URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2021, 13:58

Rockerul Cîţu şi Şică Mandolină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-a surprins plăcut să descopăr în premierul Florin Cîţu, "demascat" că a mers la vaccinare cu un tricou negru, de gen, un pasionat al rockului. Aşa mi-am explicat şi încăpăţânarea cu care, în ciuda dificultăţilor date de păru-i cam slab şi rar, încearcă să tragă de el, să-l păstreze cât mai lung cu putinţă. Aşa osteneam şi eu cu slabele șuvițe, destul de pueril, eu însumi fiind un nostalgic al pletelor din tinereţe, însemn al libertăţii, rebeliunii şi nesupunerii.

Diferenţa dintre Forin Cîţu şi Ludovic Orban e precum aceea dintr-un rocker veritabil şi ceea ce ilustrează porecla de Şică Mandolină ce s-a lipit de şeful liberalilor, de când cu prestaţiile sale artistice îndoielnice de prin emisiunile TV, menite să mai aducă o brumă de popularitate. E diferenţa între sunetul grav al unei chitare electrice şi acordul fals al unei mandoline prost manevrate, de un artist preocupat mai degrabă de reacţiile publicului decât de sonorităţile propriei creaţii. Diferenţa dintre finanţistul care are studii solide, o meserie şi un background profesional, care a lucrat în bănci internaţionale şi simte cu adevărat valoarea banului şi resorturile economiei de piaţă, şi un bugetar cu trecut incert, veşnic rentier şi întreţinut al unui sistem politico-economic ce şi-a dovedit în ultimele trei decenii limitele.

De unde comparaţia asta între cei doi? Din atitudinile manifestate de ei în aceste zile, când coaliţia de guvernare, cu liberalii în rol principal, joacă la ruleta rusească viitorul acestei ţări, între cele două mari alternative care încing dezbaterile publice. Mergem pe calea adevărului şi a eficienţei, care înseamnă, în câteva vorbe, să nu ne întindem mai mult decât ne e plapuma şi să folosim banii judicios, sau continuăm pe cea a minciunii şi populismului demagogic, continuând să ne îndatorăm doar pentru a umfla corpul nesătul al sistemului bugetar, cu riscul inevitabilului faliment?

O fi având el, în ochii unora, aspectul unui rocker expirat, prea "casual" pentru o asemenea funcţie, dar eu unul văd în Florin Cîţu cea mai raţională voce a actualei puteri, care a avut curajul să spună, în dezbaterile legate de noul buget, de sporurile bugetarilor şi pensiile speciale, câteva lucruri de bun simţ. Toată lumea, cu excepţia politrucilor "pur sânge" şi a electoratului adăpat din banii statului, simte care e realitatea şi, totuşi, asistăm cu toţii la cum ne afundăm în mocirlă în loc să ieşim la liman.

În ultimii 4 ani, numai pe împrumuturi şi nu din creştere economică, cheltuielile cu salariile din sistemul public s-au dublat, rămânând neatinse de nicio criză, nici măcar de necruţătorul Covid-19. Iar aproape o treime din aceşti bani, adică 27 miliarde din cele 110 miliarde de lei anual, o reprezintă sporurile, care mai de care mai nesimţite.

Spor pentru lucrul cu calculatorul, dat unor inşi care, în cel mai fericit caz, ştiu doar să-şi deschidă Facebook-ul? Spor de solicitare neuropsihică - unor judecători cu profil de interlopi, cărora le redactează sentinţele grefieri ce se visează magistraţi? Spor pentru condiţii vătămătoare de lucru - unor frecători de mentă din birouri suprapopulate, în care doar se mişcă hârtii, activitate ce ar face-o, de n ori mai bine şi mai rapid, un computer...

Şi a întrebat pe bună dreptate Cîţu: au simţit cumva românii, în aceşti ultimi 4 ani, cumva şi o dublă îmbunătăţire a performanţei bugetarilor, reflectată în serviciile pe care statul le întoarce contribuabilor? Răspunsul e evident: nici pomeneală. Nu au simţit decât nedreptate, umilinţă şi furie...

Pe fondul elaborării bugetului s-a văzut clar conflict de idei între Cîţu şi şeful său de partid. În spatele uşilor închise, premierul le-a spus colegilor liberali că intenţionează să plafoneze sau să elimine o serie de sporuri, subvenţii şi indemnizaţii acordate angajaţilor din sectorul bugetar. E simplu de ce: pur şi simplu nu sunt bani. România nu îşi poate permite să mai întreţină, nici măcar o lună în plus, un sistem atât de ineficient, nereformat şi neperformant; asta fără a aduce în discuţie aspectele de ordin moral, ce ţin de inechităţile flagrante întreţinute în societate.

Răspunsul lui Orban a fost cel al politrucului care simte că o astfel de decizie "costă politic" prea mult, căci loveşte în clientela cocoţată pe toate ramurile instituţiilor publice: vom vedea, vom analiza, nu e momentul, e nevoie de o lege...

Avem, în sfârşit, un premier normal, care ştie nu doar citi un buget, ci şi să-l utilizeze ca instrument prin care cheltuielile statului să poată fi puse în echilibru. Ar fi cazul ca liberalii să realizeze asta şi să îl sprijine. Să îşi schimbe "hainele" cu unele potrivite, să lase deoparte sacourile scrobite şi să-şi pună tricourile negre, altfel spus, să-şi amintească faptul că doctrina lor pune în centru individul şi inţiativa privată, să schimbe placa uzată a mandolinei cu o muzică fără falseturi. Rock `em all, Cîţule, că altfel se duce ţara asta de râpă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Nu-ti dai seama inca ce mare adevar graiesti :)
Fiecare pasare pe limba ei piere. Sa auzim ce triluri va avea al nostru Ilie Ciocarlie... :)
Postat 23 Februarie 2021, 07:18 de cristi_h
Mult adevar un acest articol
Problema este ca nu stim cine va castiga ce stim sigur este in ce directie mergem dava sica mandolina va dirija in continuare treaba in stilul populist si politicianist pe care le-a aratat deja
Postat 21 Februarie 2021, 23:31 de Traian
Se
Eu atac pt că alții atacă, și văd că ăștia care atacă nu le place să fie atacați, mă refer și la voi și la politicieni. Nu am divergență cu primăria, aștept anul 2026 sa primesc autorizate de construcție, în situația mea sunt mulți, dar eu vină noastră. Taxele mele sunt plătite, nu-l ling pe Bolojan , îmi place cum a transformat Oradea. De exprimat exprim multe, dar trebuie sa și înțelegi.
Postat 21 Februarie 2021, 18:55 de Sandu2100
sandu
sunt ani de zile in care ataci pe oricine are o opinie diferita de a ta, bref, nu-l linge pe bolovan. desigur, mai nou de cand nu ti-ai platit amenzile si ai o divergenta cu primaria, nu-l placi. am retinut, doar tu platesti impozite, nu mai fi egocentric, oricum nu exprimi nimic.
Postat 21 Februarie 2021, 18:30 de User anonimizat
sandu
“ceilalti participanti la discutii”, chiar tu te-ai gasit sa vorbesti!?
Postat 21 Februarie 2021, 18:14 de User anonimizat
excalibur
Conteaza enorm sa "dai" bine in ochiul sefului... Doar sa nu-l invinetesti.Uite ce prevede onor regulamentul de postare a comentariilor din ebihoreanul [ https://www.ebihoreanul.ro/regulament ]. *4* Nu se admit comentariile vulgare, ofensatoare sau discriminatorii, cele care conțin atacuri la persoană, injurii, trivialităţi, ameninţări, insulte, cuvinte obscene, instigări la încălcarea legii, la violență sau ură, inclusiv la adresa autorilor articolelor. *5* Nu se acceptă să fie jigniţi sau atacaţi ceilalţi participanţi la discuţii doar pentru că nu împărtăşesc o anumită părere..."Gindim la fel,simtim la fel",vorba unui slagar...
Postat 21 Februarie 2021, 15:46 de Sandu2100
Sa fim seriosi
Doar o revolutie autentica ,populara (neomarxista??)ar putea restructura/restaura echitatea si meritocratia in tarisoara noastra.Si aia va trebui sa ne-o faca cineva.Citu e constient de rolul lui efemer pe firmamentul istoriei,nu va face nimic.El a fost lasat sa se distreze nitel la cazinou,ia niste bani,un costum si da si tu o tura...Modelul lui de progres sunt statele care au deficite enorme raportat la pib, usa,japonia,italia,franta,spania,uk... ca asa invata ei la scoala,ca datoria e buna si genereaza crestere. Prin urmare,romania a avut cea mai mare crestere din europa in 2020 [https://www.bursa.ro/florin-citu-romania-a-avut-cea-mai-mare-crestere-economica-din-ue-in-trimestrul-iv-29551246].Chiar daca cresterea e negativa,tot crestere se cheama, intre specialisti. Pentru ceilalti,mai mult de plata cu 10% la carburanti,energie etcaetera.Aceeasi idee,aceeasi limba,aceeasi aritmetica.Nu stim cit de sincer a fost orbanul la tribuna,dar are meritul ca totusi a definit boala:[ https://www.youtube.com/watch?v=KBf6vt94VIU ]. Rezultatul se stie. Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate...
Postat 21 Februarie 2021, 14:57 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON