URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2016, 09:30

Rezervaţie în resuscitare: Asociaţiile Aqua Crisius şi World Wide Fund vor să reînvie lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (FOTO)

Rezervaţie în resuscitare: Asociaţiile Aqua Crisius şi World Wide Fund vor să reînvie lacul cu nuferi din Băile 1 Mai (FOTO) O BĂLTOACĂ. Datorită ploilor din ultimele luni, nivelul apei din lacul cu nuferi a crescut, dar deocamdată degeaba. Pe luciul de apă n-a înflorit nici măcar un nufăr şi e greu de crezut că sub el a supravieţuit vreun exemplar din peştele roşioara lui Racoviţă ori din melcul termal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din cele mai importante rezervaţii naturale din Bihor, Peţea, mai cunoscută sub denumirea "Lacul cu nuferi", s-a stins încet, sub ochii autorităţilor, localnicilor şi turiştilor. Secătuit, lacul nu mai poate găzdui cele trei specii unice: nufărul termal, peştele roşioara lui Racoviţă şi melcul termal.

Două ONG-uri de mediu şi-au propus să readucă, totuşi, viaţa în Peţea. Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, custode al mai multor situri protejate din Bihor, şi filiala din România a celebrei organizaţii World Wide Fund for Nature (WWF) şi-au dat mâna pentru custodia rezervaţiei. Asocierea a şi câştigat concursul de atribuire organizat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi curând va începe reconstruirea rezervaţiei.

Lac fără viaţă

Până în toamna anului trecut, custodele rezervaţiei Peţea a fost Muzeul Ţării Crişurilor, care nu a mai dorit prelungirea contractului. Motivul? Lacul seacă, iar muzeografii s-au resemnat cu ideea că n-au cum să stopeze furtul de apă geotermală, considerat principala cauză a scăderii nivelului apei. Din 2010, muzeografii au tras repetate semnale de alarmă, avertizând că dispariţia apei pune în pericol însăşi existenţa rezervaţiei. Tot ei au colectat exemplare din roşioara lui Racoviţă şi din melcii termali, pentru ca aceste specii endemice să nu se stingă pentru totdeauna, în timp ce nufărul termal a fost reprodus in vitro de un cercetător al Universităţii, Cristian Blidar.

Nivelul apei fluctuează şi acum: vara, când ştrandurile îşi umplu bazinele, nivelul scade spre zero, iar toamna, când vin ploile, urcă. Nenumăratele comisii mixte înfiinţate pentru soluţionarea problemei n-au dus la niciun rezultat concret, deşi dispariţia apei din lac este un indiciu că ar putea fi pe terminate chiar şi zăcământul geotermal.

Din septembrie până acum, singurii care s-au îngrijit de rezervaţie au fost angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, obligaţi prin lege să asigure custodia oricărei arii protejate rămase fără administrator. Instituţia nu are, însă, fonduri alocate pentru îngrijirea ei, astfel că funcţionarii n-au putut face altceva decât să constate că, în afară de buruieni, aici nu mai supravieţuieşte nimic.

"Datorie morală"

În primăvară, ANPM a demarat procedura de selecţie a unui nou custode. La prima rundă, singurul concurent a fost Primăria Oradea, descalificată, însă, din motive birocratice. La cea de-a doua încercare s-a înscris şi asocierea Aqua Crisius - WWF, care a obţinut chiar cel mai mare scor din ţară, 92 de puncte. Astfel, dosarul celor două organizaţii a fost declarat admis, reprezentanţii lor urmând să semneze convenţia de custodie.

Ecologiştii ştiu că vor avea mult de lucru în Peţea. "Am vrut custodia rezervaţiei pentru că speciile endemice au dispărut şi trebuie refăcute habitatele. Avem o datorie morală şi considerăm că împreună avem şi forţa necesară de a implica toate instituţiile statului", explică preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor (foto).

Odată ce nivelul şi temperatura lacului vor fi stabilizate, custozii vor repopula apa cu nuferi, roşioare şi melci termali. "Sper că în maxim doi ani am putea readuce aceste specii în lac", spune Togor. Cel mai greu va fi cu melcul, care se înmulţeşte greu, este mai vulnerabil şi, de altfel, a dispărut primul din lac.

Doar împreună

Partenerii de la WWF, asociaţie recunoscută în întreaga lume tocmai pentru că protejează specii pe cale de dispariţie, sunt şi ei dornici să revitalizeze rezervaţia. "Este ştiut că Lacul Peţea este o zonă cu probleme serioase de mediu. Ne-am exprimat dorinţa de a deveni custozi pentru a salva biodiversitatea de aici", spune Camelia Ionescu (foto), coordonatorul programului Ape în cadrul WWF România.

Cele două ONG-uri mai aşteaptă ca planul de management pentru Peţea, realizat de specialiştii angajaţi de Consiliul Judeţean Bihor, să fie aprobat de ministrul Mediului, iar în funcţie de acesta să-şi stabilească şi un plan de bătaie. În plus, asociaţiile lucrează deja la două proiecte pentru accesarea unor fonduri europene prin care să-şi poată finanţa activităţile.

Principala lor preocupare este să oprească dispariţia apei. "Timpul de refacere a ecosistemului depinde foarte mult şi de gradul de înţelegere a celor ale căror acţiuni au dus şi duc la degradarea biodiversităţii lacului. Doar împreună cu ei putem salva Peţea", arată Camelia Ionescu. Altfel spus, nu ajunge ca doar ecologiştii să-şi dea mâna...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
degeaba
@gabrieladiana: De ce crezi ca s-au impotrivit marii detinatori de pensiuni referendumului si de ce crezi ca primarul psd-ist care a iesit este prieten bun cu cei de la SCT? Fix pentru a putea fora in continuare ilegal si din pacate multi au pus botul minciunilor imprastiate de acestia.
Postat 14 Iulie 2016, 13:38 de hateretards
disparitia nuferilor
foarte curios anul trecut in iulie era doar o baltoaca mica de 25 metri patrati iar acum ca a crescut apa nu mai sunt nuferi teoretic si practic nuferi trebuiau sa apara pe toata suprafata apei sau acum ca a crescut apa sa oprit apa calda ce curgea pe furtun in baltoaca?, ce temperatura are apa din lac acum? specialisti spuneau in aprilie cand sa constatat cresterea apei ca ar fi revenit izvorul sublacustru la viata,opriti furtul apei termale si chiar si cei care au autorizatie o folosesc in exces ca la strand curge apa incontinu ar trebui sa puna apa dimineata in bazin si seara sa o goleasca sau sa fie folosita apa termala doar de cei ce fac tratamente, ca daca mergi la strand pentru distractie poti sta si in apa simpla plata ca e vara si cald nu trebuie neaparat sa faci baie cu apa termala si sa fie contorizata la metru cub cu apometru si un pret mai ridicat pt cei ce vor distractie, alfel fara masuri drastice nu rezolvam nimic
Postat 14 Iulie 2016, 13:34 de gabrieladiana
Asa-i cand se ocupa nea ilie... praful se alege!
Citez de pe site-ul primariei Oradea, ca sa inteleaga tot oradeanul de ce i s-a respins primariei dosarul depus la prima runda. Nu e vorba de motive ,,birocratice", este vorba de incompetenta altoita pe prostie si ma opresc aici! Pur si simplu cei de la ANPM voiau sa vad cam pe mana cui vor ajunge banii. ,,Primăria Oradea se pregătește să redepună dosarul pentru luarea în custodie a Pârâului Pețea, termenul limită de depunere fiind 27 mai 2016. [...] dosarul este în lucru, el urmând să fie completat și cu restul documentelor solicitate, respectiv: scrisoarea de bonitate, angajamentul bugetar pe 10 ani (nu pe 5 ani) și prezentarea cazierului fiscal pentru fiecare persoană care se va ocupa de custodia Lacului Pețea." Si acum tineti-va bine ,,{...}primarul a fost împuternicit să ducă la îndeplinire această hotărâre"
Postat 04 Iulie 2016, 17:07 de pinonel
DE CE SA STOPEZE?
DOAR S-A SURVOLAT ... SI NU AU GASIT ... MAI NIMIC :))) PRECUM BANCUL CU VAMESUL: A PRIMIT SPAGA SI S-A FACUT CA NU L-A VAZUT PE AMANTUL NEVESTEI IN DULAP/SUB PAT ETC. TIPICITATE BIHOREANA!
Postat 04 Iulie 2016, 00:22 de ADINA
povesti
Daca nu stopati forarile ilegale nu aveti cum sa salvati nimic! Aici se vede motivul pentru care unii s-au impotrivit cu inversunare unirii cu Sanmartinul si alti prosti s-au luat dupa ei, fara sa stie de ce. Acum tragem toti ponoasele si cand nu va mai fi apa termala puteti sa va bagati Felix-ul si 1 Mai in fund, ca nu va mai merge nici dracu in aceste statiuni, idiotilor!
Postat 03 Iulie 2016, 13:07 de hateretards
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON