cu 3.000 de dosare, iar la Achiziţii sunt 7 angajaţi, cu doar 6 proceduri în derulare, pe când la Primărie sunt 7 angajaţi şi au 45 de proceduri în derulare.

La Urbanism, a spus Bolojan, încărcătura e într-adevăr mare, dar în schimb în CJ eficiența este mică. "Se emite un certificat de urbanism la două zile. La Primăria Oradea se emit trei pe zi. La CJ se emite o autorizaţie de construcţie la 7 zile, la Primărie una pe zi. Sunt nişte chestiuni evidente, faceţi şi dvs. comparaţiile", a spus noul preşedinte al CJ Bihor. 

El a subliniat că la compartimentul care se ocupă cu fondurile europene "o devălmăşie mai mare nu s-a putut vedea", explificând cu proiectul Parcului Ştiinţific şi Tehnologic din Oradea, care nu are manager. 

„Totodată, aveam structuri paralele în totalitate. Agenţia pentru Managementul Destinaţiei, cu 16 angajaţi, face te miri ce. În timp ce Centrul pentru Informare Turistică face cam acelaşi lucru, adică nu mare lucru. Veţi vedea când vom audita toate aceste structuri ce au făcut în aceşti ani", a spus Bolojan.

"Îmi asum răspunderea"

Pe aceeaşi temă, preşedintele CJ Bihor a spus că "îmi asum răspunderea că această evaluare a fost făcută în mod corect. Cei care sunt mai mulţi pe post vor da concurs. Cu această reorganizare, CJ va funcţiona mai bine decât până acum".

Pe de altă parte, el le-a subliniat contestatarilor că vechea conducere nu doar că a funcţionat cu un aparat propriu supradimensionat, ci "s-au creat nişte sisteme de tip satelit în jurul CJ în care sunt zeci de angajaţi". El a dat exemple: Direcţia Social Comunitară – 6 angajaţi, Parcuri Industriale – 8 angajaţi, Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdu Bihar – 9 angajaţi, ADI Ecolect – 9 angajaţi, AMD Bihor – 16 angajaţi, ADI Ecoland – 9 angajaţi, Asociaţia de Dezvoltare Durabilă – 12 angajaţi. 

"Sunt 76 de persoane! Apropo de oamenii unora sau altora. De exemplu, Fundaţia Euroregiunea Bihor Hajdu Bihar este condusă de Bogdan Hossu, poate îl ştiţi (n.r. – fost consilier local PSD), cu un salariu de 9.401 lei pe lună, şi de Peto Dalma Csilla (n.r. - UDMR), cu un salariu de 7.692 lei. Vă rog să-i întrebaţi de curiozitate cu ce se ocupă? Cei care aţi fost la conducere, mergeţi şi întrebaţi-i: ce faceţi în aceste zile?", a afirmat Bolojan. 

În context, șeful CJ a spus că în prima zi când a ajuns în instituţie, aceasta arăta ca după război, după plecarea vechii conduceri, "cu cuie smulse din pereţi" şi "mobilier pe holuri".

Şi alte tăieri

Reducerea organigramei aparatului propriu n-a fost însă singura "tăiere" decisă în prima reuniune a Consiliului Judeţean, tot cu voturile reprezentanţilor PNL fiind desfiinţată şi una dintre "structurile paralele" despre care vorbise Bolojan, şi anume Direcţia Social-Comunitară Bihor, şi totodată a fost făcut primul pas pentru ca la următoarea şedinţă să fie desfiinţate altele două - Agenţia de Management al Destinaţiei şi Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar, ambele populate cu clientelă politică în ultimii patru ani de către UDMR şi PSD.

Liderul grupului UDMR, Borsi Lorant, a pledat pentru păstrarea DSC, structură despre care BIHOREANUL a dezvăluit că intermedia "drenarea" unor sume mari de bani către ONG-uri din siajul UDMR, spunând că nu va mai exista o structură prin care să fie finanţaţi "copii defavorizaţi şi sportivi amatori".

Degeaba, însă, căci după ce Bolojan a răspuns că "se poate accepta finanţarea proiectelor bune, dar nu drenarea banilor publici, desfiinţarea DSC a fost votată de liberali, cu abţinerea consilierilor PSD şi voturile contra ale UDMR-iştilor.

Pe de altă parte, tot cu voturile consilierilor PNL a fost adoptată o hotărâre prin care la Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar a fost constituit un Consiliu Director format din preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi ai CJ, Călin Gal şi Mircea Mălan, pentru ca aceştia să poată propune legal din punct de vedere formal desfiinţarea acestui ONG al CJ care numără nu mai puţin de 9 angajaţi. La fel, în Adunarea Generală a Acţionarilor la Agenţia de Management al Destinaţiei, altă structură paralelă pe care CJ a întreţinut-o odată cu Centrul Naţional pentru Informare şi Promovare Turistică, a fost votat ca reprezentant Mihai Jurca, director APTOR Oradea, cel mai probabil tot ca pas premergător desfiinţării AMD.

Sinecuri de scurtă durată

Spre finalul şedinţei, la fel cum se întâmplă de fiecare dată după alegeri, au fost votaţi şi cei 6 reprezentanţi ai CJ Bihor care vor fi membri în Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, o structură formată din şefii Poliţiei, ISU, Jandarmeriei şi ai altor instituţii cu atribuţii de ordine publică.

Din partea noului CJ, în ATOP vor fi membri patru consilieri judeţeni PNL (Traian Dorin Boca, Julien Mateiaş, Ionel Avrigeanu şi Florin Ciora) şi câte unul de la PSD (Florin Oros) şi UDMR (Grim Andras), proporţional cu reprezentarea celor trei partide în CJ Bihor.

Cu două zile în urmă, însă, la prima sa conferinţă de presă, preşedintele Ilie Bolojan a afirmat că pe viitor s-ar putea ca reprezentanţii CJ din ATOP să activeze "pe bază de voluntariat", deoarece sunt plătiţi doar ca să participe la câte o şedinţă în fiecare lună, fără să contribuie la luarea vreunei decizii, aşa încât sumele pe care le încasează nu sunt justificate.

Şedinţa CJ Bihor a fost transmisă pe pagina de Facebook a instituţiei. VEZI VIDEO, AICI!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Meritocratie si competenta.
Felicitari domnule Bolojan, face-ti curatenie ca e plin Consiliul Judetean de putori si pilosi. In ceea ce priveste ci disponibilizati sa fie fericiti ca nu li s-au cerut bani inapoi pentru perioada in care au "taiat frunze la caini "si au fost platiti bine din banii nostrii. In ceea ce priveste gargara lui Mang, Pasztor & Co. cred ca ar fi trebui sa fie actionati in instanta pentru gestiune dezastruoasa a Consiliului Judetean Bihor si sã plateasca pentru asta.
Postat 30 Octombrie 2020, 13:12 de Dorel2016
97 de posturi, conform cu noua organigramă, e prea mult încă. Jumătate ar fi suficient !?!
Înainte de 1990, aparatul județean avea 48 de posturi, în condițiile în care sistemul era centralizat, iar deciziile se implementau în toate colțurile județul în același mod, prin monitorizare și deplasare permanentă între CJ și Primării ... nu ca acum, când fiecare UAT are consilieri locali și primărie cu personal de cel puțin două ori mai mare ca atunci !?!
Postat 30 Octombrie 2020, 10:19 de CrisDumi
excalibur
In următorii 4 ani ai sa dai din gură tot aiurea:::)))) NELU KOLONELU TE IUBEȘTE
Postat 29 Octombrie 2020, 21:36 de Sandu2100
Statul modern fanariot roman
Incepem cu un flashback in istorie:"Una dintre perioadele cele mai demonizate şi mai obscure în acelaşi timp din istoria românească este „secolul fanariot”. În perioada cuprinsă între anii 1711 şi 1821, la conducerea Ţărilor Române s-au aflat domni de origine greacă, locuitori ai cartierului Fanar din Constantinopol, care au fost numiţi de otomani să conducă destinele celor două Principate, într-o perioadă în care Imperiul Semilunei trecea prin grele încercări politico-militare."[https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/secolul-fanariot-si-tarile-romane-aflate-la-granita-marilor-imperii]...[https://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_fanariot%C4%83].Fanariotii de azi sunt acesti politicieni fara scrupule,verosi,impostori,avizi sa se catare in orice functie din structura statului fanariot roman,din care sa-si poata exercita influenta pe verticala si pe orizontala.Pe orizontala gasim aristocratia bugetara,locul unde sunt plantati si recompensati acolitii fanariotilor.Transpartinici.O mega-structura parazita care greveaza si vlaguieste resursele tarii.Fanarul din Constantinopol s-a mutat la Bruxelles.Aici avem grila de salarizare si coeficientii de multiplicare ai structurilor statului fanariot,in 2017:[https://www.mediafax.ro/politic/noua-grila-de-salarizare-a-demnitarilor-ce-lefuri-vor-avea-presedintele-premierul-si-ministrii-16228540].Fara alte sporuri si beneficii.Bolojan e bomba cu fragmentatie care ar putea detona din interior hydra cu multe capete.Si somajul pe care-l vor lua va fi mult peste salariul net al unui proletar din "cimpul muncii".Mergeti la vot.Oricum nu conteaza...
Postat 29 Octombrie 2020, 21:30 de excalibur
Bun ricoseu de dreapta
"Drain the swamp!" "Reagan: the best social program is a productive private sector job"
Postat 29 Octombrie 2020, 20:36 de unu
tupeu de bugetar
Cât tupeu de bugetar să ai să zici că susținerea locurilor de muncă și a economiei implică cele de frecat menta la stat...cei ce se trezesc la 5 dimineața și fac naveta să lucreze la bandă ce să zică atunci? Cei din taxele cărora voi de fapt sunteți plătiți, că banii ăia nu-i scoate statul din cer, ci vin din exporturile ce le fac cei care chiar muncesc în țara asta.
Postat 29 Octombrie 2020, 19:03 de manu144x
Felicitări Bolojan
O gramada de angajați care nu fac nimic. E timpul ca acei leneși sa învețe sa fie performanți. Sa dea CJ in judecată își primesc , câteva salarii compensatorii si altu in veci in sistem.
Postat 29 Octombrie 2020, 18:48 de Sandu2100
RESPECT ILIE BOLOJAN!!!! ACEST PROCEDEU AR TREBUI APLICAT IN TOATE INSTITUȚIILE PUBLICE!!!!!
Sa știți că noi oamenii de rând apreciem și va susținem in acest demers necondiționat.Acest aspect trebuie luat in calcul în toate instituțiile publice.Sigur că această măsură este nepotrivita pentru cei obișnuiți cu serviciul călduț oferit de partid.Sunt acei oameni incapabili care nu știu să facă minic.De ce va e frică de acest demers al d-lui Bolojan domnilor funcționari publici bine pregătiți???!De ce va este frică de un concurs pe bune și nu pe pile ?Sau vi se pare normal ca cei care nu muncesc să salarii nesimțite din banii cetățenilor iar fraierii sa muncească pe 1500 de lei ?!! JANOȘ urla ca un descreierat pentru că el este disperat sa capitalizeze totul politic ca sa nu îl zboare ciolacu.
Postat 29 Octombrie 2020, 17:24 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON