URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2012, 12:52

S-a gripat Motorul: Echipa de fotbal feminin a cerut federaţiei să-i suspende activitatea, ca să moară în linişte

S-a gripat Motorul: Echipa de fotbal feminin a cerut federaţiei să-i suspende activitatea, ca să moară în linişte FETE BUNE. Echipa de fotbal feminin Motorul Oradea (foto) a fost înfiinţată în 1994 sub denumirea de Inter Oil, fiind susţinută de fosta fabrică de ulei, după care a trecut sub patronajul OTL. A cucerit campionatul naţional în trei rânduri, 1995, 1996 şi 2000, fiind de 6 ori vicecampioană naţională, iar în restul ediţiilor, până în 2010-2011, s-a clasat cel mai rău pe locul 4. Cele 16 jucătoare care compun lotul sunt toate din judeţul Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, Motorul Oradea avea probleme mari de ordin financiar şi se înscria în campionat tot în ultimul moment, dar se înscria. A făcut-o şi în acest an, dar n-a ţinut-o mult. Înainte de confruntarea cu CFR Timişoara, programată pe 13 octombrie, antrenorul Attila Pap a cerut suspendarea din campionat.

Moartea fotbalului feminin n-a survenit instantaneu, ci după o lungă perioadă de durere provocată de dezinteresul faţă de această echipă, lipsită de sprijin financiar. Totuşi, încă nu i s-a eliberat certificatul de deces, ci doar s-a consemnat că Motorul a intrat în moarte clinică, căci ipotetic mai există posibilitatea unei reveniri în primăvară. Dar cine mai crede în vise?

Rază de speranţă

23 Attila Pap.jpgEchipa orădeană a funcţionat, încă de la înfiinţare, pe lângă OTL, care însă şi-a schimbat priorităţile. Attila Pap (foto), omul care se ocupa de 14 ani nu numai de banca tehnică ci şi de problemele organizatorice ale echipei, a fost nevoit să caute sprijin şi l-a găsit, în prima fază, la Primăria comunei Lugaş, unde se construise şi un stadion nou, numai bun pentru echipa rămasă fără propria bază de la Oradea. Terenul a fost omologat de FRF pentru noul campionat şi, potrivit înţelegerii cu primarul Şorban Levente, urma ca OTL să susţină în continuare echipa cu deplasările şi delegaţiile, iar Primăria să achite cheltuielile legate de baremul de arbitraj, masă şi terenul de joc. În total, cam 20.000 de lei anual.

Motorul a început campionatul, însă n-a apucat să joace decât trei partide. Două pierdute: 0-9 în faţa echipei Olimpia Cluj (calificată în optimile de finală ale Ligii Campionilor) şi 0-2 cu UTA, respectiv un joc câştigat: 3-1 cu Alba Iulia. Apoi a venit fatidica zi de vineri, 12 octombrie, ajunul meciului de pe teren propriu cu CFR Timişoara, când totul s-a năruit!

Primarul dispărut

"L-am sunat pe primar de luni, 9 octombrie, încontinuu, în fiecare zi de cel puţin 15 ori, dar nu mi-a răspuns. Trebuia să achit baremul de arbitraj înainte, cu ordin de plată, în contul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Până la urmă am vorbit cu unul dintre subordonaţii săi. I-am transmis că dacă până vineri la prânz nu achităm baremul pentru meciul de sâmbătă, nu vom fi programaţi în campionat, vom pierde meciul care urmează cu 0-3, vom suporta şi amenzi şi tot va trebui să plătim ca să fim programaţi", povesteşte Attila Pap.

Disperat, antrenorul a luat legătura cu celălalt susţinător al echipei, directorul OTL, căruia primarul Şorban i-a răspuns la telefon, însă veştile nu au fost defel grozave. "Mi s-a comunicat că nu mai primim niciun ban din înţelegerea cu Primăria Lugaş şi cel mai bine ar fi să retrag echipa", spune Pap. Tehnicianul n-a avut încotro: a remis o adresă către FRF prin care a cerut suspendarea echipei, invocând probleme financiare grave, precum şi suspendarea partidelor următoare. Pap a evitat astfel amenda pe care Motorul ar fi trebuit să o primească, nu a pus pe drumuri nici echipa CFR Timişoara, care ar fi putut pretinde recuperarea cheltuielilor de deplasare, şi a evitat deplasarea inutilă a brigăzii de arbitri.

Prin demersul său, antrenorul a lăsat deschisă portiţa de speranţă că echipa sa ar putea reveni în campionat la primăvară, prin reprogramarea jocurilor, deocamdată suspendate, pe care fetele le mai aveau de jucat în acest an cu CFR Timişoara şi Negrea Reşiţa (acasă) şi Independenţa Baia Mare (în deplasare). Chit că şansele de a reveni în campionat sunt aproape zero...

Ne pare rău, nu!

23 Sorban Levente.jpg"Nu s-a semnat niciun contract. Totul a fost la nivel declarativ, pentru ca fetele să se poată antrena în linişte. Suma de 20.000 lei a fost pronunţată în ideea că există potenţiali sponsori pe raza comunei care ar putea susţine activitatea echipei", este explicaţia lui Şorban Levente (foto). Acesta afirmă că, exceptând stadionul, Lugaşul nu poate susţine din propriii bani o echipă de primă ligă, fie ea şi de fotbal feminin, şi se arată nemulţumit că cei de la Motorul n-au avut nicio idee de marketing, aşteptând doar ca alţii să le rezolve problemele.

"Le-am spus să depună un proiect pentru finanţare din partea Consiliului Judeţean, dar nu au făcut niciun demers. N-au vorbit cu niciun sponsor. Din returul campionatului trecut şi până acum, cei din Lugaş au sponsorizat echipa cu 10.000 de lei, dar Primăria nu poate da bani. Suntem o comună de 3.000 de locuitori", spune primarul, nemulţumit că permanent el era cel sunat pentru plăţi.

La rândul său, managerul OTL, Csuzi Istvan, spune "pas". Argumentul? Societatea sprijină sportul de masă, practicat de salariaţi, nu pe cel de performanţă. "Pentru că aveam astfel de probleme în fiecare an, am încercat să găsesc soluţii ca Motorul să-şi continue activitatea, prin CSM Oradea sau alte formaţiuni sportive, dar nu s-a putut. Până la urmă a apărut această înţelegere cu Primăria Lugaş, dar cei de acolo au făcut pasul înapoi. Îl fac şi eu", concluzionează Csuzi, punând şi el cruce frumoasei - dar neîmplinitei - poveşti a fotbalului feminin orădean.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON