Revolta anti-fiscalitate a fost foc de paie. Doar 25 de orădeni au luat parte miercuri la cea de-a doua dezbatere organizată de municipalitate pe tema taxelor şi impozitelor locale din 2016 după ce întâlnirea de săptămâna trecută s-a lăsat cu scandal.
După cum BIHOREANUL a mai scris, cei peste 50 de orădeni, mobilizaţi vinerea trecută de PSD, s-au revoltat când au văzut că nu încap în sala mică a Primăriei pentru a participa la dezbateri, fapt pentru care întâlnirea a fost reprogramată pentru miercuri în sala mare.
Şi chirie şi taxă pe clădire...
Întâlnirea a debutat cu o prezentare a proiectului de taxe şi impozite pe 2016 făcută de city-managerul Eduard Florea, după care acesta, împreună cu directorul economic Nadia Haş şi adjunctul Sorin Iacob, au răspuns întrebărilor venite din sală.
Printre propunerile formulate cu această ocazie s-a numărat eliminarea taxei pe clădirile aflate în folosinţa organizaţiilor neguvernamentale care organizează acţiuni de interes public. Propunerea a fost formulată de zece ONG-uri orădene printre care Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Fundaţia Life şi Organizaţia Naţională Cercetaşii României.
"Anul trecut am plătit, pe lângă chirie, o taxă pe clădire de 800 lei, ceea ce pentru o organizaţie non-profit, care trăieşte din donaţii, este foarte mult. Din aceşti bani se puteau organiza două evenimente pentru copii", a spus reprezentantul clubului sportiv Redpoint, Mircea Stroe, în numele petiţionarilor.
City managerul Eduard Florea şi-a notat propunerea şi a promis că va fi analizată înainte de dezbaterea proiectului privind taxele în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare. "În principiu am dori ca de această scutire să beneficieze ONG-urile care organizează activităţi pentru oraş, categorie la care se încadrează cele funcţionează în spaţii ale Primăriei şi depun un raport de activitate în mod curent", a spus Florea.
Menţin impozitarea progresivă!
Dacă la taxarea organizaţiilor nonguvernamentale se pare că va renunţa destul de uşor, în schimb, municipalitatea ţine cu dinţii de impozitarea progresivă a contribuabililor care deţin mai multe proprietăţi imobiliare. Deşi noul Cod Fiscal nu mai cuprinde prevederea supraimpozitării cu 65% a celei de a doua proprietăţi, respectiv cu 150% şi 300% a celei de a treia şi a patra, municipalitatea îşi propune păstrarea acestei suprataxări cu 50% pentru clădirile deţinute în afara celei de domiciliu.
"Nu mi se pare normal ca eu să fiu pedepsit pentru că am fost mai harnic. Adică, plătesc credite, asigurări, iar acum mă mai şi suprataxaţi", a protestat un orădean.
Eduard Floarea a spus că municipalitatea a propus reintroducerea suprataxării datorită impactului pe care îl are asupra bugetului local. "Eliminarea impozitului progresiv va genera o diminuare semnificativă a bugetului local. Din cele circa 15 milioane lei, venit la bugetul local din impozitele plătite de persoanele fizice, circa 2 milioane lei veneau din acest impozit progresiv", a spus Florea. Decizia finală cu privire la instituirea acestei suprataxări va reveni însă, pe 19 noiembrie, Consiliului Local.
Taxa hotelieră, rămâne...
Aleşii orădenilor vor trebui să se pronunţe şi asupra păstrării sau nu a taxei hotelire reprezentând 1% din tariful de cazare plătit de turişti. "Să nu uităm că Oradea are peste 1.200 de locuri de cazare şi doar 200 de turişti, deci oferta este cu mult peste cerere. Nimeni nu vine în Oradea să vadă hoteluri. Din turism câştigă şi agenţiile de turism şi localurile şi coferăriile. Mai bine s-ar colecta mai puţin de la mulţi decât mult de la puţini", a cerut o orădeancă.
În replică, Florea a spus că taxa hotelieră este plătită de turişti în tariful de cazare dar de aceasta se vor folosi hotelierii care vor beneficia de materiale publicitare de la hărţi şi ghiduri şi acţiuni de promovare a oraşului.
"Sunteţi în offside!"
Întâlnirea de miercuri a fost punctată de intervenţia reprezentantului Asociaţiei Pro Democraţia, Adrian Şimon, care i-a reproşat city-managerului Florea lipsa de transparenţă. "Am văzut declaraţia dumneavoastă în urma întâlnirii de săptămâna trecută, când aţi spus că nu v-aţi aşteptat să vină mai mult de 15 oameni. Dacă la un oraş cu 200.000 de locuitori dumneavoastră nu vă aşteptaţi la mai mult de 15 oameni, sunteţi în offside la transparenţă decizională", a spus Şimon.
Ong-istul i-a mai reproşat city-managerului faptul că anul acesta municipalitatea nu a organizat nicio audiere publică din proprie iniţiativă, ci doar dezbaterile la care este obligată prin lege. Eduard Florea s-a apărat spunând că municipalitatea a organizat dezbateri publice de câte ori a fost necesar, iar întâlnirea pe tema fiscalităţii pe anul 2016 a fost reprogramată.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.