URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2021, 14:02

Rezistă! Pasajul suprateran de la Piaţa 100 a primit botezul traficului. Vezi în ce condiţii! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasajul suprateran de la Piaţa 100 a fost inaugurat pe tăcute săptămâna aceasta, când a şi primit botezul traficului.

Inaugurat cu gabarit depăşit!

Premieră absolută, constructorii au permis unui transport agabaritic să traverseze pasajul pe direcţia Cluj, ocazie cu care municipalitatea a şi testat rezistenţa construcţiei.

"Pasajul a fost inaugurat la începutul aceste săptămâni de un transport agabaritic care transporta o garnitură de tramvai din direcţia Arad către Cluj-Napoca. La fel ca Oradea, Clujul a cumpărat mai multe tramvaie Astra, iar constructorul a livrat primele garnituri", a declarat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Camionul cu platforma de transport a tramvaiului a înaintat lent pe pasajul încă în lucru, fără a mai folosi breteaua ocolitoare dinspre parcul industrial din strada Ogorului, şi a accelerat treptat pe partea de coborâre.

"Traversarea s-a petrecut fără niciun incident", a spus Birta.

Va fi deschis traficului luna aceasta!

De altfel, pasajul suprateran urmează să fie dat în folosinţă înainte de sfârşitul acestei luni.

"Pasajul a fost asfaltat integral, iar săptămâna aceasta a fost turnat şi stratul final, de uzură. În momentul de faţă se lucrează la rosturile de dilatare şi parapeţii laterali", a declarat primarul.

În paralel constructorii amenajează accesele pietonale şi ciclistice spre şi dinspre pasaj.

"Pasajul va fi dat în folosinţă, chiar dacă numai cu o bandă pe sens, în jurul datei de 20 martie, când circulaţia va fi deviată pe acesta pentru a putea fi finalizate lucrările la bretelele laterale", a spus Birta.

Lucrările se vor încheia cu trasarea marcajelor rutiere şi amenajarea sub pasaj a unei treceri de pietoni semaforizate pentru trecătorii care vor să ajungă la Piaţa 100.

Conform contractului de execuţie semnat de municipalitate cu firma Porr Construct, lucrările de construcţie a pasajului, în valoare de 30 milioane lei plus TVA, trebuie finalizate în aprilie 2021.

Constructorul a încercat să dea pasajul în folosinţă în luna decembrie, dar lucrările au fost zădărnicite de precipitaţiile abundente care au împiedicat executarea hidroizolaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
like
iooaaaii, ce bine ca au testat cu un tramvai Imperio si nu Victorasi ca si podul Centenariului :D
Postat 08 Martie 2021, 14:48 de cititor_
Nu semaforizați o trecere pietonală care să întrerupă fluxul rutier pe centură.
Oriunde s-a făcut așa ceva în lume au rezultat accidente mortale care au dus la desființarea acelor treceri. Cine vrea să ajungă pe jos la piață poate traversa pe trotuarul pasajului fără a încurca traficul de jos.
Postat 08 Martie 2021, 10:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON