URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Martie 2015, 17:26

Rozalia Biro: La revizuirea Constituţiei, UDMR insistă ca România să nu mai fie stat naţional, iar minorităţile să aibă instituţii proprii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membră în noua comisie pentru revizuirea Constituţiei, diferită de cea pe care a prezidat-o fostul preşedinte PNL Crin Antonescu până acum câteva luni, UDMR-ista Rozalia Biro a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea pe care o reprezintă nu renunţă la obiectivele pe care şi le-a fixat chiar dacă, deja, Curtea Constituţională a României le-a stabilit ca fiind neconstituţionale.

Biro a spus că UDMR va propune din nou modificarea legii fundamentale astfel încât aceasta să nu mai definească statul român ca fiind "stat naţional", deoarece chiar ultimul recensământ a relevat că în România 10% din populaţie face parte din diverse minorităţi etnice. "Poţi spune doar că majoritatea populaţiei este formată din români", a spus Biro.

De asemenea, senatorul UDMR Bihor a afirmat că UDMR va propune şi actualei comisii pentru revizuirea Constituţiei modificarea articolului 6, în care să fie introdus un nou aliniat, conform căruia "reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa, conform statutului minorităţii respective, adoptat prin lege organică, organe proprii de decizie şi execuţie" referitoare la drepturile privind identitatea culturală. Altfel spus, fiecare minoritate ar urma să aibă propriile sale instituţii de cultură, finanţate de la bugetul de stat, prin contribuţia tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie.

În fine, Rozalia Biro a spus că UDMR doreşte introducerea unui nou aliniat şi la articolul 3 al Constituţiei, astfel încât printr-o viitoare lege organică să fie recunoscute "zonele tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor", chiar dacă şi această prevedere a fost considerată neconstituţională de către CCR, atunci când primul proiect de revizuire a fost analizat de judecătorii Curţii. Practic, prin instituirea "zonelor tradiţionale", s-ar legalizat forme administrative precum "Ţinutul Secuiesc" sau altele.

În prezent, noua comisie pentru revizuirea Constituţiei, condusă de senatorul PSD Ion Chelaru, analizează 128 de propuneri ale vechii comisii, conduse de Crin Antonescu, iar un Consiliu Ştiinţific (format din reprezentanţii facultăţilor de Drept din întreaga ţară) se va pronunţa din punct de vedere ştiinţific asupra proiectului.

Următorul pas, a explicat senatorul Biro, va fi depunerea de noi amendamente şi analizarea lor pentru a fi însuşite de comisie înainte ca aceasta să trimită întregul proiect final către Parlament.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
NU/NEM
Chiar presupunand ca vreo majoritate parlamentara ar accepta aceasta modificare imi este greu sa cred ca la un Referendum ar putea trece! Asa ca va zbateti inutil si NEFONDAT!
Postat 21 Martie 2015, 10:06 de TDS
Rozalia Biro, "ministrul biped"...:P
Vise doamna..,vise...,aveti la drepturi ca,si minoritari cat nu puteti duce,asa ca la mai multe...,puneti-va pofta in cui...:P
Postat 20 Martie 2015, 12:31 de ardelean
Aha...bistosi...
Iapa noasta cal o fost,uite asa o --la a scos..Ce vorbesti cucuoana????????????
Postat 20 Martie 2015, 09:41 de grigore
DNA numai pentru voi vreţi ???
Nu vă chinuiţi UDMR-iştilor că facem noi şi treaba asta, pentru voi, ca să nu aveţi cheltuieli neprevăzute !!!
Postat 19 Martie 2015, 17:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON