URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2021, 12:20

Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul "răscoalei" din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO)

Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) CARE PE CARE. În încăierarea provocată de romii prinşi la furat, rudele şi vecinii lor din colonie au ripostat cu bâte şi cu pietre, doi localnici fiind răniţi, iar tractorul unuia dintre ei, avariat (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
Răscoala din Ortiteag: Verdict în cazul 'răscoalei' din Bihor pornite de săteni împotriva romilor prinşi la furat (FOTO) (foto: alesdonline.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu doi ani, un incident produs în satul Ortiteag din comuna Măgeşti a fost cât pe ce să degenereze într-un conflict interetnic. Doi fraţi din colonia de ţigani au fost prinşi la furat de lucernă şi, încolţiţi, au devenit violenţi, chemând ajutoare. Văzând ce se întâmplă, mai mulţi localnici au sărit în ajutorul consăteanului lor, iar în încăierarea ce a urmat doi oameni au fost răniţi, unul dintre ei grav. 

Pentru a calma spiritele, au intervenit zeci de poliţişti din Borod, Aleşd şi Tileagd, iar în săptămânile următoare zona a fost declarată una de siguranţă publică, fiind dislocate forţe care să menţină liniştea şi ordinea în comunitate. 

În acest timp, procurorii din Aleşd au deschis un dosar penal, identificând şi punând sub acuzare 9 persoane, între care şi un minor, judecate, după caz, pentru tâlhărie, distrugere, loviri, ameninţare şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Ei au primit deja o condamnare la Judecătoria Aleşd şi îşi aşteaptă sentinţa definitivă la Curtea de Apel Oradea.

Hoţi încolţiţi

Scandalul a izbucnit în primăvara anului 2019, în seara de 4 mai, după ce doi romi, cu vârste de 14 şi 18 ani, au fost prinşi furând lucernă de pe terenul unui localnic. Luaţi la rost, hoţii au devenit violenţi şi au chemat "întăriri", atacându-l atât pe proprietar, cât şi pe oamenii care au sărit în ajutorul acestuia. S-a iscat o bătaie în toată regula, ţiganii tăbărând pe săteni cu bâte şi cu pietre, provocând rănirea a două persoane. 

Scandalul s-a încheiat după ce oamenii au sunat la 112, iar la faţa locului au descins mai multe echipaje de poliţişti din Borod, Aleşd şi Tileagd, care i-au ridicat pe scandalagii, în vreme ce pentru răniţi au chemat echipaje ale SMURD şi ale Ambulanţei, care să le acorde îngrijiri medicale.

Bătăuşi în arest

În timpul anchetei declanşate de poliţiştii din Aleşd, sub supravegherea unui procuror al Parchetului local, au fost puse sub acuzare 9 persoane din colonia de ţigani din Ortiteag - un adolescent, 7 bărbaţi şi o femeie. Adulţii au fost inculpaţi pentru tâlhărie, lovire sau alte violenţe, ameninţare, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, iar minorul de 14 ani pentru complicitate. 

Într-un comunicat transmis la câteva zile după altercaţie, poliţiştii anunţau şi măsuri preventive. 7 bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar unul, Alex Marcel Ciurar, zis "Goabi", un tânăr de 18 ani, a fost arestat preventiv, ceilalţi fiind plasaţi sub control judiciar. 

Situaţia era, însă, departe de a fi aplanată. Conflictul nu era primul în zonă, după cum s-au plâns BIHOREANULUI localnicii, care au trimis nenumărate petiţii la Poliţie şi Prefectură, susţinând că au ajuns să se teamă pentru siguranţa lor şi a familiilor. Un incident similar avusese loc, cu o vară înainte, şi la Borod, la câţiva kilometri de Măgeşti, tot din pricina unor ţigani prinşi la furat, iar zeci de oameni revoltaţi s-au adunat atunci în faţa Primăriei, cerând măsuri de siguranţă. 
Pentru a detensiona situaţia, conducerea Poliţiei Bihor a decretat pentru o perioadă zona ca fiind una "de siguranţă publică", fiind dislocate forţe suplimentare care să menţină liniştea şi ordinea publică. 

Sub control

Între timp, pe 31 mai 2019, dosarul privind scandalul din Ortiteag a ajuns în faţa instanţei, procurorii dispunând trimiterea în judecată a tuturor celor 9 persoane inculpate: Alex Marcel Ciurar, zis "Goabi", Andrei Ciurar, zis "Titi", Radu Ciurar, zis "Cioati", Grafian Strugurel Ciurar, zis "Parila", Sorin Ciurar, zis "Tutu", Radu Ciurar, zis "Costichii", Sebastian Fechete, zis "Simi", Mărcuţ Ciurar, zis "Pampers", şi Lenuţa Ciurar. 

În urma procesului care a urmat la Judecătoria Aleşd, singurii condamnaţi la închisoare cu executare au fost tânărul arestat, Alex Marcel Ciurar, care a încasat 3 ani şi 3 luni de detenţie, şi Radu Ciurar, condamnat la 1 an şi 8 luni de închisoare. În cazul minorului, instanţa a decis să fie pus sub supraveghere pentru o perioadă de 6 luni, iar pentru ceilalţi 6 inculpaţi adulţi a dispus pedepse între 1 an şi 4 luni, respectiv 1 an şi 8 luni, cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, obligându-i să presteze câte 100 zile de muncă în favoarea comunităţii.

Totodată, judecătorul a dispus ca bătăuşii să plătească reparaţiile tractorului stricat, cheltuielile cu tratamentul pentru răniţi, precum şi daune morale de 5.000 lei pentru persoana cu cele mai grave leziuni, care suferise multiple fracturi costale şi a avut nevoie de 40 zile de îngrijiri medicale. 

"Ca o revoluţie"

În hotărârea judecătorească întinsă pe 51 pagini şi pronunţată vara trecută, pe 15 iunie, judecătorul a redat o serie de mărturii ale localnicilor, unul dintre ei descriind incidentul "ca o revoluţie", în care "ţipau deopotrivă romii şi sătenii", cei din urmă "de frică". Motivul? Veniseră cu mâinile goale în faţa unor atacatori care îi loveau cu bâte şi furci şi aruncau cu pietre. 

"M-am temut ca îmi taie pruncul cu coasa. Goabi (Alex Marcel Ciurar - n.r.) ţinea coasa în mână, am fost aşa încât tremuram", a spus unul dintre oameni. Un altul şi-a apărat consătenii spunând că "au fost nu speriaţi, ci foarte speriaţi", iar altul a explicat că "în urma acestor evenimente, oamenii s-au temut să mai iasă pe stradă, a fost un eveniment de groază, s-au temut că li se va da în cap".

În motivarea condamnărilor, judecătorul a arătat că "prin actele, gesturile şi agresiunile comise", bătăuşii au produs un "scandal public" în urma căruia localnicii s-au revoltat, cerând ca agresorii să fie scoşi din sat. "Mai multe persoane s-au strâns şi au mers înspre colonia de romi Ortiteag", unde "au solicitat ca romii să fie scoşi din casele lor", a explicat judecătorul, care a remarcat şi emoţia produsă în opinia publică de articolele de presă şi postările din reţelele sociale pe marginea incidentului.

În opinia magistratului, faptele atacatorilor au afectat relaţiile de convieţuire socială privitoare la liniştea publică, ducând "la o perturbare a desfăşurării normale a vieţii publice în comunitatea din care fac parte", prin "crearea unei stări de nelinişte, de insecuritate a persoanelor din comunitate, atrăgând şi revolta acestora vis-a-vis de faptele comise". 

Nou proces, noi arestări

Procesul nu s-a încheiat, însă, căci "Goabi", "Cioati" - cei doi bătăuşi condamnaţi la detenţie - şi "Parila" - adolescentul pentru care s-a dispus punerea sub supraveghere - au atacat soluţia Judecătoriei Aleşd, iar dezbaterile s-au reluat la Curtea de Apel Oradea. 

Aici, completul de judecată a reaudiat o parte dintre martori şi părţile vătămate, iar anul acesta, pe 5 februarie, a dispus arestarea în lipsă a lui Radu Ciurar, zis "Costichii", care şi-a încălcat obligaţiile impuse prin controlul judiciar, neprezentându-se nici la proces şi nici în faţa ofiţerului care îl supraveghea. 

Ultimele dezbateri au avut loc săptămâna trecută, pe 17 februarie, când instanţa a încheiat procesul şi a intrat în deliberări, verdictul final fiind amânat pentru luna martie. 

Oricare va fi decizia, sătenii din Ortiteag sunt deja mulţumiţi. De când cu revolta, patrulele de Poliţie s-au înmulţit în zonă, iar numărul infracţiunilor a scăzut semnificativ. Nu de alta, dar, decât să fie luaţi din nou "cu duba", ţiganii din colonie preferă să "acţioneze" în deplasare...


AGRESIVI
Atac la poliţişti

Colonia de ţigani din Ortiteag a ajuns în atenţia publică şi în primăvara anului trecut, în timpul stării de urgenţă, când unul dintre membrii comunităţii i-a atacat pe poliţişti cu un topor. Incidentul s-a produs pe 15 aprilie 2020, iar victima a fost un luptător în cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale din Oradea.

Poliţistul se afla într-o echipă mixtă care patrula în colonie cu o autospecială. La un moment dat, un bărbat în vârstă de 28 ani s-a apropiat de poliţişti şi a aruncat toporul spre maşină. Când şoferul a oprit, iar unul dintre mascaţi a ieşit, bărbatul a atacat din nou, aruncând toporul spre acesta.  

Din fericire, poliţistul a fost rănit doar uşor, însă agresorul, Alexandru Marin Ciurar, a fost încătuşat şi dus la sediul Parchetului Aleşd, alegându-se cu dosar penal sub acuzaţia de ultraj. Bărbatul a fost deja trimis în judecată, procesul lui fiind pe rolul Judecătoriei Aleşd.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mod de actiune tipc
De ce s-a ajuns aici ? Pt ca nu au fost opriti la timp in a comite toate ilegalitatile si atacurile pe care le fac. Au vazut ca se poate, si au facut toate infractiunile documentate in articol. Ataca si politia. Nu cu mult timp in urma s-a intamplat intr-o alta localitate, nu cu mult timp intr-o alta, si tot asa. Daca li se cere sa mearga la scoala/munca, fac scandal ca sunt discriminati. Trebuie legi aspre si legile trebuie aplicate. Hoţi încolţiţi "Scandalul a izbucnit în primăvara anului 2019, în seara de 4 mai, după ce doi romi, cu vârste de 14 şi 18 ani, au fost prinşi furând lucernă de pe terenul unui localnic. Luaţi la rost, hoţii au devenit violenţi şi au chemat "întăriri", atacându-l atât pe proprietar, cât şi pe oamenii care au sărit în ajutorul acestuia. S-a iscat o bătaie în toată regula, ţiganii tăbărând pe săteni cu bâte şi cu pietre, provocând rănirea a două persoane". Daca nu-i lasi sa te fure, iti dau in cap". "Bietii defavorizati"...
Postat 03 Martie 2021, 16:25 de B90
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON