URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2015, 21:05

S-a hotărât! Orădenii vor fi suprataxaţi cu 50% pentru cea de-a doua locuinţă din proprietate

Orădeni, pregătiţi banii! Impozitul pe un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 50 metri pătraţi, situat în zona B, va creşte de anul viitor de la 119 lei la 129 lei, dacă se cunoaşte suprafaţa construită a acestuia, şi la 149 lei, dacă acesta va fi calculată conform unui algoritm stabilit de Codul Fiscal.

În plus, deşi Codul Fiscal a eliminat începând de anul viitor impozitarea progresivă, orădenii vor fi suprataxaţi prin Hotărâre de Consiliu Local cu 50% pentru cea de-a doua clădire rezidenţială din proprietate, alta decât cea de domiciliu. La fel, aceştia vor plăti cu 100% mai mult pentru clădirile lăsate în paragină.

Totul, după ce Consiliul Local a aprobat joi taxele şi impozitele pentru anul 2016. Hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi "pentru" din partea consilierilor PNL şi UDMR şi 4 voturi "împotrivă" din partea opoziţiei social-democrate.

"Având în vedere că acest proiect de hotărâre nu este deloc în folosul orădenilor, grupul PSD va vota împotrivă", a declarat consilierul local Ioan Bonchiş încă de la deschiderea dezbaterilor.

Social-democraţii s-au opus votării impozitelor pe considerentul că municipalitatea nu oferă suficiete facilităţi populaţiei în condiţiile în care noul Cod Fiscal, prin schimbarea modului de calcul al impozitului pe proprietate, a impus oricum majorarea fiscalităţii.

În ciuda acestui fapt, proiectul de hotărâre a fost adoptat rapid şi fără prea multe dezbateri. Conform hotărârii, începând de anul viitor taxa pentru eliberare a Certificatului de urbanism în regim de urgenţă se majorează cu 50%, de la 50 lei la 75 lei, iar cea pentru Autorizaţia de construire, de la 100 la 150 lei.

Pe de cealaltă parte însă, pentru a stimula încasările la buget în primar parte a anului, municipalitatea a menţinut şi pentru anul viitor bonificaţia de 10% acordată persoanelor fizice şi 5% acordată persoanelor juridice care îşi sting integral obligaţiile faţă de bugetul local până la data de 31 martie.

La fel, pentru a stimula schimbarea în bine a imaginii oraşului, municipalitatea va scuti de impozitul pe proprietate clădirile monument istoric care au fost reabilitate prin efortul orădenilor şi se află într-o stare foarte bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Delir
Pe o planeta cu resurse limitate (defapt in scadere)ni se inculca ideea de crestere economica(2-3% pe an inseamna defapt o crestere exponentiala).Sa fii chibzuit,cumpatat e o chestie de prost gust sau chiar o forma de prostie.La un moment dat vom realiza ca nici fondurile ue nerambursabile n-au fost pe gratis.Ni se vor impune taxe si impozite pe masura.Totul se plateste
Postat 20 Noiembrie 2015, 10:15 de excalibur
primarul 'pedeapsa'
Asta e doar inceputul. Tinand cont de fiasco-ul lucrarilor neterminate care vor rata finantarea europeana, va propun sa fiti realisti si sa va asteptati la ce e mai rau in anul care vine. Oradea nu mai este a oradenilor. E a viniturilor si a banditilor din primarie.
Postat 20 Noiembrie 2015, 09:25 de User anonimizat
PSD-PNL aceiasi mizerie !!!!
Nu a majorat destul prin codul fiscal guvernul psdist taxele la cladiri de o mai bagat astia de la PNL si taxarea progresiva sa aiba de unde majora salariile bugetarilor si cheltui pe proiecte aiuristice primasu !!
Postat 20 Noiembrie 2015, 03:16 de scortosul
si cu masinile...cum ramane????
:)))))))))))))))))
Postat 19 Noiembrie 2015, 23:57 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON