URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2021, 14:30

S-a încheiat procesul în dosarul "răscoalei" împotriva romilor prinşi la furat în Ortiteag. Vezi ce sentinţe au primit tâlharii!

S-a încheiat procesul în dosarul 'răscoalei' împotriva romilor prinşi la furat în Ortiteag. Vezi ce sentinţe au primit tâlharii! foto: alesdonline.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat, joi, verdictul final în procesul penal declanşat ca urmare a unui incident produs în urmă cu doi ani în satul Ortiteag din comuna Măgeşti, unde mai mulţi localnici au sărit să-şi apere un consătean atacat de familia unor tineri din colonia de romi, prinşi la furat.

Potrivit portalului instanţei de judecată, completul care a analizat cazul a decis menţinerea pedepselor dispuse de Tribunalul Bihor, mai puţin a interdicţiilor statuate în sarcina a doi dintre condamnaţi, Ciurar Alex-Marcel ,zis „Goabi”, respectiv Ciurar Radu, zis „Cioati”.

În sentinţa iniţială, celor doi li s-a interzis, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales ori să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe perioada cât execută pedepsele principale, magistraţii Curţii de Apel dispunând înlăturarea acestor prevederi.

"Menţine restul dispoziţiilor hotărârii atacate care nu contravin prezentei decizii", se arată în minuta instanţei. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă, însă nu a fost motivată încă. 

Hoţi cu "întăriri"

După cum BIHOREANUL a mai scris, procesul a fost declanşat ca urmare a unui scandal izbucnit în primăvara anului 2019 în satul Ortiteag, după ce doi tineri romi, cu vârste de 14 şi 18 ani, au fost prinşi furând lucernă de pe terenul unui localnic. Luaţi la rost, hoţii au devenit violenţi şi au chemat "întăriri", atacându-l atât pe proprietar, cât şi pe oamenii care au sărit în ajutorul acestuia.

În timpul anchetei declanşate, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd au pus sub acuzare 9 persoane din colonia de ţigani din Ortiteag - un adolescent, 7 bărbaţi şi o femeie. Adulţii au fost inculpaţi pentru tâlhărie, lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar minorul de 14 ani pentru complicitate. 

La judecată

Cazul a ajuns în faţa instanţei pe 31 mai 2019, procurorii dispunând trimiterea în judecată a tuturor celor 9 persoane inculpate: Alex Marcel Ciurar, zis "Goabi", Andrei Ciurar, zis "Titi", Radu Ciurar, zis "Cioati", Grafian Strugurel Ciurar, zis "Parila", Sorin Ciurar, zis "Tutu", Radu Ciurar, zis "Costichii", Sebastian Fechete, zis "Simi", Mărcuţ Ciurar, zis "Pampers", şi Lenuţa Ciurar. 

În urma procesului care a urmat la Judecătoria Aleşd, singurii condamnaţi la închisoare cu executare au fost tânărul arestat, Alex Marcel Ciurar, care a încasat 3 ani şi 3 luni de detenţie, şi Radu Ciurar, condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare. În cazul minorului, instanţa a decis să fie pus sub supraveghere pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru ceilalţi 6 inculpaţi adulţi a dispus pedepse între 1 an şi 4 luni, respectiv 1 an şi 8 luni, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, obligându-i să presteze câte 100 zile de muncă în favoarea comunităţii.

Totodată, judecătorul a dispus ca bătăuşii să plătească reparaţiile tractorului stricat, cheltuielile cu tratamentul pentru răniţi, precum şi daune morale de 5.000 lei pentru persoana cu cele mai grave leziuni, care suferise multiple fracturi costale şi a avut nevoie de 40 zile de îngrijiri medicale. 

"Ca o revoluţie"

În hotărârea judecătorească prezentată şi de BIHOREANUL, judecătorul a redat o serie de mărturii ale localnicilor, unul dintre ei descriind incidentul "ca o revoluţie", în care "ţipau deopotrivă romii şi sătenii", cei din urmă "de frică", deoarece veniseră cu mâinile goale în faţa unor atacatori care îi loveau cu bâte şi furci şi aruncau cu pietre. 

Atacatorilor li s-a imputat faptul că "prin actele, gesturile şi agresiunile comise" au produs un "scandal public" în urma căruia localnicii s-au revoltat, cerând ca agresorii să fie scoşi din sat. "Mai multe persoane s-au strâns şi au mers înspre colonia de romi Ortiteag", unde "au solicitat ca romii să fie scoşi din casele lor", a explicat judecătorul, care a remarcat şi emoţia produsă în opinia publică de incident.

În opinia magistratului, faptele atacatorilor au afectat relaţiile de convieţuire socială privitoare la liniştea publică, ducând "la o perturbare a desfăşurării normale a vieţii publice în comunitatea din care fac parte", prin "crearea unei stări de nelinişte, de insecuritate a persoanelor din comunitate, atrăgând şi revolta acestora vis-a-vis de faptele comise". 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON