URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
26 Aprilie 2020, 23:11

România, după două luni cu COVID-19: peste 11.000 de persoane infectate și peste 600 de decese

România, după două luni cu COVID-19: peste 11.000 de persoane infectate și peste 600 de decese foto: mindcraftstories.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cele două luni de la identificarea, pe 26 februarie, a primului caz de COVID-19 din România, în ţara noastră s-au înregistrat peste 11.000 de îmbolnăviri şi peste 600 de decese. Principalul focar de infecţie este la Suceava, unde se înregistrează mai mult de 2.000 îmbolnăviri, iar specialiştii sunt de părere că epidemia a intrat în faza de platou, evoluţia îmbolnăvirilor raportat la săptămâna precedentă fiind în scădere de 10% ceea ce ar însemna că urmează să se termine.

"Se termină..."

Primul pacient diagnosticat cu noul coronavirus a fost un tânăr de 20 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un cetăţean italian infectat, care a petrecut câteva zile în țara noastră.

În Bihor, primul caz a fost înregistrat pe 13 martie în persoana unei femei care s-a întors de la muncă din Italia, astăzi însănătoşită şi aflată în sânul familiei.

Astăzi, principalul focar de infecţie este la Suceava unde se înregistrează, potrivit celor mai recente statistici anunțate, duminică, de Grupul de Comunicare Strategică, 2.613 îmbolnăviri.

"Această epidemie, până acum în România este în fază de platou, evoluează în dinţi de ferestrău. La evaluarea faţă de ultima săptămână este într-o scădere de 10%. Deci, se termină...", a declarat pentru Hotnews.ro epidemiologul Geza Molnar.

De zece ori mai puţini bolnavi decât în Italia

Epidemia a ajuns în România după ce provocase deja pierderi importante de vieţi omeneşti în China şi era prezentă deja de o lună în Europa.

Potrivit Mediafax, în Italia, ţara europeană cea mai afectată de epidemie, infecţia cu noul coronavirus a apărut pe 15 ianuarie, iar 60 de zile mai târziu, pe 15 martie, aici era înregistraţi 105.792 de bolnavi.

În Spania, infecţia a ajuns pe 31 ianuarie, iar după 60 de zile de la înregistrarea primei infectări, în evidenţele spitalelor erau înregistrate 80.110 persoane bolnave.

Prin comparaţie, în cele două luni de la declanşarea epidemiei, România înregistrează de zece ori mai puţini bolnavi decât Italia şi de opt ori mai puţine cazuri decât Spania.

Totuşi, prea puţine testări...

Specialiştii în sănătate pun numărul mult mai mic de îmbolnăviri din România pe seama măsurilor de distanţare socială luate înainte ca epidemia de COVID-19 să facă ravagii.

Epidemiologii nu exclud, însă, posibilitatea ca numărul infectaţilor să crească brusc în cazul în care populaţia va renunţa la măsurile de prevenire a transmiterii virusului.

În acelaşi timp trebuie menţionat că în România sunt efectuate mult mai puţine teste decât în alte state europene.

Până duminică, au fost făcute 136.518 de teste, în 70 de puncte Real Time PCR, în condiţiile în care acestea funcţionează sub capacitate din lipsă de personal.

"Acest personal trebuie să meargă la o instruire, iar 3-4 zile de instruire nu pot compensa o experienţă de 10-20 de ani. Şi atunci aceste aparate vor face mai puţine teste decât pot ele în realitate. Suntem în acest moment la 6.000-6.200 de teste pe zi, dintr-un potenţial de 10.000", a declarant presei centrale ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON