URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E lungă şi tristă povestea cu dealul Ciuperca. Un proiect prost, o implementare superficială şi consecinţele nu au întârziat să apară. Sigur, constructorul se va apăra dând vina pe proiectant, iar acesta pe executant. Dar orice inginer cu puţină experienţă şi-ar fi dat seama că e riscant să pui în operă o lucrare cu studiul geo făcut pe genunchi, în birou.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce la Bucureşti pluseriştii înfuriaţi de mazilirea Arhanghelului Vlăduţ ameninţă cu ieşirea de la guvernare şi sunt iluminaţi de revelaţia că Ludovic Orban, până mai ieri personificarea "Ciumei galbene", este de fapt "partener de nădejde", nu ca rockerul Cîţu, cel degrabă vărsător de sânge de om nou nevinovat, în Oradea cele două formaţiuni îşi pregătesc în pace şi armonie, împreună cu UDMR, împărţirea instituţiilor deconcentrate din judeţ.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când l-au numit la Sănătate a doua oară, Vlăduţ a fost asemenea unui ginerică intrat într-o familie mafiotă supraprotectivă cu tânăra mireasă, familie care deţine controlul total asupra vieţii tânărului cuplu, inclusiv asupra aspectelor intime dintre cei doi tineri însurăţei. Doar că în cazul acesta, Sănătatea nu e tinerică deloc, e mai degrabă o hoaşcă rămasă nemăritată până la adânci bătrâneţi, care a uitat vremurile în care era tânără şi frumoasă, şi căreia îi place acum doar să se lase mulsă pervers şi să consume tineri imberbi cu carnea rozulie şi fragedă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Considerați că după vacanța de Paști ar trebui reluate cursurile în şcoli, cu prezență fizică?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
03 Martie 2021, 12:20

Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul "răscoalei" din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO)

Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) CARE PE CARE. În încăierarea provocată de romii prinşi la furat, rudele şi vecinii lor din colonie au ripostat cu bâte şi cu pietre, doi localnici fiind răniţi, iar tractorul unuia dintre ei, avariat (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu doi ani, un incident produs în satul Ortiteag din comuna Măgeşti a fost cât pe ce să degenereze într-un conflict interetnic. Doi fraţi din colonia de ţigani au fost prinşi la furat de lucernă şi, încolţiţi, au devenit violenţi, chemând ajutoare. Văzând ce se întâmplă, mai mulţi localnici au sărit în ajutorul consăteanului lor, iar în încăierarea ce a urmat doi oameni au fost răniţi, unul dintre ei grav. 

Pentru a calma spiritele, au intervenit zeci de poliţişti din Borod, Aleşd şi Tileagd, iar în săptămânile următoare zona a fost declarată una de siguranţă publică, fiind dislocate forţe care să menţină liniştea şi ordinea în comunitate. 

În acest timp, procurorii din Aleşd au deschis un dosar penal, identificând şi punând sub acuzare 9 persoane, între care şi un minor, judecate, după caz, pentru tâlhărie, distrugere, loviri, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Ei au primit deja o condamnare la Judecătoria Aleşd şi îşi aşteaptă sentinţa definitivă la Curtea de Apel Oradea.

Hoţi încolţiţi

Scandalul a izbucnit în primăvara anului 2019, în seara de 4 mai, după ce doi romi, cu vârste de 14 şi 18 ani, au fost prinşi furând lucernă de pe terenul unui localnic. Luaţi la rost, hoţii au devenit violenţi şi au chemat "întăriri", atacându-l atât pe proprietar, cât şi pe oamenii care au sărit în ajutorul acestuia. S-a iscat o bătaie în toată regula, ţiganii tăbărând pe săteni cu bâte şi cu pietre, provocând rănirea a două persoane. 

Scandalul s-a încheiat după ce oamenii au sunat la 112, iar la faţa locului au descins mai multe echipaje de poliţişti din Borod, Aleşd şi Tileagd, care i-au ridicat pe scandalagii, în vreme ce pentru răniţi au chemat echipaje ale SMURD şi ale Ambulanţei, care să le acorde îngrijiri medicale.

Bătăuşi în arest

În timpul anchetei declanşate de poliţiştii din Aleşd, sub supravegherea unui procuror al Parchetului local, au fost puse sub acuzare 9 persoane din colonia de ţigani din Ortiteag - un adolescent, 7 bărbaţi şi o femeie. Adulţii au fost inculpaţi pentru tâlhărie, lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar minorul de 14 ani pentru complicitate. 

Într-un comunicat transmis la câteva zile după altercaţie, poliţiştii anunţau şi măsuri preventive. 7 bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar unul, Alex Marcel Ciurar, zis "Goabi", un tânăr de 18 ani, a fost arestat preventiv, ceilalţi fiind plasaţi sub control judiciar. 

Situaţia era, însă, departe de a fi aplanată. Conflictul nu era primul în zonă, după cum s-au plâns BIHOREANULUI localnicii, care au trimis nenumărate petiţii la Poliţie şi Prefectură, susţinând că au ajuns să se teamă pentru siguranţa lor şi a familiilor. Un incident similar avusese loc, cu o vară înainte, şi la Borod, la câţiva kilometri de Măgeşti, tot din pricina unor ţigani prinşi la furat, iar zeci de oameni revoltaţi s-au adunat atunci în faţa Primăriei, cerând măsuri de siguranţă. 
Pentru a detensiona situaţia, conducerea Poliţiei Bihor a decretat pentru o perioadă zona ca fiind una "de siguranţă publică", fiind dislocate forţe suplimentare care să menţină liniştea şi ordinea publică. 

Sub control

Între timp, pe 31 mai 2019, dosarul privind scandalul din Ortiteag a ajuns în faţa instanţei, procurorii dispunând trimiterea în judecată a tuturor celor 9 persoane inculpate: Alex Marcel Ciurar, zis "Goabi", Andrei Ciurar, zis "Titi", Radu Ciurar, zis "Cioati", Grafian Strugurel Ciurar, zis "Parila", Sorin Ciurar, zis "Tutu", Radu Ciurar, zis "Costichii", Sebastian Fechete, zis "Simi", Mărcuţ Ciurar, zis "Pampers", şi Lenuţa Ciurar. 

În urma procesului care a urmat la Judecătoria Aleşd, singurii condamnaţi la închisoare cu executare au fost tânărul arestat, Alex Marcel Ciurar, care a încasat 3 ani şi 3 luni de detenţie, şi Radu Ciurar, condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare. În cazul minorului, instanţa a decis să fie pus sub supraveghere pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru ceilalţi 6 inculpaţi adulţi a dispus pedepse între 1 an şi 4 luni, respectiv 1 an şi 8 luni, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, obligându-i să presteze câte 100 zile de muncă în favoarea comunităţii.

Totodată, judecătorul a dispus ca bătăuşii să plătească reparaţiile tractorului stricat, cheltuielile cu tratamentul pentru răniţi, precum şi daune morale de 5.000 lei pentru persoana cu cele mai grave leziuni, care suferise multiple fracturi costale şi a avut nevoie de 40 zile de îngrijiri medicale. 

"Ca o revoluţie"

În hotărârea judecătorească întinsă pe 51 pagini şi pronunţată vara trecută, pe 15 iunie, judecătorul a redat o serie de mărturii ale localnicilor, unul dintre ei descriind incidentul "ca o revoluţie", în care "ţipau deopotrivă romii şi sătenii", cei din urmă "de frică". Motivul? Veniseră cu mâinile goale în faţa unor atacatori care îi loveau cu bâte şi furci şi aruncau cu pietre. 

"M-am temut ca îmi taie pruncul cu coasa. Goabi (Alex Marcel Ciurar - n.r.) ţinea coasa în mână, am fost aşa încât tremuram", a spus unul dintre oameni. Un altul şi-a apărat consătenii spunând că "au fost nu speriaţi, ci foarte speriaţi", iar altul a explicat că "în urma acestor evenimente, oamenii s-au temut să mai iasă pe stradă, a fost un eveniment de groază, s-au temut că li se va da în cap".

În motivarea condamnărilor, judecătorul a arătat că "prin actele, gesturile şi agresiunile comise", bătăuşii au produs un "scandal public" în urma căruia localnicii s-au revoltat, cerând ca agresorii să fie scoşi din sat. "Mai multe persoane s-au strâns şi au mers înspre colonia de romi Ortiteag", unde "au solicitat ca romii să fie scoşi din casele lor", a explicat judecătorul, care a remarcat şi emoţia produsă în opinia publică de articolele de presă şi postările din reţelele sociale pe marginea incidentului.

În opinia magistratului, faptele atacatorilor au afectat relaţiile de convieţuire socială privitoare la liniştea publică, ducând "la o perturbare a desfăşurării normale a vieţii publice în comunitatea din care fac parte", prin "crearea unei stări de nelinişte, de insecuritate a persoanelor din comunitate, atrăgând şi revolta acestora vis-a-vis de faptele comise". 

Nou proces, noi arestări

Procesul nu s-a încheiat, însă, căci "Goabi", "Cioati" - cei doi bătăuşi condamnaţi la detenţie - şi "Parila" - adolescentul pentru care s-a dispus punerea sub supraveghere - au atacat soluţia Judecătoriei Aleşd, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea. 

Aici, completul de judecată a reaudiat o parte dintre martori şi părţile vătămate, iar anul acesta, pe 5 februarie, a dispus arestarea în lipsă a lui Radu Ciurar, zis "Costichii", care şi-a încălcat obligaţiile impuse prin controlul judiciar, neprezentându-se nici la proces şi nici în faţa ofiţerului care îl supraveghea. 

Ultimele dezbateri au avut loc săptămâna trecută, pe 17 februarie, când instanţa a încheiat procesul şi a intrat în deliberări, verdictul final fiind amânat pentru luna martie. 

Oricare va fi decizia, sătenii din Ortiteag sunt deja mulţumiţi. De când cu revolta, patrulele de Poliţie s-au înmulţit în zonă, iar numărul infracţiunilor a scăzut semnificativ. Nu de alta, dar, decât să fie luaţi din nou "cu duba", ţiganii din colonie preferă să "acţioneze" în deplasare...


AGRESIVI
Atac la poliţişti

Colonia de ţigani din Ortiteag a ajuns în atenţia publică şi în primăvara anului trecut, în timpul stării de urgenţă, când unul dintre membrii comunităţii i-a atacat pe poliţişti cu un topor. Incidentul s-a produs pe 15 aprilie 2020, iar victima a fost un luptător în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din Oradea.

Poliţistul se afla într-o echipă mixtă care patrula în colonie cu o autospecială. La un moment dat, un bărbat în vârstă de 28 ani s-a apropiat de poliţişti şi a aruncat toporul spre maşină. Când şoferul a oprit, iar unul dintre mascaţi a ieşit, bărbatul a atacat din nou, aruncând toporul spre acesta.  

Din fericire, poliţistul a fost rănit doar uşor, însă agresorul, Alexandru Marin Ciurar, a fost încătuşat şi dus la sediul Parchetului Aleşd, alegându-se cu dosar penal sub acuzaţia de ultraj. Bărbatul a fost deja trimis în judecată, procesul lui fiind pe rolul Judecătoriei Aleşd.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mod de actiune tipc
De ce s-a ajuns aici ? Pt ca nu au fost opriti la timp in a comite toate ilegalitatile si atacurile pe care le fac. Au vazut ca se poate, si au facut toate infractiunile documentate in articol. Ataca si politia. Nu cu mult timp in urma s-a intamplat intr-o alta localitate, nu cu mult timp intr-o alta, si tot asa. Daca li se cere sa mearga la scoala/munca, fac scandal ca sunt discriminati. Trebuie legi aspre si legile trebuie aplicate. Hoţi încolţiţi "Scandalul a izbucnit în primăvara anului 2019, în seara de 4 mai, după ce doi romi, cu vârste de 14 şi 18 ani, au fost prinşi furând lucernă de pe terenul unui localnic. Luaţi la rost, hoţii au devenit violenţi şi au chemat "întăriri", atacându-l atât pe proprietar, cât şi pe oamenii care au sărit în ajutorul acestuia. S-a iscat o bătaie în toată regula, ţiganii tăbărând pe săteni cu bâte şi cu pietre, provocând rănirea a două persoane". Daca nu-i lasi sa te fure, iti dau in cap". "Bietii defavorizati"...
Postat 03 Martie 2021, 16:25 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1031 RON
  • 1 EUR = 4.926 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON