URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Aprilie 2020, 23:11

România, după două luni cu COVID-19: peste 11.000 de persoane infectate și peste 600 de decese

România, după două luni cu COVID-19: peste 11.000 de persoane infectate și peste 600 de decese foto: mindcraftstories.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cele două luni de la identificarea, pe 26 februarie, a primului caz de COVID-19 din România, în ţara noastră s-au înregistrat peste 11.000 de îmbolnăviri şi peste 600 de decese. Principalul focar de infecţie este la Suceava, unde se înregistrează mai mult de 2.000 îmbolnăviri, iar specialiştii sunt de părere că epidemia a intrat în faza de platou, evoluţia îmbolnăvirilor raportat la săptămâna precedentă fiind în scădere de 10% ceea ce ar însemna că urmează să se termine.

"Se termină..."

Primul pacient diagnosticat cu noul coronavirus a fost un tânăr de 20 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un cetăţean italian infectat, care a petrecut câteva zile în țara noastră.

În Bihor, primul caz a fost înregistrat pe 13 martie în persoana unei femei care s-a întors de la muncă din Italia, astăzi însănătoşită şi aflată în sânul familiei.

Astăzi, principalul focar de infecţie este la Suceava unde se înregistrează, potrivit celor mai recente statistici anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică, 2.613 îmbolnăviri.

"Această epidemie, până acum în România este în fază de platou, evoluează în dinţi de ferestrău. La evaluarea faţă de ultima săptămână este într-o scădere de 10%. Deci, se termină...", a declarat pentru Hotnews.ro epidemiologul Geza Molnar.

De zece ori mai puţini bolnavi decât în Italia

Epidemia a ajuns în România după ce provocase deja pierderi importante de vieţi omeneşti în China şi era prezentă deja de o lună în Europa.

Potrivit Mediafax, în Italia, ţara europeană cea mai afectată de epidemie, infecţia cu noul coronavirus a apărut pe 15 ianuarie, iar 60 de zile mai târziu, pe 15 martie, aici era înregistraţi 105.792 de bolnavi.

În Spania, infecţia a ajuns pe 31 ianuarie, iar după 60 de zile de la înregistrarea primei infectări, în evidenţele spitalelor erau înregistrate 80.110 persoane bolnave.

Prin comparaţie, în cele două luni de la declanşarea epidemiei, România înregistrează de zece ori mai puţini bolnavi decât Italia şi de opt ori mai puţine cazuri decât Spania.

Totuşi, prea puţine testări...

Specialiştii în sănătate pun numărul mult mai mic de îmbolnăviri din România pe seama măsurilor de distanţare socială luate înainte ca epidemia de COVID-19 să facă ravagii.

Epidemiologii nu exclud, însă, posibilitatea ca numărul infectaţilor să crească brusc în cazul în care populaţia va renunţa la măsurile de prevenire a transmiterii virusului.

În acelaşi timp trebuie menţionat că în România sunt efectuate mult mai puţine teste decât în alte state europene.

Până duminică, au fost făcute 136.518 de teste, în 70 de puncte Real Time PCR, în condiţiile în care acestea funcţionează sub capacitate din lipsă de personal.

"Acest personal trebuie să meargă la o instruire, iar 3-4 zile de instruire nu pot compensa o experienţă de 10-20 de ani. Şi atunci aceste aparate vor face mai puţine teste decât pot ele în realitate. Suntem în acest moment la 6.000-6.200 de teste pe zi, dintr-un potenţial de 10.000", a declarant presei centrale ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON