URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2020, 07:52

S-a „virusat” piața! Pandemia a înghețat piața imobiliară din Bihor, de teama crizei economice

S-a „virusat” piața! Pandemia a înghețat piața imobiliară din Bihor, de teama crizei economice "SĂ AIBĂ CURTE". Închişi de şase săptămâni împreună cu copiii în apartamente de bloc, mulţi orădeni tânjesc după spaţiul unei case cu curte. "Puţinii clienţi care mai sună spun că vor să se mute la casă", confirmă managerul agenţiei Gaminvest, Mirko Giuffrida
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Epidemia provocată de noul coronavirus a dat peste cap vieţile tuturor. Aflaţi de o lună şi jumătate în "arest la domiciliu", orăşenii rezistă cu greu în izolare, mai ales cei care au copii.

"Piaţa s-a prăbuşit şi au apărut modificări. Unii dintre cei care stau în chirie la bloc caută să se mute. Ar mai pune 100 de euro la chirie numai să stea la casă", spune managerul agenţiei imobiliare Gaminvest, Mirko Giuffrida.

Covid-ul imobiliar

Pandemia a gripat întâi industria ospitalităţii, cu turismul şi serviciile, după care a lovit industria şi piaţa imobiliară. După un start bun, în care, potrivit Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, numărul tranzacţiilor a crescut în primul trimestru al anului 2020 la 133.181 de vânzări, cu 12,8% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după instituirea stării de urgenţă, pe 16 martie, piaţa a încremenit.

Mirko Giuffrida, GaminvestLuna trecută, în Bihor s-au vândut 1.308 proprietăţi, cu 79 mai puţine decât în martie 2019, adică o scădere de 6%. Pentru aprilie prăbuşirea se anunţă totală. "Toată lumea aşteaptă. Oamenii evită să ia credite pentru că nu ştiu dacă peste o lună vor mai avea un job ca să achite ratele", spune Mirko Giuffrida (foto).

Casă, dulce casă...

Săptămâna trecută, agenţiile imobiliare din Oradea erau în şomaj. De când cu starea de urgenţă, agenţii negociază separat cu vânzătorii şi cumpărătorii, întâlnindu-se împreună doar la oficializarea tranzacţiei. Iar piaţa s-a prăbuşit. Cele mai bune agenţii abia dacă încheie trei tranzacţii pe săptămână. Majoritatea sunt urgenţe impuse de obligaţia de evacuare a actualului spaţiu locativ ori, dimpotrivă, încercarea de a evada din el. "Cei cu copii care stau la bloc s-ar muta la o casă cu curte, ca să aibă unde ieşi la aer", spune Giuffrida.

Florin Bica, broker la Remax FamilyÎn general, clienţii sunt chiriaşi care şi-ar dori spaţiu, dar şi persoane care refuză ideea unui apartament de bloc. "Familiştii închişi în blocuri şi românii veniţi din străinătate care vor să se stabilească în Oradea sau în localităţile limitrofe şi-ar dori în general case", spune Florin Bica (foto), broker la Remax Family. Pentru confortul suplimentar, potenţialii chiriaşi ar fi dispuşi să dea cam 100 euro în plus la sumele de 300-400 euro/lună, iar cumpărătorii cam 80-100.000 euro. Ceea ce nu înseamnă, însă, o casă prea mare.

Doar pe termen lung

În ciuda faptului că cerere există, închirierile şi vânzările sunt puţine. "Clienţii ar închiria pe 2-3 luni, ca să nu stea cu copiii închişi în case până trece epidemia, dar proprietarilor nu le convine. Perioada e prea scurtă, familiştii au copii care provoacă distrugeri şi, după ce pleacă, trebuie să dezinfectezi şi să repari, ceea e o cheltuială în plus", spune agentul imobiliar Dana Văduva.

În plus, chiriaşii ar trebui să ştie că îşi asumă cheltuieli suplimentare. "Ca să stai la casă îţi trebuie bani. Indiferent că alegi cartierul Grigorescu sau Paleu, ai nevoie de două maşini ca să poţi merge separat la muncă, la cumpărături sau cu copilul la şcoală, iar asta costă".

În ce priveşte vânzările, tranzacţiile sunt blocate indiferent că este vorba de apartamente sau case. "Toţi cumpărătorii aşteaptă criza economică şi să coboare preţurile. Acum vinde doar cine acceptă să lase din preţ", zice Văduva. Iar aceştia sunt prea puţini...

Blocaj, nu criză

Ştefan Kopany, deținătorul PrimaÎn prezent, preţul unui apartament nou în Oradea variază între 950 şi 1.100 euro pe metrul pătrat. În condiţiile în care majoritatea celor 600 de unităţi locative aflate în diferite faze de construcţie sunt contractate, şansa ca preţul să scadă este mică. "Momentan, vorbim de un blocaj, nu de o criză. Oamenii şi-au amânat deciziile de achiziţie, dar vom vedea ce va fi peste câteva luni", spune cel mai mare dezvoltator imobiliar local, Ştefan Kopany (foto), deţinătorul grupului de firme Prima.

Oricum, în condiţiile în care terenul, materialele şi manopera pentru apartamentele în lucru au fost deja în mare parte plătite, preţul de vânzare al apartamentelor nu are cum ieşi din marja de rentabilitate a dezvoltatorului. "Am văzut în presa centrală că preţurile apartamentelor vor scădea cu 30-40%. Asta ar însemna ca un apartament de 60.000 euro să se vândă cu 36.000 euro, ceea ce nici în criza din 2008 nu s-a întâmplat", spune directorul de vânzări al Prima, Ciprian Sonea, convins că dezvoltatorii vor ţine de preţuri: "Decât să vândă în pierdere şi să intre în insolvenţă, majoritatea vor prefera să amâne vânzarea cu un an sau doi".

Asta până când cererea şi oferta se vor întâlni din nou...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Fa-ti un bine si citeste comentariul de mai jos: Piata imobiliara din Oradea SAU Imparatul e gol SAU Oradenii sunt prosti?
Dragi CUMPARATORI ORADENI, va rog nu mai inghititi PROSTIILE pe care vi le baga pe gat aceste agentii imobiliare cu angajatii lor slab pregatiti, in mare lor parte, sau in general vorbind, vanzatorii de proprietati imobiliare din Oradea. Treaba e destul de simpla si clara: ====> 1) daca esti CUMPARATOR, nu mai "pune botul" la preturile NEJUSTIFICAT de mari ce sunt cerute in Oradea, indiferent de ce tip de proprietate vb, si indiferent de cartier. Da, ai citit bine!!! De ce? Uite un exemplu simplu, ce apare mai sus in text: "În prezent, preţul unui apartament nou în Oradea variază între 950 şi 1.100 euro pe metrul pătrat." Aceste preturi sunt ABERANT DE MARI pentru un oras ca Oradea, de vreme ce preturile medii in orase importante, gen TIMISOARA sau BRASOV au fost in MARTIE 2020, deci inainte de criza COVID, la circa 1300 EUR/mp (SURSA: https://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro). Tu ca oradean, (presupunand desigur ca nu esti ceva bugetar imbuibat, mai mult sau mai putin spagar, si/sau angajat pe pile care stai in pandemie DEGEABA acasa pe un salar intreg) daca lucrezi la privat, niciodata nu vei avea salarul si oportunitatile pe care le are unul ca tine din Timisoara, Brasov sau Cluj sau alte orase dezvoltate. Defapt, tu ca bihorean si implicit, oradean, esti printre cei mai slab platiti angajati din tara (sursa Ianuarie 2020 - https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/harta-salariilor-romania-mai-avantajos-trait-2020-1_5e1f009d5163ec4271237603/index.html) iar pt asta "multumeste-i" unui anume Petru Filip, fost primar al Oradei, din cauza caruia am pierdut trenul dezvoltarii, si de-abia Bolojan a salvat ce a mai putut in ceasul al 12-lea. Revenind deci, de ce sa fi tu PROSTUL de la urma si sa platesti preturile lor abernate?. Nu te mai lasa prostit, draga cumparatorule oradean si bihorean. Esti prea sarac sa meriti sa fi prostit in halul asta de niste speculanti care nu fac altceva decat sa strice piata (cererea si oferta) prin "serviciile" lor de intermediere de cacao. Asta e doar un exemplu, dar exact aceasi prostie se intampla la toate tipurile de proprietati din toate zonele. Lasa-i pe dezvoltatori si pe agenti sa fiarba in suc propriu pt ca deja prea si-au facut de cap in Oradea ca la balamuc. Sa isi bage preturile lor exagerate in dos. La fel si vanzatorii care iti baga pe gat niste preturi de zici ca am fi in Sibiu sau Timisoara. NU FI PROSTUL LOR! Nu le platii rahaturile la suprapret niciunuia dintre ei, mai ales acum cu criza asta care ne afecteaza pe toti. ====> 2) daca esti VANZATOR, te rog nu mai apela la aceste agentii care "strica meciul". Ele o sa iti ceara oricum un comision total nejustificat de mare pt Oradea si tu vei baga oricum comisionul ala in pretul final, degeaba agentia imi zice mie (ca potential cumparator), ca nu imi ia comision. Foloseste si tu OLX sau alte site-uri care sunt in marea lor parte GRATIS. Si te rog draga vanzatorule TREZESTE-TE si tu LA REALITATE, ca agentul cu care colaborezi e prea lacom sau prea slab pregatit profesional. Oradea e un oras frumos, de acord, dar relativ sarac economic, cu salarii si posibilitati modeste ca sa fiu diplomat (vezi link-ul de mai sus cu statistica nationala pe slarii) asa ca nu mai visa ca o sa iti plateasca tie prostii preturi aproape ca in Cluj (de exemplu, trebuie sa fi prost sa platesti si sa pretinzi preturi binisor peste 100.000 EUR pe nu stiu ce case sau terenuri fara NICI O UTILITATE bransata, de prin Oncea sau Iosia sau Grigorescu sau alte aberatii) aici in Oradea. Sigur, de acord cu tine, prost e cine da nu cine cere, dar poate daca te trezesti si tu, nu mai stai cu casa sau terenul sau apartamentul la vanzare ani intregi de-a randul. Mai ales la ce dezastru se arata in economie, eu zic sa nu mai visezi cu ochii deschisi. O sa fie si de acum inainte prosti, dar or sa fie mai putini prosti dinastia care sa isi permita suma exagerata care o vrei tu pe casa/apartamentul/terenul tau. ====> 3) daca esti AGENT/AGENTIE imobiliara, ce am scris la punctul 2, e valabil si pt tine. Lasa lacomia ca nu esti agent imobiliar in Bucuresti sau Cluj sau Constanta. Pana si aia au mai invatat una alta dupa criza din 2008 si au mai coborat inapoi cu picioarele pe pamant. Poate perioada asta o sa te invete in sfarsit si pe tine draga agent/agentie imobiliara din Oradea (sper ca citeste si d-na "AGENTA" Gabriela acest comentariu) ca aici e, dupa cum am scris mai sus, un oras mai modest, si nu un pol al Romaniei. Iar daca esti un PROFESIONIST ADEVARAT, data viitoare cand vine un "client" care cere pe casa lui din vaioaga proaspat tencuita la care i-o pus 2 termopane, fie ea din Iosia sau din Saldabagiu sau Oncea sau Grigorescu SAU SAU SAU etc. 130.000 de EUR, fi te rog amabil si trimite-l sa faca un dus rece, pt ca asta e treaba ta. Sa faci o consiliere OBIECTIVA, raportata la realitatile din orasul Oradea, unde salariile sunt printre cele mai slabe din TOATA ROMANIA, si sunt platite in RON nu in EUR. Scuteste-ne de lacomia ta sau de dezinformarea/prostia vanzatorului ca vremurile s-au schimbat! ====> 4) PS: in articolul de mai sus mai apare fragmentul "Am văzut în presa centrală că preţurile apartamentelor vor scădea cu 30-40%. Asta ar însemna ca un apartament de 60.000 euro să se vândă cu 36.000 euro, ceea ce nici în criza din 2008 nu s-a întâmplat, spune directorul de vânzări al Prima, Ciprian Sonea, convins că dezvoltatorii vor ţine de preţuri: Decât să vândă în pierdere şi să intre în insolvenţă, majoritatea vor prefera să amâne vânzarea cu un an sau doi." DRAGA D-le Sonea, sunt de acord ca nu va exista o corectie cu 30-40% nici acum. Dar eu te asigur stiamte domn ca nici o firma nu o sa stea cu banii blocati inca 2 ani, de acum inainte, daca nu vrea sa intre in insolventa/faliment. OK, nu cu 30-40% dar cu 15-20%, da. Mai ales avand in vedere si starea COMPLET ANORMALA care a fost in ORadea in ultimii 2-3 ani, cu preturile nejustificat de mari pe care si Dvs si toti vanzatorii de blocuri/case/terenuri le-ati practica. Somn usor D-le Sonea.
Postat 30 Aprilie 2020, 16:24 de Ed_Ed
450-600euro/mp
cam atat te costa daca iti faci casa. cu teren, cu utilitati, cu materiale/manopera, cu tot. ce iti ofera apartementele lor cu 950euro/mp????? indiferent de covid19.
Postat 30 Aprilie 2020, 12:32 de sasi
denial phase
Colibele alea nu valoreaza atata in primul rand. Acum bula se sparge. Ghinion, cum ar spune Plavanul din capul statului.
Postat 30 Aprilie 2020, 10:57 de testtest
disperare, numele tau este imobiliare !?
sunt DISPERATI dezvoltatorii, dar mai ales pungasii numiti "agentii imobiliare", in general macaronari veniti in Romania cu mana in fund si imbogatiti pe spinarea fraierilor, sau romanasi carora nu le place munca !? :D nu mai merge pacaleala cu "investitiile" baieti ? chiar asa, de ce-ar avea nevoie de voi un om care vrea sa cumpere sau sa vanda o casa ? singurul lucru pe care-l fac "agentiile" este sa puna un anunt pe OLics sau pe net, adica exact ce poate sa faca si proprietarul !? gata, o sa dati faliment, ca vin vremuri mai nasoale decat alea din 2008, iar articolele publicitare pe care le platiti voi prin ziare, cum ca "merge piata, e doar un mic blocaj" si alte vrajeli nu le mai crede nimeni !? :D oamenii vor tine bine de bani ANI DE ZILE, mai ales ca virusul asta e asteptat sa faca ravagii vreo doi ani de-acum incolo...
Postat 30 Aprilie 2020, 09:28 de topograf
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON