URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Noiembrie 2015, 08:57

S-a dezumflat! Cea de-a doua dezbatere a impozitelor pe 2016 a reunit doar 25 de orădeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Revolta anti-fiscalitate a fost foc de paie. Doar 25 de orădeni au luat parte miercuri la cea de-a doua dezbatere organizată de municipalitate pe tema taxelor şi impozitelor locale din 2016 după ce întâlnirea de săptămâna trecută s-a lăsat cu scandal.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cei peste 50 de orădeni, mobilizaţi vinerea trecută de PSD, s-au revoltat când au văzut că nu încap în sala mică a Primăriei pentru a participa la dezbateri, fapt pentru care întâlnirea a fost reprogramată pentru miercuri în sala mare.

Şi chirie şi taxă pe clădire...

Întâlnirea a debutat cu o prezentare a proiectului de taxe şi impozite pe 2016 făcută de city-managerul Eduard Florea, după care acesta, împreună cu directorul economic Nadia Haş şi adjunctul Sorin Iacob, au răspuns întrebărilor venite din sală.

Printre propunerile formulate cu această ocazie s-a numărat eliminarea taxei pe clădirile aflate în folosinţa organizaţiilor neguvernamentale care organizează acţiuni de interes public. Propunerea a fost formulată de zece ONG-uri orădene printre care Asociaţia Judeţeană de Fotbal Bihor, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Fundaţia Life şi Organizaţia Naţională Cercetaşii României.

"Anul trecut am plătit, pe lângă chirie, o taxă pe clădire de 800 lei, ceea ce pentru o organizaţie non-profit, care trăieşte din donaţii, este foarte mult. Din aceşti bani se puteau organiza două evenimente pentru copii", a spus reprezentantul clubului sportiv Redpoint, Mircea Stroe, în numele petiţionarilor.

City managerul Eduard Florea şi-a notat propunerea şi a promis că va fi analizată înainte de dezbaterea proiectului privind taxele în şedinţa de Consiliu Local de săptămâna viitoare. "În principiu am dori ca de această scutire să beneficieze ONG-urile care organizează activităţi pentru oraş, categorie la care se încadrează cele funcţionează în spaţii ale Primăriei şi depun un raport de activitate în mod curent", a spus Florea.

Menţin impozitarea progresivă!

Dacă la taxarea organizaţiilor nonguvernamentale se pare că va renunţa destul de uşor, în schimb, municipalitatea ţine cu dinţii de impozitarea progresivă a contribuabililor care deţin mai multe proprietăţi imobiliare. Deşi noul Cod Fiscal nu mai cuprinde prevederea supraimpozitării cu 65% a celei de a doua proprietăţi, respectiv cu 150% şi 300% a celei de a treia şi a patra, municipalitatea îşi propune păstrarea acestei suprataxări cu 50% pentru clădirile deţinute în afara celei de domiciliu.

"Nu mi se pare normal ca eu să fiu pedepsit pentru că am fost mai harnic. Adică, plătesc credite, asigurări, iar acum mă mai şi suprataxaţi", a protestat un orădean.

Eduard Floarea a spus că municipalitatea a propus reintroducerea suprataxării datorită impactului pe care îl are asupra bugetului local. "Eliminarea impozitului progresiv va genera o diminuare semnificativă a bugetului local. Din cele circa 15 milioane lei, venit la bugetul local din impozitele plătite de persoanele fizice, circa 2 milioane lei veneau din acest impozit progresiv", a spus Florea. Decizia finală cu privire la instituirea acestei suprataxări va reveni însă, pe 19 noiembrie, Consiliului Local.

Taxa hotelieră, rămâne...

Aleşii orădenilor vor trebui să se pronunţe şi asupra păstrării sau nu a taxei hotelire reprezentând 1% din tariful de cazare plătit de turişti. "Să nu uităm că Oradea are peste 1.200 de locuri de cazare şi doar 200 de turişti, deci oferta este cu mult peste cerere. Nimeni nu vine în Oradea să vadă hoteluri. Din turism câştigă şi agenţiile de turism şi localurile şi coferăriile. Mai bine s-ar colecta mai puţin de la mulţi decât mult de la puţini", a cerut o orădeancă.

În replică, Florea a spus că taxa hotelieră este plătită de turişti în tariful de cazare dar de aceasta se vor folosi hotelierii care vor beneficia de materiale publicitare de la hărţi şi ghiduri şi acţiuni de promovare a oraşului.

"Sunteţi în offside!"

Întâlnirea de miercuri a fost punctată de intervenţia reprezentantului Asociaţiei Pro Democraţia, Adrian Şimon, care i-a reproşat city-managerului Florea lipsa de transparenţă. "Am văzut declaraţia dumneavoastă în urma întâlnirii de săptămâna trecută, când aţi spus că nu v-aţi aşteptat să vină mai mult de 15 oameni. Dacă la un oraş cu 200.000 de locuitori dumneavoastră nu vă aşteptaţi la mai mult de 15 oameni, sunteţi în offside la transparenţă decizională", a spus Şimon.

Ong-istul i-a mai reproşat city-managerului faptul că anul acesta municipalitatea nu a organizat nicio audiere publică din proprie iniţiativă, ci doar dezbaterile la care este obligată prin lege. Eduard Florea s-a apărat spunând că municipalitatea a organizat dezbateri publice de câte ori a fost necesar, iar întâlnirea pe tema fiscalităţii pe anul 2016 a fost reprogramată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
bolovan
jos bolojan
Postat 13 Noiembrie 2015, 08:37 de pop2
Procedura indeplinita , deci,ura si la gara,
Procedura fiind indeplinita (consultarea opiniei publice), urmeaza show-ul:aceeasi piesa proasta,aceeasi actori execrabili,acelas scenariu(limbaj) de lemn......,aceeasi spectatori (oradeni) ingaduitori. Sa asteptam un incendiu si la Oradea?
Postat 12 Noiembrie 2015, 23:46 de platona
@ reka
Ce nu intelegi tu si lingaii bolovanului e ca de fapt dezbaterea a fost un monolog prin care s-a transmis ca bugetul e deja calculat tinand cont de sumele ce se vor colecta din taxe marite, adica cu sau fara prezenta bastinasilor oradeni, decizia a fost luata, bineinteles in defavoarea lor.
Postat 12 Noiembrie 2015, 19:43 de User anonimizat
Nemultumiti
Aici sunteți buni de gura dar la dezbatere ati participat?Dacă nu vă place ce hataresc edilii noștri nu îi mai votați! Trebuie schimbat tot sistemul ca sa se schimbe ceva în tara ăsta!
Postat 12 Noiembrie 2015, 16:47 de Rika
Nu e viol,e sex surpriza
Nu pot intelege ce presupune aceasta "dezbatere publica pe tema majorarii impozitelor si taxelor". Doresc consimtamintul populatiei pentru a fi dijmuiti? E o manevra de PR? E o forma de acord tacit? O cladire poate fi intr-adevar o sursa de venit si chiar de profit, mai ales daca ai luat-o cu japca prin tertipuri de genul drepturi litigioase,privatizari frauduloase sau alte forme de rapt.In mod normal,intr-o tara normala,constructia unui imobil presupune eforturi financiare importante,iar amortizarea se face in durate de ordinul zecilor de ani.Nemaivorbind de cheltuielile de intretinere curente, ascunse sub alte forme de spoliere , prin preturi de multe ori dublate de accize,certificate verzi si alte ghidusii.E placerea si esenta de a fi a unui stat de tip fanariot si opresiv,de tip hidra,cu nenumarate ramificatii si structuri costisitoare. Normal ar fi sa fie taxat profitul,chiar si in forma progresiva ,dar desigur asta nu vom decide noi.Votul ,daca ar putea schimba ceva, era interzis de multa vreme...
Postat 12 Noiembrie 2015, 15:00 de excalibur
multumim
sus ponta
Postat 12 Noiembrie 2015, 13:57 de pop2
bolovan
CENZURAT
Postat 12 Noiembrie 2015, 13:35 de pop2
a doua paine: taxata dublu!
Le propun celor din primarie sa taxeze toate excesele: mananci mai mult de o paine? A doua sa coste dublu! Te speli mai mult de o data pe saptamana? Al doilea metru cub de apa sa coste dublu! Si tot asa.. Mama lor de chiaburi de oraseni! La țară cu ei! Cu toti! Ca vine nebunu'
Postat 12 Noiembrie 2015, 13:10 de User anonimizat
farsori deghizati in "non-profitori"
Corecta interventia aceluia care reclama suprataxarea celei de-a doua si a urmatoarelor proprietati. Ce vrem sa incurajam: munca si economisirea care te duc la cumpararea de imobile sau risipa, lenea si asteptatul la pomana care te duc la solicitarea scutirii de taxe pe proprietate? Exemplul lui Stroe Mircea este relevant: cere scutire de taxa pe imobil deoarece activitatea e declarata "non-profit", dar de fapt spatiul in cauza gazduieste locuinta lui, biroul si telefonul de la care cere sponsorizari si donatii pentru ca sa isi duca zilele fara munca! Bine ca nu cere Primariei sa-i dea si o masa calda in fiecare zi, pentru ca lui ii este foame din cand in cand! Rusine!
Postat 12 Noiembrie 2015, 13:01 de pupinjuristu
buna ziua
s o dezuflat primaria sau ce?
Postat 12 Noiembrie 2015, 09:03 de pop2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON