Revoluţia Colectiv pierde avânt. Ploaia măruntă de noiembrie a redus la circa 40 numărul protestatarilor care s-au adunat luni seară pe platoul din Parcul 1 Decembrie. Numărul participanţilor şi al celor care s-au alăturat pe traseu marşului a fost mult mai redus decât în cadrul protestelor de săptămâna trecută.
"Aşa se întâmplă întotdeauna. Când o mişcare începe să se organizeze, să umble după autorizaţii, se dezumflă. Păi, ori e revoluţie şi te exprimi liber, ori laşi sistemul să îşi impună reguli", a spus dezamăgit unul dintre puţinii adulţi ieşiţi luni seara la protest.
Tinerii protestatari cred, însă, în continuare în misiunea lor. "Pe mine nu mă interesează că suntem 50, 500 sau 5.000. Important este să vină oameni cu spirit civic care îşi doresc o schimbare", a spus Romi Moldovan, unul dintre organizatorii protestului.
"Nu fac decât să fure!"
Majoritatea celor ieşiţi luni seară în stradă au fost orădeni de vârsta liceului, care îşi doresc un viitor mai bun. "Vrem schimbarea tuturor parlamentarilor. Nu fac decât să îi fure pe părinţii noştri care muncesc foarte mult pentru noi", a spus eleva de liceu Kinga Hadi, unul dintre iniţiatorii protestelor de săptămâna trecută.
Tânăra s-a asigurat că protestele nu se vor opri. "Ni s-a spus că suntem minori şi nu ne putem asuma responsabilitatea protestelor, aşa că am găsit un adult care ne obţină autorizaţiile de protest", a povestit Kinga.
Protestatarii şi-au autorizat marşuri pentru cinci seri consecutiv şi se pregătesc să îşi cristalizeze mesajele într-o listă de revendicări. "Miercuri, de la ora 17.30, va avea loc o dezbatere la Casa de Cultură a Sindicatelor. Vrem să auzim din gura orădenilor principalele trei lucruri care îi deranjează şi trei lucruri pe care vor să le schimbe în bine, cu propuneri concrete", spune Ana Maria Ungur.
Tânăra, care a obţinut autorizaţiile pentru protestele din această săptămână, spune că la încheierea dezbaterii publice, revendicările protestatarilor orădeni vor fi transmise Instituţiei Prefectului Bihor, cu ocazia mitingului de miercuri care va traseu prin Parcul Traian.
"Vrem un parlament curat!"
O figură aparte în mijlocul tinerilor adunaţi pe platou a făcut orădeanul Dume Crăciun, fost şofer pe TIR, care a venit la protest în cârje. "Am fost în fiecare seară şi o să vin în fiecare seară. Vreau o schimbare totală în bine. Vreau ca ţara să fie condusă de oameni curaţi", a spus Crăciun.
Bărbatul a şi făcut un banner pe care voia să îl desfăşoare în parc, dar a amânat pentru serile următoare de teamă că îl va spăla ploaia. "Am scris pe banner: Vrem un parlament curat / Nu corupt pentru furat / De-or fura iar, efectiv / Să ardă ca-n Colectiv", a spus bărbatul.
Început cu un moment de reculegere, marşul de luni seară a străbătut străzile Traian Moşoiu, Iuliu Maniu, Jean Calvin, Primăriei, Calea Aradului, cu întoarcere în sensul giratoriu de lângă Casa Piraţilor şi revenire în Parcul 1 Decembrie pe străzile Calea Aradului, Iuliu Maniu şi Traian Moşoiu.
Flancat de jandami şi aşteptat pe traseu de poliţişti rutieri care opreau circulaţia, grupul mic dar zgomotos a străbătut drumul din centrul oraşului până la limita cartierului Ioşia şi retur scandând mobilizator "Colectiv! Colectiv", "Oradea, trezeşte-te!"şi "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!". Tinerii şi-au strigat dezaprobarea faţă de clasa politică ("Senatori şi deputaţi / Mafioţi imunizaţi!", "Iliescu judecat, pentru sângele vărsat!") dar şi faţă de biserică ("Jos patriarhul!") şi sistemul bancar ("Jos Isărescu!")
Protestul de luni seară s-a încheiat în jurul orei 21:30, fără incidente, pe platoul din Parcul 1 Decembrie. Tinerii orădeni şi-au dat întâlnire pentru marţi seară de la ora 19.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.